Kako da osvežite vazduh u stanu bez skupih prečišćivača?

Svi smo svedoci velikog zagađenja vazduha u našoj zemlji u prethodnim godinama. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste činjenica da je vazduh koji udišemo u našim domovima mnogo zagađeniji od vazduha spolja. Zašto je to tako? 

Evo samo nekoliko primera: dušeci na kojima spavamo i sedimo neprestano nakupljaju prašinu i grinje, u unutrašnjosti fioka nakupi se mnogo sličnih štetnih materija, zatim štetni su i boja na zidovima, šamponi, kreme itd. Sve ovo sadrži hemikalije i toksine koji nam dugoročno nanose štetu, a da toga nismo ni svesni.

Otrovni zagađivači vazduha, koji mogu biti i kancerogeni nalaze se u lepkovima, šamponima, kremama za brijanje, insekticidima, čak i u tepisima. Iste materije nalaze se u duvanskom dimu. Čak i hemikalije u lakovima za nokte, opremi za čišćenje i deterdžentima doprinose zagađivanju vazduha u našim domovima.

Dakle, pored spoljnog zagađenja, svakodnevno se suočavamo sa onim unutrašnjim, što može posebno uplašiti porodice sa malom decom ili starim ljudima. Prečišćivači vazduha su postali vrlo popularni, ali, zanimljivo – i oni su najčešće napravljeni od štetne plastike. Zato vam otkrivamo nekoliko prirodnih načina da se u velikoj meri rešite zagađenog vazduha kod kuće. Evo kako da osvežite vazduh u stanu bez skupih prečišćivača.

Okružite se biljkama

Nije tajna koliko sobne/kućne biljke mogu oplemeniti prostor, ulepšati ga, ali i održavati ga zdravim. Različite vrste sobnih biljaka mogu prečišćavati vazduh i one su najbolji saveznik u borbi protiv zagađenja u zatvorenom prostoru, posebno ako imate posla sa hroničnim respiratornim infekcijama. 

Neke sorte sobnih biljaka zahtevaju vrlo malo ili gotovo nimalo sunčeve svetlosti i mogu biti vrlo lake za održavanje. Prema jednoj studiji koju je sprovela NASA, sobne biljke mogu dokazano pročistiti vazduh u našim kućama i na radnim mestima, štiteći nas od neželjenih efekata toksina poput amonijaka, formaldehida i benzena.

Preporuka je da treba postaviti jednu veću biljku na svakih 10 metara kvadratnih, ili dve manje za sličan efekat. Tako u kući od oko 180 metara kvadratnih je potrebno postaviti bar 15 do 18 većih biljaka, a u sobe prosečne veličine preporučljivo je postaviti 5 do 10 biljaka. Biljke možete stavljati na sve pogodna mesta od polica, pa do recimo Liebherr frižidera ili samih uglova vašeg doma.

Iako gotovo sve vrste sobnih biljaka pomažu u prečišćavanju vazduha, bršljan je pogodan za držanje u prostorijama sa računarima ili štampačima. Biljka naziva sablja ili svekrvin jezik, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu. Aloe Vera savršena je za upijanje raznih štetnih materija iz vazduha, uključujući i zračenje tv ekrana i monitora. 

Ovo su samo neki od predloga, ali nećete pogrešiti za koju god kućnu saksijsku biljku da se odlučite.

Dodaci za klima uređaje

Ako već u vašem domu imate klimu, ili ako su vaš izbor inverter klima uredjaji, to znatno olakšava proces filtracije vazduha. One rade po principu izvlačenja kućnog vazduha, hlađenja ili grejanja i izbacivanja filtriranog vazduha nazad. Većina ovakvih sistema ima filter koji treba redovno menjati, jer često zna da se u njemu nakupi previše štetnih čestica. Što ga češće menjate, to bolje, ali konsultujte vašeg servisera za koji filter je najpametnije da se odlučite. 

Ukrasne sveće 

Sve sveće imaju zaista umirujući efekat u prostoriji, a najbolje je kada imate sveću koja smanjuje i zagađenje. Ako volite mirisne ukrasne sveće, najbolje je da izbegavate one parafinske koje su derivati nafte i u vazduh ispuštaju zagađivače poput benzena i čađi. Umesto ovih, možete se odlučiti za kombinaciju nekoliko sveća od pčelinjeg voska, jer je vosak odličan za prečišćavanje vazduha.

Sveće od pčelinjeg voska imaju sposobnost da jonizuju vazduh i neutrališu toksična jedinjenja i zagađivače. One ne samo da mogu poboljšati kvalitet vazduha u stanovima, već se i polako sagorevaju, pa ih ne treba često menjati. Najbolje je da se odlučite za sveće koje su potpuno od pčelinjeg voska i ne ispuštaju nikakav miris. Od posebne su pomoći za astmatičare, jer uklanjaju uobičajene alergene poput prašine iz vazduha.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja poput onih iz ruzmarina, cimeta, origana, majčine dušice, grejpa, limuna, karanfilića, čajevca – imaju sposobnost da ubijaju bakterije, viruse, gljivice i plesni u vazduhu. Studije su pokazale da mešavina čistih esencijalnih ulja poput bora, cimeta, majčine dušice, eukaliptusa, limuna i grejpa, ima uspešnost od 99,96 procenata ubijanja bakterija u vazduhu.

Za učinkoviti efekat, esencijalna ulja možete dodati sapunima i deterdžentima kako biste uvek udisali svež i čist vazduh. Možete čak dodati nekoliko kapi u posudu punu mlake vode i postaviti posudu na sredinu sobe u kojoj provodite najviše vremena. Osim što će vas opustiti i umiriti, učiniće mnogo toga dobrog za kvalitet vazduha u prostoriji.

Na internetu možete naći još efikasnih načina kako da za kratko vreme, a na prirodan način, otklonite štetne čestice iz sobnog vazduha. Možda ne možete uticati na globalni kvalitet vazduha u svetu, na poslu ili u nekim drugim javnim objektima, ali svakako možete napraviti mnogo zdravije okruženje u svom domu za vas i vaše najbliže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *