Kako prebroditi sumorne jesenje dane

Sa dolaskom jeseni stižu nam i kraći dani, duže hladnije noći, ali i tmurnije vreme. Manjak sunčeve svetlosti nekim ljudima donosi promene u raspoloženju, pad energije, brzo zamaranje, bezvoljnost i iscrpljenost. Ako ste i vi u ovoj grupi, ne brinite, jer ovo stanje je privremeno, a postoje i načini da se izborite sa njim ili ublažite simptome.

Veći unos vitamina D

Jedite sto više hrane bogate vitaminom D. Nedostatak ovog vitamina je povezan sa pojavom lošeg raspoloženja, a može biti i okidač za mnoge bolesti. Značajnu količinu ovog vitamina možete naći u jajima, mesu, pečurkama, ribi. Potrebno je i izlagati se suncu što češće kako bi telo moglo da stvara ovaj vitamin, naravno ne treba preterivati zbog štetnog UV zračenja.

Fizička aktivnost

Sa hladnijim danima više vremena provodimo u kući, uz TV ili kompjuter što nepovoljno utiče  na naše mentalno i fizičko zdravlje. Nešto lošije vreme ne treba da nas sputava da svakodnevno šetamo, vozimo bicikl i vežbamo ako smo to činili do sada. Ako nismo već vežbali, pravi je trenutak da se pokrenemo i izbacimo negativnu energiju iz našeg tela, ali i negativne misli iz glave. Kretanjem i fizičkom aktivnošću razmrdaćemo se, dobićemo elan i izvući se iz letargije.

Druženje sa prijateljima

Nema boljeg rešenja za „preživljavanje“ kišnog dana od prijatnog ćaskanja sa prijateljima. Pozovite nekoga ko vam je drag kod sebe na druženje ili izađite na neko prijatno mesto. Uz piće ili kafu prisetite se lepih trenutaka koji će vam vratiti osmeh na lice i učiniti da se osećate srećno, pa na loše vreme nećete ni obratiti pažnju.

Spremanje kuće

Poznato je da neuredna i kuća pretrpna nepotrebnim stvarima pojačava depresivna stanja i loše raspoloženje. Zato zasucite rukave, vaši najbolji tepisi se neće sami oprati, operite zavese i prozore, obrišite prašinu. Prepakujte ormare i garderobu koju čuvete godinama, jer „jednom može da zatreba“ i poklonite je onima kojima je zaista i potrebna. Usrećićete nekoga i podariti mu osmeh, a vi ćete se osetiti poletno i zadovoljno. U sređivanju svog životnog prostora nećete ni primetiti kada je lepo, a kada loše vreme, a po zvaršetku posla bićete ispunjeni i zadovoljni.

Napravite novi raspored u kući

Premeštanjem nekih delova nameštaja, pa makar to bili i samo rotacija tepiha ili zavesa, možete doprineti da vaš dom dobije drugačiju atmosferu. Ako zamenite mesta komodama ili sto stavite na drugi kraj sobe, imaćete novinu u svojoj kući, a da pritom niste potrošili ni dinar. Ako imate i malo para na raspolaganju, nov komad nameštaja ili novi tepih uneće dodatnu toplinu u vašu svakodnevicu. Sve to obogaćeno sa ponekom saksijom cveća stvoriće pozitivnu sliku koju ćete gledati svakog dana, a kako je napolju neće vas mnogo zanimati.

Vesela muzika

Odavno je dokazano da muzika popravlja raspoloženje i leči duševne tegobe. Odvrnite pesmu koja vam prija i inspirise vas, zaigrajte uz nju ili se, pak, smestite u udobnu fotelju i otplovite u mislima do nekih toplijih krajeva.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *