Ideje za ekološki poklon – kako prazničnu sezonu učiniti održivom

Pokloni

To što je sezona praznika u toku ne znači da treba da zaboravimo na globalne probleme i praktikovanje održivih navika. U redu je to što ste u potrazi za jedinstvenim i praktičnim poklonom, ali šta je sa epitetom „ekološki“? Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je nesumnjivo period u godini kada se najviše novca troši na poklone, ukrase, čestitke, kao i na kupovinu plastičnih proizvoda, kao što su jelke, novogodišnji ukrasi i sl. Sve više postajemo potrošačko i konzumentsko društvo. Često kupujemo poklone za koje uopšte nismo sigurni da su drugima potrebni i da ih žele. Mali izbori koje kao potrošači svakodnevno donosimo mogu imati veliki uticaj na planetu i našu zajednicu. Postoji mnogo načina da obradujete bližnje povodom praznika a da ne padnete u iskušenje prekomerne i nepotrebne potrošnje.

Praznike možete proslaviti i uživati u njima i na ekološki prihvatljiv način. U nastavku teksta u prvi plan ističemo ekologiju i savetujemo vas kako da prazničnu sezonu učinite koliko-toliko održivom i odaberete savršen ekološki poklon. Na njemu vam neće biti zahvalni samo vaši prijatelji i porodica, već i planeta. Kada kažemo da je nešto „održivo“ znači da na barem jedan specifičan način proizvod koji ste odabrali koristi životnoj sredini na duže staze. Imajući sve ovo u vidu, pokušajte da ove praznične sezone obradujete i prirodu.

Ekološki pokloni za najmlađe

Danas su deca preplavljena plastičnim i sintetičkim igračkama. Međutim, igračke od drveta i drugih ekološki prihvatljivih materijala su ne samo lepše i prirodnije nego i originalnije i održivije. Drvo i drugi prirodni materijali su ipak obnovljivi resursi. Danas je izbor originalnih igračaka napravljenih od ovakvih materijala zaista veliki. Kreativna lcd tabla za crtanje je samo jedan od naših predloga za božićni ili novogodišnji paketić, ali i kao poklon za druge prilike, kao što je npr. dečji rođendan. Ekološki pokloni za najmlađe ne moraju biti isključivo u vidu igračaka. Možete se odlučiti i za zanimljiv pribor za užinu napravljen od bambusa, za višekratnu upotrebu.

Sobne biljke

Ove praznične sezone poklonite nekome sobnu biljku. Biljke ne samo da su prirodni prečišćivač vazduha (npr. aloja je jedan od najpoznatijih prirodnih filtera) već će predstavljati i divan prirodni detalj u nečijem enterijeru i delovati opuštajuće na budućeg vlasnika. Ovim zdravim zelenim poklonom ćete pokazati i prijateljima i prirodi koliko ih poštujete.

Sobne biljke

Proizvodi od bambusa

Time što ćete za poklon odabrati šolju, tanjir i druge praktične predmete od bambusa, učinićete dobru stvar za osobu kojoj je poklon namenjen, jer će naj taj način ekološka održivost postati i  deo njene svakodnevice. Pored pribora za jelo za višekratnu upotrebu, to može biti i putni set od bambusa.

Knjige od recikliranog papira

Ukoliko osoba kojoj birate poklon nije ljubitelj digitalnih ili e-knjiga, birajte onda ona izdanja koja su načinjena od recikliranog papira. Knjige od recikliranog papira su ekološki mnogo prihvatljivije. Čak su i mnogi pisci (među njijma je i J. K. Rouling) podržali inicijativu za korišćenje recikliranog papira u izdavačkoj industriji.

Podržite male proizvođače

Zašto se ovoga puta ne biste odlučili za atraktivno zapakovane proizvode domaćih proizvođača? Dajući im prednost nad industrijskim proizvodima prepunim hemijskih aditiva ne samo da ćete podržati domaće proizvođače nego ćete i obradovati svoje bližnje pažljivim i originalnim spajanjem održivog i praktičnog. Mnogo je brendova koji proizvode organske, ekološke, lokalne i visokokvalitetne proizvode (prirodni sokovi, džemovi, domaći ratluk i sl.). I ne morate se opredeliti samo za jestive proizvode, već i bilo koji drugi vid ručnog rada (ručno pleteni aksesoar za zimu, ručno pravljeni nakit, unikatni dekupaž pokloni, sapuni i ostala prirodna kozmetika…).

Dekupaž

Uz ekološki poklon ide i ekološka čestitka

Papirne čestitke, kao i ukrasni papiri i kutije, podrazumevaju previše posečenog drveća, a sve zarad toga da bi se na čestitki napisala jedna rečenica i da bi kutija ili kesa bile bačene nakon jedne upotrebe. Od recikliranog papira ili rebrastog kartona možete napraviti originalne čestitke ne samo za Novu goidnu i Božić, već i za sve druge prilike (čestitke za rođendan, krštenje i sl.) Lični pečat čestitkama možete dati i tako što ćete je sami oslikati ili napraviti zanimljiv crtež.

Ekološki poklon u eko pakovanju

Način i izbor pakovanja upotpuniće i zaokružiti utisak o poklonu. Odabirom alternativnih načina pakovanja u velikoj meri ćete pomoći očuvanju životne sredine. Ovo ne samo da je ekološki prihvatljiviji način prezentovanja, već će vašem poklonu dodatno dati lični pečat. Ručno pakovani pokloni su definitivno mnogo bolje rešenje od kupovnih poklon-kesa ili kutija.

Odaberite klasičan, jednoličan papir braon boje, pa za ukrašavanje iskoristite sveže ili osušene grančice različitih biljaka, male šišarke i slične ekološki prihvatljive detalje. Od kore mandarine na primer možete napraviti mirišljave detalje različitih oblika uz pomoć modlica za kolače. Za umotavanje poklona možete iskoristiti i zanimljiv novinski papir. Ukoliko umesto mašne od ukrasne trake iskoristite kanap, pakovanju ćete dati dodatnu rustičnu notu.

Cegeri su ponovo u modi! Pored toga što sami po sebi mogu biti lep ekološki prihvatljiv poklon, takođe su i odlična alternativa kartonskoj ukrasnoj kesi. I ovde možete biti kreativni, pa unikatni ceger sašiti i sami i time poklonu dodati lični pečat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *