Estetska hirurgija – opravdana ili ne?

Do pre dve decenije estetska hirurgija bila je isključivo vezana za one koji imaju veći budžet i za poznate ličnosti. Danas, manje-više možete svuda sresti devojke i žene koje su izvršile neku estetsku korekciju.

Estetska hirurgija sve češći izbor mladih

Ranije su roditelji devojkama uplaćivali časove voženje za punoletstvo, a danas mlade devojke imaju drugačije zahteve. Veće grudi, manji nos, veće usne samo su neki od zahteva današnjih tinejdžerki. Korekcijom grudi ili usana devojke veruju da će biti lepše, privlačnije i da će imati više samopouzdanja.

Obzirom na to da se vreme menja i da tehnologija sve više napreduje, danas su i tehnike i metode kad aje u pitanju estetska hirurgija usavršene. Neka je plastična hirurgija bila tabu tema, a danas se silikoni radije biraju nego što je to slučaj pre deset godina. Nova haljina ili silikon u usnama, pitanje je sada!

Današnje generacije odrastaju uz društvene mreže i sadržaje koji promovišu estradne ličnosti kao nove uzore, a čini se da se devojčicama usađuju pogrešne vrednosti, jer se sve više potencira na lepoti, šminki i atrakticnom izgledu. Da bi se istakle u društvu i privukle pažnju mnoge devojke se odlučuju za korekciju grudi i usana, pa nekada se u dogovoru sa roditeljima,  a nekada na svoju ruku odlučuju za plasričnu hirurgiju.

Ako se ne primisli dobro o rezultatima nakon hirurškog zahvata, može doći do stvaranja kontraefekta, a sigurni smo da to niko ne želi. E pa to je najčešće u situaciji kada devojke zamisle jedno, a zahvatom se postigne nešto sasvim drugo.

Šta ako se pretera estetskom intervencijom?

Danas se devojke, ako su zadovoljne estetskom intervencijom, sve češće odlučuju za još jednu korekciju. Nekada se uđe u začarani krug, jer prija svakome kad dobija poziti ne komentare. A onda može da se pretera. E u tom slučaju vaš novi izgled više nije predmet divljenja, već počinju šale i zli komentari, a nekada mogu da nastanu i ozbiljni zdravstveni problemi. Iako su danas pojedine estetske korekcije postale rutinske, ipak kao i svaka operacija i estetska nosi sa sobom određeni rizik. To se dešava u situacijama kada se zahvati često ponavljaju.

Posebno se lekari moraju posvetiti pacijentu, jer zdravlje i budućnost pacijenta mora da vam bude na prvom mestu. Na lekaru je da porazgovara sa pacijentima i da ukaže na moguća neželjena dejstva, nerealne želje i neprimerene zahvate, jer jedino tako će pacijenti sigurno biti zadovoljni.

Prednosti estetske hirurgije

Ko su pravi pacijenti za estetsku hirurgiju? E pa na to pitanje nema tačnog odgovora. Ako neko godinama ima problem zbog krivog nosa ili su često na meti ismevanja nečije velike uši, onda ne čudi ako neko ima komplelse i pati od osećaja niže vrednosti. U tom slučaju pacijent će imati mnogo više koristi ako se osluči za eatetski zahvat. Kada se angažuje profesionalan i stručan tim, onda će sa pozituvnim promenama da dođe i do jačanja samopouzdanja,  a pacijent će mnogo lepše i bolje da se oseća. E tada se može reći da je korišćenje estetske hirurgije bilo opravdano.

Da li ćete se odlučiti za neki estetski zahvat zavisi samo od vas, a ako se konsultujete sa ozbiljnim i stručnim timom i ako čujete tuđa iskustva, mnogo lakše ćete se odlučiti za određeni hirurški zahvat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *