Kako da biljke bolje napreduju?

Iako mnoge pripadnice nežnijeg pola, kojima je stalo do toga da u svom životnom ili radnom prostoru gaji cveće, o tome razmišljaju tek na proleće, ima i onih koje u toku cele godine posvećuju značajnu pažnju uzgoju biljaka. Da li će to biti cvetnice, kaktusi ili neke druge biljke, nije naročito bitno, već je važno da zemlja za cveće na prvom mestu bude pažljivo odabrana, a zatim i da onaj ko brine o biljkama to čini na pravi način. A to dalje podrazumeva da ih redovno zaliva i plevi, kao i da im omogući sve uslove za nesmetani rast i razvoj. Svakako se mora voditi računa i o tome da određena biljna vrsta bude izložena sunčevoj svetlosti što je moguće češće, mada treba imati na umu i to da postoje biljke koje jednostavno mnogo bolje napreduju na senovitim mestima. 

Iz tog razloga je izuzetno značajno već prilikom sadnje obratiti pažnju na to gde će se nalaziti konkretna biljka i naravno voditi računa o tome da ima sasvim dovoljno vode, kao i o tome da joj se obezbede sve neophodne hranljive materije. 

Najbolja zemlja za cveće 

Nema nikakve sumnje da je najbitnije da zemlja za cveće bude pažljivo odabrana. Gotovo je izvesno da će vam to reći svako ko je makar i jednom zasadio neku biljku i ko se njenom uzgoju posvetio. 

Zapravo se uvek u tim situacijama postavlja pitanje da li su potrebni supstrati ili ne, odnosno kako bi trebalo odabrati odgovarajuću zemlju. 

A da bi neko mogao uopšte na to pitanje da dobije odgovor, prvo i osnovno što mora znati jeste da svakoj biljnoj vrsti je potrebna određena materija da bi bolje napredovala. 

Poznato je da ukoliko se određene biljke gaje u saksijama, zemlja za cveće koja je prvobitno bila korišćena gubi na hranljivosti, što je i sasvim očekivano i sasvim normalno. Samim tim je i njen kvalitet upitan, pa je onda važno da budu dodati određeni supstrati. Međutim i tu treba i te kako voditi računa o tome šta se sve dodaje od hranljivih materija, jer đubrivo koliko god bilo važno, treba da bude i pažljivo odabrano. 

U principu je najbitnije da uz odgovarajuću podlogu, u koju će određeno biljna vrsta biti zasađena, bude pažljivo odabrana i saksija, odnosno da njena veličina bude odgovarajuća. Većina ljudi, koje se time bave smatraju da je mnogo bolje da saksija bude veća, kako bi se koren dobro razvijao i da bi biljka mogla zaista da napreduje. 

Nema nikakve sumnje da je visoko kvalitetna zemlja za cveće izuzetno važna, ali isto tako nema sumnje ni da zemlja gubi na kvalitetu vremenom. Zato je važno sa vremena na vreme da budu dodavani odgovarajući supstrati. 

A da ne biste načinili neku grešku, koja može da dovede do toga da biljka potpuno uvene, svakako bi valjalo da se dobro raspitate pre nego što kupite odgovarajuće hranljive dodatke, kojima ćete obogatiti zemlju. 

Treba znati i to da humus, zeleno đubrivo, treset i različiti minerali, kao i vlakna drveta u većini slučajeva ulaze u sastav dodataka za ovu zemlju. Naime, supstrati mogu biti drugačiji, ali je baš iz tog razloga vrlo važno da prvobitna zemlja za cveće bude pažljivo odabrana, a zatim i odgovarajući dodaci. 

Na svu sreću, na tržištu postoji sasvim dovoljno proizvoda, samo je potrebno pažljivo ih odabrati, a prema zahtevima određene biljne vrste. 

Redovno zalivanje je takođe važno 

Pod pretpostavkom da ste sa puno pažnje odabrali podlogu u koju ćete zasaditi određenu biljku, odnosno da je zemlja za cveće baš onakva kakvu ta biljna vrsta zahteva, takođe je važno da posvetite dovoljno pažnje i njenoj nezi. 

U tom smislu nisu neophodni možda odmah supstrati, ali redovno zalivanje se podrazumeva. Međutim, ovde je izuzetno značajno da ne preterate, jer ako zemlja bude imala previše vode, to će vremenom dovesti najpre do truljenja korena, a samim tim će i biljka propasti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *