Kako da izaberete tepih za dnevni boravak

Dnevni boravak je centar našeg doma i mesto gde provodimo najviše vremena. To je mesto za okupljanje sa prijateljima, za odmaranje nakon dolaska sa posla, kutak za gledanje nekog dobrog filma, a neretko tu organizujemo i razne večere i žurke. Zbog toga što većinu svog vremena provodimo upravo u dnevnom boravku, bitno nam je da on izgleda toplo i udobno.

Tepih u dnevnoj sobi nam pored toga što ulepšava prostoriju, služi da umanji buku i pruži ugodan osećaj topline.  Zato je izuzetno bitno kakav ćete tepih odabrati za dnevni boravak. Ako tražite jedinstveno uređenje vašeg prostora onda su kvalitetni tepisi Beograd odlično rešenje za vas. Razmislite o tome kakve veličine želite da vaš tepih bude, da li da potpuno prekriva površnu poda ili ne, da li će boja biti usklađena sa preovlađujućim enterijerom u dnevnoj sobi ili ćete se pak odlučiti za nešto potpuno drugačije, od kakvog materijala će biti vaš tepih…

Izaberite odgovarajuću boju tepiha

Tepih je jedan od bitnih elemanata u dnevnoj sobi i može promeniti utisak čitavog prostora. Savet je da boja tepiha bude u skladu sa bojama i stilom nameštaja u dnevnoj sobi. Ukoliko je prostor tamnijih nijansi, tepih izaberite da bude u kontrastu sa njim, kao i obrnuto. Beli, bež i krem tepisi osvetljeni nekom lepom stilizovanom lampom ili prirodnim svetlom kroz prozore, izgledaće savršeno. Osim klasičnih tepiha poput orijentalnih koji su uvek u modi, danas su u trendu i jednobojni čupavi tepisi koji se dobro uklapaju u svaki stil.

Obratite pažnju na veličinu

Ukoliko imate manji dnevni boravak, birajte svetliji tepih kako ne bi privlačio pažnju na sebe, a u većim prostorijama slobodno možete postaviti veći tepih. Savet je da pre nego što odete u prodavnicu da kupite određeni tepih, obavezno izmerite tačnu veličinu vašeg dnevnog boravka! Ako kupite prevelik tepih može se desiti da vam on zaguši dnevni boravak, dok pak premali može izgledati malo mizerno. Tepih u dnevnom boravku koji se nalazi ispod stočića, trebalo bi da se prostire između sofe i fotelje, ali i da dopre do mesta gde će biti stopala prilikom sedenja. Za neki udaljeniji deo nameštaja preporučujemo manji tepih.

Odaberite materijal tepiha prema vašim potrebama

Način izrade i vrsta materijala tepiha zapravo određuju izgled tepiha, njegovu dugotrajnost i vrednost. Tepisi se izrađuju od različitih materijala, prirodnih ili sintetičkih, različitim tehnikama mašinskog ili ručnog tkanja. Prilikom odabira tepiha uporedite više vrsta vlakana i na kraju se opredelite za onaj koji vama najviše odgovara. Veća gustoća tkanja znači i veću trajnost tepiha.

Tepisi od vune ili svile su prikladni za dnevnu sobu. Vuneni tepisi, zbog svog svojstva, su dugotrajniji i lakši za održavanje, meki su i prijatni prilikom hodanja. Ukoliko se odlučite za vuneni tepih za dnevnu sobu, ona će definitivno poprimiti notu topline i raskoši. Vodite računa samo da uskladite boju tepiha sa nijansama zavese, ugaone graniture, zidova i ostatkom nameštaja.

Sintetički tepisi su lepog izgleda, jeftini i laki za održavanje. Akril je sintetički materijal koji je po izgledu i na dodir sličan vuni. Lakše se čisti od vune, ali je kraćeg životnog veka. Odbija vlagu i brzo se suši. Polipropilenski tepisi izuzetno dobro podnose kiseline i izbeljivače, što omogućava jednostavnije čišćenje čak i jačim sredstvima.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *