Dame, očuvajte svoje zdravlje na pravi način

Da, da, za ženu 21. veka bi se mogo reći da je prava moderna heroina. Koliko vam se puta desilo da za svoju majku kažete da je prava žena, majka, kraljica?

Kuća, porodica, posao, obaveze, suprug, deca, a uz to i uvek sređena, dobro raspoložena, doterana i raspoložena mama mora da stigne na sve strane. A kako to sve daa iznese jedna dama koja je ipak na kraju samo žena? Neke se dame odluče samo za ulogu majke, neke se trude da spoje ulogu majke i poslovne žene, a neke odluče da uz to dodaju in eke usputne aktivnosti poput istraživanja u nauci, neke idu na jogu, neke na sport, a ako previše obaveza na sebe preuzme, onda se trudi svaka dama da to stoički podnese.

A zna se dobro da onda zdravlje jedino trpi.

Kako dame da očuvaju svoje zdravlje?

O zdravlju treba voditi računa još od detinjstva, jer već tada počinju da se razvijaju sposobnisti pokreta i obrasci pomeranja. Ako imate malo dete, pobrinite se za njegove pokrete na vreme, jer se u ranom uzrastu kod devojčica može pojaviti skolioza, a sve su češća pojava i povijena ramena. A razlozi za ovakve pojave su sledeći:

  • Mnogo sedenja;
  • Manjak fizičke aktivnosti;
  • Malo plivanja;
  • Problem i strah, itd.

I tako krenu da se nagomilavaju problem, a u kasnije dobu nastaju ozbiljne muke. Zato se ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti.

A kada se već nije na vreme brinulo o zdravlju, onda u pomoć može da pritekne fizikalna terapija celog tela. Učenjem i dobrim vežbama pravilnih pokreta stvara se bolja mobilnost delova tela, a malo rekreacije i redovna masaža učiniće da se vaše telo oseća bolje, a pritom će se i bolovi smanjiti.

Malo fizičke aktivnosti i mnogo posla

Da li ste od onih dama koje spajaju posao i materinstvo i pritom stižete na sve strane?

Mnoge žene danas će potvrditi da je moguće biti podjednako dobra majka i uspešna poslovna žena. Doduše, organizam sve pamti i trpi, ali tek kada krene telo da posutaje, svi se onda zapitamo kako da se oslobodimo najbrže stresa, kako da smanjimo umor i povećamo fizičku aktivnost.

Zatezanje mišića, glavobolje, konstantni umor, vrtoglavice, lupanje srca i promene raspoloženja samo su posledice nesvesnog opterećenja kojem smo svakodnevno izložene. A da bi se organizmu vratila vitalnost postepeno neophodna je fizikalna terapija, a zatim i umerena fizička aktivnost.

Mnoge žene se nakon trudnoće posvete jedino detetu, a na svoje zdravlje zaborave. Ipak, ako želite dobro da se osećate u ulozi majke, onda nemojte ni sebe da zanemarujete. Malo vremena možete naći za sebe tokom dana, recimo dok beba spava, pa dajte sebi malo predaha. Ako ne znate kako brzo da povratite snagu, onda će vam fizikalna terapija i te kako pomoći. Pritom, sve poslove ćete mnogo brže i lakše obavljati, bolovi će postati prošlost. Ako nam ne verujete na reč, pokušajte i javite da li smo bili u pravu. Uživajte u vremenu sa svojim mališanima, ali mislite malo i na sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *