Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Grčevi nastaju u najranijem periodu života, već posle 15ak dana od rođenja i traju različito vreme, ali najčešće i po nekoliko meseci. Reč je o prirodnoj i očekivanoj reakciji organa za varenje koji se privikavaju na hranu. Ipak, postoje načini da se grčevi ublaže, a beba smiri.

Kolike ili grčeve najčešće izaziva: nepravilno hranjenje, neadekvatna hrana i mešanje adaptirane formule i majčinog mleka u ishrani.

Pa ipak, i kod najpažljivijih roditelja deca imaju grčeve tako da je dobro znati kako ih ublažiti i pomoći detetu tokom ovog najosetljivijeg perioda.

Da li je beba na veštačkoj hrani?

U slučaju da beba pije adaptiranu formulu, čak i da su to neke renomirane marke poput čuvene Aptamil formule, jače grčeve i zatvor može da ima ako jebroj hranjenja češći od propisanog ili ako je količina mleka veća od dozvoljene. Beba nije gladna, beba plačem komunicira i ne treba je hranom smirivati. Iako se trenutno smiri, moguće je da voli blizinu i bliskost tokom jela, a kasnije ima veće probleme jer je pojela veću količinu od dozvoljene.

Prilikom hranjenja flašica mora biti non-stop nagnuta tako da beba ne guta vazduh, a cucla mora biti odgovarajuća da bebi neometano dolazi mleko, ali ne i previše pa da se zagrcne.

U slučaju da i pored redovnog podrigivanja i praćenja svih uputstava beba ima jake grčeve, promena hrane je sledeća opcija. Aptamil je formula koju pedijatri rado preporučuju jer ima nekoliko linija za najrazličitije probleme sa varenjem: organsko mleko, mleko koje ne sadrži laktozu, mleko za bebe sklone alergijama, one koje imaju refluks, ali i bebe koje imaju jake grčeve i zatvor.

Aptamil Comfort ima jedinstven sastav koji omekšava stolicu, nema kazein i pogodan od prvog dana života. Postoji linija Aptamil Pronutra ADVANCE koja u sebi sadrži mešavinu probiotika pa će pedijatar doneti najbolju odluku o tome koja je adaptirana formula odgovarajuća, a koju ne treba odmah uvoditi. Svakako se očekuje da sa ovakvim specijalnim mešavinama beba lakše podnosi pojeden obrok, a stomačić bolje iskoristi sve sastojke koji su u mleku.

I kod dojenih beba važno je da pravilno izvlače mleko, ne gutaju vazduh, ali i da mama ne jede teško svarljivu hranu jer može da utiče da beba ima jače grčeve.

Prva pomoć kod grčeva

Čajevi i kapi mogu da pomognu tako što pomažu bebi da izbaci nagutan vazduh. Treba kupiti proizvode koje mogu koristiti bebe, ali pre upotrebe svakako treba konsultovati i pedijatra.

Dobro staro grejanje stomaka može mnogo da pomogne, samo treba biti obazriv jer ta toplota ne sme biti velika. Bebama će prijati ako joj stavite ruku na stomak i toplije od toga nije potrebno.

Kupanje je takođe dobar način da se beba umiri, pa kada nastupe najgori periodi napunite kadicu i brčkajte se, pomoći će.

Grčevi kod beba će postojati šta god da se preduzme. Pravilan odabir hrane može da pomogne i jedan je od najvećih faktora kako će se dete ponašati posle jela. Uz to, grejanjem stomačića i drugim zanimacijama beba će se okupirati pa će i plača biti manje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *