Kako odabrati bušilicu za kućnu upotrebu?

Potreba za različitim popravkama i prepravkama u domu s vremena na vreme je neizbežna, pa je sigurno da ćete se sa istom susresti čak i ako niste ljubitelj kućnog majstorisanja. 

Zato je izuzetno korisno imati kolekciju kvalitetnog osnovnog kućnog alata, Jedan od važnih alata je upravo bušilica, bez koje neretko nećete moći da na pravi način obavite potreban posao u vašem domu. U nastavku teksta pronađite kratak vodič kako da odaberete idealnu bušilicu za kućnu upotrebu – u skladu sa ličnim potrebama i budžetom.

Vrste električnih bušilica – koju bušilicu sa kablom kupiti?

U gotovo svakoj kućnoj radionici, bušilica je glavni alat, pa će se tako pokazati korisna u bilo kom domaćinstvu. Na tržištu postoji veliki broj različitih bušilica – od najjednostavnijih do onih koje su namenjene profesionalnoj upotrebi iskusnih majstora. 

Ovima kojima je efikasnost alata kojeg koriste važna, najčešći izbor su električne bušilice. Za one sa manje iskustva u Uradi sam projektima, izbor električnih bušilica biti zbunjujuć usled mnogo dostupnih vrsta bušilica na tržištu.

Osnovne karakteristike bušilica, na osnovu kojih je potrebno da odaberete alat za vaše domaćinstvo, su dimenzije, brzina rada, snaga i izvor napajanja. Važno je da bušilicu za kućnu upotrebu odaberete u skladu sa namenom i potrebnom preciznošću samog alata.

#1 Električna bušilica sa regulatorom brzine – prilagodljiva različitim namenama

Regulator brzine kao funkcionalnost električne bušilice vam može omogućiti da bušilicu priagodite različitim namenama – podešavanje obrtnog momenta bušilice prilagođava njene karakteristike korišćenju na različitim materijalima. Što je obrtni momenat veći – bušilica može raditi na tvrđim materijalima.

Zato je električna bušilica sa regulatorom brzine dobar izbor za one koji žele da poseduju jedan multifukcionalni alat, koji će se pokazati koristan od upotrebe na kartonu i mekšeg drveta, pa čak sve do nekih tipova čelika.

#2  Vibraciona električna bušilica – bušilica za upotrebu na mekim materijalima

Većina klasičnih električnih bušilica, dostupnih na tržištu danas, poseduje i opciju vibracije tokom rada. Vibracione električne bušilice tokom rada pomeraju steznu glavu napred – nazad, pa je alat moguće koristiti i prilikom rada na mekšim materijalima kao što su gips ili cigla.

Međutim, ukoliko imate u planu da električnu bušilicu upotrebljavate na tvrđim građevinskim materijalima, ova vrsta električne bušilice neće biti optimalan izbor za vašu kolekciju kućnog alata.

#3 Udarna bušilica (čekić bušilica ili bušilica za beton) – za bušenje udarnom tehnikom

Udarna električna bušilica je vrsta bušilice koja podrazumve posebnu tehniku bušenja udarnim mehanizmom. Udarni mehanizam pokreće bušilicu, zbog čega dolazi do povećanja zaokretnog momenta. 

Zahvaljujući snazi udaraca, udarne električne bušilice se pokazuju dobrim izborom bušilice za rad na tvrdim površinama, pri čemu zahteaju minimalno ulaganje napora od majstora koji je upotrebljava. Dizajn i funkcionalnosti ovog uređaja omogućavaju blaži pritisak na ruci i zglobu majstora.

Najčešće se upotrebljava na materijalima kao što su kamen, beton ili cement. Za bušenje drveta je najčešće potrebno obezbediti i specijalan adapter stezne glave kako bi mogle da se, umesto SDS burgija, upotrebljavaju standardne.

Električna bušilica – koje su glavne prednosti i mane električnih bušilica?

Električne bušilice su idealan izbor za kućne majstore kojima je važna upotreba alata bez pauze – zahvaljujući konzistentnoj učinkovitosti, bez potrebe za punjenjem. Zato se električne bušilice u odnosu na preostale modele, izdvajaju snagom.

Električne bušilice mogu biti namenjene upotrebi u domaćinstvu ili spadati u profesionalne alate namenjene za zahtevnije intervencije. Pored snage, one se međusobno razlikuju i težinom. Među lakše električne bušilice se ubrajaju one od dva do šest kilograma težine, a snaga takvog alata najčešće iznosi 500-1000 vati.

Električna bušilica može biti sa ili bez kabla. Bušilica sa kablom je definitivno bolji izbor za one sa manje iskustva, jer pored što ovakav uređaj obezbeđuje optimalnu snagu rada, ne morate voditi računa o održavanju njegove baterije.

Saveti za bezbednu upotrebu – kako koristiti električnu bušilicu?

Iako je električna bušilica izuzetno koristan alat za rad unutar i oko doma, može biti i opasan ukoliko se nepravilno koristi. Zato je najbolje da se pridržavate preventivnih mera zaštite, kako biste osigurali da ćete biti bezbedni prilikom upotrebe električne bušilice.

Sigurnone naočare i maska za disanje su obavezan deo opreme prilikom rukovanja električnom bušilicom, zbog prašine koju proizvodi bušilica tokom rada. Takođe, važno je da električnu bušilicu napolju ne koristite po kišovitom vremenu ili snegu – kako biste sprečili opasni kontakt struje i vode.

Pre početka koriščenja bušilice, pažljivo proverite ispravnost uređaja, kao i da li je burgija koju koristite pravilno umetnuta u steznu glavu i pričvršćena na pravilan način kako ne bi došlo do oštećenja bušilice.

Električne bušilice su definitivno nezamenljiv alat koji može biti izuzetno koristan u domaćinstvu, posebno kada je reč o intervencijama koje podrazumevaju izgradnju ili popravku. Na tržištu postoji više različitih električnih bušilica, pri čemu svaka vrsta ima svoju specifičnu upotrebu.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da odaberete idealnu električnu bušilicu koja će vam biti prijatna za korišćenje, kao i omogućiti efikasno obavljanje različitih majstorija unutar i van doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *