Da li je alternativna medicina samo trend?

Mnogo puta sam se i sama zapitala da li je alternativna medicina samo trend ili sa pravom poslednjih godina stoji rame uz rame sa naučnom medicinom. Iako sam relativno mlada usled veoma stresno života imala sam nekoliko zdravstvenih problema, kako naučna – klasična medicina nije u svim sutuacijama bila dovoljno efikasna odlučila sam da i sama istražujem.

Internet nam je omogućio brz pristup informacijama, ali nažalost vrlo često i netačnim. Zato vam savetujem pre nego se i sami upustite u avanturu zvanu alternativna medicina, ukoliko imate ozbiljnije zdravstvene tegobe, ništa ne uzimate na svoju ruku bez konsultacije sa vašim lekarom.

Naime  ima dosta ljudi koji pod sloganom alternativna – tradicionalna medicina love u mutnom. Većina današnjih lekara će vam uvek predložiti odredjeni lek koji se kupuje u apoteci, ali ukoliko vi sami upitate i predložite alternativu biće veom radi da vas posavetuju da li je nešto delotvorno ili ne.

Pitate se zašto je alternativna medicina poslednjih godina veoma popularna?

Ove metode lečenja su bezbolne, nemaju negativne efekte i često mogu da ponude mnogo više od klasične medicine. Pitate se zašto je to tako? Alternativna medicina je razvijana od samog početka civilizacije, proširivana i proveravana. Ona naime možda nosi i pogrešan naziv alternativna i adekvatnije bi bilo da se zadžao izraz tradicionalna medicina.

Postoji više vrsta alternativne medicne:

  • drevna medicinska terapija
  • um – telo tehnika
  • biološka terapija
  • praktična masažna terapija, ali i egzotične: bowen i reiki tretmani,
  • energetska medicina

Granice izmedju ovih vrsta nisu uvek jasne i vrlo često se koristi više vrsta alternativne medicine. Sasvim je sigurno da je svako od nas probao bar neki oblik alternativne medicine.

Iskustva:

Alternativna medicina može biti rešenje za manje ozbiljne, ali i za ozbiljnije zdravstvene probleme. Već sam spomenula da sam imala niz zdravstvenih tegoba, ali ću početi sa nešto „bezazlenijima„.

Radim na otvorenom, provedem stojeći na hladnom betonu puno radno vreme. Gotovo svake zime sam bila po nekoliko puta prehladjena. Odlasci kod doktora i kutije i kutije antibiotika, dodatno su narušili moj probavni sistem, želudac načet stalno prisutnom nervozom.

Pre pet godina boravila sam na Zlatiboru i obilazeći štandove sa domaćim proizvodima naletela na prodavca koji mi je ponudio propolis za imunitet. Vrlo skeptična, ali nošena mišlju nemam šta da izgubim kupila sam teglicu. Uzimala svako jutro po kašičicu i gle čuda prošla je prva zima bez prehlade, a nakon nje i nekoliko narednih.

Kako sam imala konstantne probleme sa želudcem, ranisan je uvek bio u mom neseseru. Medjutim on je rešavao samo trenutne bolove, ali problem bi se vraćao nanovo. Po nagovoru svoje prijateljice odlučila sam se za akupunkturu.

Prvo mi je objašnjeno šta je uzrok mojih problema. Rečeno mi je da je stres uzrokovao probleme sa želudcem. Da moji problemi dolaze iz glave, te da uporedo moramo „lečiti“ glavu i želudac.

Nekoliko tretmana akupunture bili su dovoljni da bolovi u želudcu isčežnu. Na moje iznanađenje ti tretmani nisu uopšte bolni, a ja sam osoba koja i ne voli da vidi iglu, a kamoli da duže vremena bude zabodena u mene.

Kako bih sprečila da se stres nanovo javlja i razara moj organizam upisala sam se na jogu. Joga mi je pomogla da se izborim sa stresom, ali i da zategnem svoje telo, te da budem elastičnija i fizički spremnija za svakodnevne obaveze.

U svoj život uvela sam još nekoliko promena, svako jutro na prazan stomak pijem sok od pola limuna u čaši tople vode.  Ovaj ritual veoma pozitivno utiče na vaš celokupan probavni sistem i priprema ga za predstojeći obrok.

Vreme posle večere rezervisano je za šetnju od pola sata, ona mi pomaže da se isključim od svih obaveza i pripremim telo i psihu za kvalitetan san.

Napisala Dragana Krstić, blog TvojaKuvarica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *