Kako prebroditi letnju melanholiju

Većina ljudi obožava leto jer je ovo period u kojem su mahom slobodniji nego inače – naročito ako uzmu godišnji odmor – i u kojem je vreme prijatnije nego u ostalim godišnjim dobima. Međutim, nemali broj njih nije toliki ljubitelj leta, a ovaj period godine u njima čak izaziva i određenu dozu melanholije. Srećom, takvo ponašanje se može izbeći i prebroditi, samo ukoliko znate na koji način. Ako i vi osećate melanholično ili depresivno tokom letnjih meseci, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se vaše raspoloženje popravi.

Otputujte negde

Bilo da ste student koji ima nešto slobodnog vremena tokom leta ili ste uzeli godišnji odmor, ovo je prava prilika za putovanja. Možete da odete na more i napunite baterije na najbolji mogući način, ili da se pak uputite ka jednoj od drugih destinacija koje se mogu ispostaviti kao jednako uzbudljive. Pariz, Moskva, Berlin, Barselona i Lisabon su samo neki od gradova do kojih možete doći lako i jednostavno, a u kojima sigurno nećete imati priliku da osetite ni „M“ od melanholije, naročito ako putujete sa prijateljima ili partnerom. Dakle, spakujte kofere, pronađite destinaciju, i uputite se ka najboljem provodu ovog leta.

Bavite se sportom

Leto je odlično vreme za sport, i zapravo jedini period kada možete da provedete skoro ceo dan napolju. Sportske aktivnosti su obično vezane za društvo, i zato je ovo jedan od najboljih načina da popravite svoje raspoloženje i učinite nešto dobro za svoju psihu. Koji god sport da volite, koliko god da imate godina, i koliko god mislili da niste dobar sportista – sve je to nebitno kada se nađete sa prijateljima na teranu. Zato, provedite što više vremena ovog leta igrajući razne sportove, provodeći vreme sa prijateljima i posvećujući se fizičkim aktivnostima, jer ćete na taj način najbolje izbeći sve zamke letnje melanholije.

Izađite iz kuće

Kada već pričamo o provodu sa prijateljima, ne zaboravite da to možete da uradite čak i ako niste ljubitelj sporta. Otiđite u kafić, na splav, u kafanu, u bioskop, na kafu, sok, pivo – gde god i šta god, samo izađite iz kuće! Umesto što se zatvarate u svoju dnevnu sobu i provodite vreme pod klimom, jednostavno budite napolju i okružite se ljudima koji su vam dragi. Sigurno postoje neka mesta koja će vam prijati i neke dobre beogradske kafane u kojima ćete se osećati odlično, pa stoga krenuti ka tim mestima i zaboravite na letnju melanholiju.

Odmorite se

Iako je leto vreme kada imate više vremena za obaveze, porodicu i prijatelje, ipak morate malo i da se odmorite. Spustite loptu, pronađite vremena za sebe, uvucite se u krevet i odspavajte. Ili pak otiđite u šetnju, sami sa svojim mislima, ne brinući šta će bilo ko reći o tome. Zbog vašeg zdravlja je važno da usporite tempo, naročito tokom vrelih letnjih dana, i stoga se odmorite i posvetite se sebi više nego ranije.

Uživajte u hrani

Pošto nas leto uvek obraduje paklenim vrućinama zbog kojih smo znojavi i dehidrirani po cele dane, ne bi bilo loše da malo pojačate ishranu tokom leta. Ovo, naravno, ne znači da treba da jedete deset sladoleda dnevno i tri porcije ćevapa s lukom, već da pijete više tečnosti i unosite više kalorija. Ako ste aktivni i provodite vreme napolju, sve ovo će nestati sa vašeg tela i nećete imati problema sa kilogramima, a ipak ćete se osećati bolje i manje melanholično.

Dok je za neke leto najlepši deo godine, sa druge je ono povod za loše raspoloženje i melanholiju. Ako spadate u tu drugu grupu, pronađite načina da prebrodite ovaj period i uradite nešto dobro za svoje fizičko i metalno zdravlje, i pretvorite ovo leto u najbolje do sada!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *