Kako sačuvati svežu ribu u zamrzivaču?

Sveža riba i plodovi mora neprikosnoveni su na svakom meniju kad su u pitanju zdrava i ukusna jela.  Ne bez razloga, nutricionisti preporučuju ribu dvaputa nedeljno!

Riba je odličan izvor belančevina, vitamina, minerala i masnih kiselina, bogata je vitaminima A, B, D, i E i nezamenljiva je u ishrani sportista i osoba koji vode računa o ishrani.

Spomenimo i zalihe natrijumam, kalcijuma, fosfora, cinka, joda, fluora koji našem telu služe kao zaštitne i gradivne materije.Ako ste upecali ribu, najbolje je da je spremite istog dana. Međutim, šta ako nemate vremena da je spremite odmah? Koji su to najbolji načini za čuvanje sveže i ukusne ribe?

Dobro obratite pažnju prilikom kupovine ribe

Imajte na umu sledeće stvari kad kupujete ribu u ribarnici:

– Riba bi trebala biti gotovo bez mirisa, uz možda, samo nagoveštaj mirisa vode, mora ili reke (onaj karakterističan miris joda). Ako se riba oseća baš jako – ne uzimajte je.

– Krljušt ribe bi trebalo da izgleda sjajno, čvrsto i elastično.

– Kada joj pogledate oči, one bi trebalo da budu svetle, sjajne i prozirne. Takve oči su znakovi svežine; tamne, matirane i sive oči su znak da je riba starija.

– Unutrašnjost ribe mora biti svetlo crvene boje i sjajna. Žućkasta boja i sluz ukazuju na ribu koja više nije sveža.

– Ako čvrsto pritisnite ribu prstom – sveža opna, tj. krljušt, mora biti čvrsta i ne bi smela da ostane ulegnuta. Riba iverak ne sme da se savija kada se podigne uvis.

– Prodavci ribe moraju držati ribu u ledu, a ne na ledu. Ovo je najbitnija stavka jer hlađenje će tek u dubokom ledu biti kako treba.

Čuvanje ribe. Sve o odgovarajućoj temperaturi

Mikroorganizmi utiču na svežinu hrane, zato boravak ribe u zamrzivaču usporava aktivnost mikroorganizama, što čini da proizvodi traju duže.

Obični frižideri nisu dovoljno hladni za čuvanje ribe, školjki i rakova tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Idealna temperatura skladištenja je između -2 ° C i 0 ° C. Zato se riba čuva u ledu. Vi možete, naravno, smanjiti temperaturu u frižideru, ali će onda biti previše hladno za ostale proizvode koje čuvate unutra. Zato možete uraditi sledeće: napunite posudu s kockicama leda, stavite u nju ribu i zatvorite je dobrim poklopcem. Stavite posudu u frižider i tako možete zadržati svežinu i kvalitet ribe do dva dana. U principu, u frižideru riba može da stoji jedan dan.

Zamrzavanje sveže ribe

Ako u ribarnici imate dobar izbor (ili ako ste sjajan ribolovac pa ulovite puno riba) morate negde sačuvati veći broj riba. Zamrzavanje je najbolja opcija. Da biste to učinili, riba mora biti što je moguće više sveža. Osim toga, pazite da je čista i suva prije nego što je stavite u zamrzivač. Možete je zamrznuti odvojenu jedne od druge, na nekoj tacni. Tako zamrznutu je možete staviti u plastične kese.

Obavezno označite ambalažu, barem datum kada ste je stavili. Ovo je ujedno i razlog zašto ribolovci uvek nose puno slomljenog leda u onim malim ručnim frižiderima i torbama. Veoma često prodavci ribe izlažu robu na aluminijskim podlogama, zbog toga što tako ne samo da se čuva hladnoća ribe, već se i toplota usmerava sa ribe na led na kojem ona leži.

Različite vrste ribe imaju različit rok trajanja u zamrzivaču:

-do 4 meseca:

kost, deverika, pastrmka, škampi, haringa, jegulja, školjka, sardine

-do 6 meseci:

iverak, morska vrsta „pollock“, bakalar, fileti lista, fileti od algi

-do 8 meseci:

rumbač, romb ili dijamant (retka morska vrsta)

 

Odmrzavanje ribe

U frižideru se riba polako otapa i to je najbolji način. Nikada je ne otopajte na sobnoj temperaturi, jer to može uzrokovati neželjeni rast bakterija.

– Ako ćete spremati ribu u gulašu ili u supi, možete ja početi spremati i ​​kada je polovina odmrznuta.

– Hoćete da je pržite u tiganju ili u rerni? E onda se mora potpuno odmrznuti.

– Izuzetak su panirani  kroketi od ribe, koji se prže ili u tiganju ili u fritezi direktno iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja.

 

Neke sitnice koje morate imati na umu u postupku pakovanja ribe u zamrzivač.

– Pre svega, pazite da su vam ruke čiste kad god spremate sirovu ribu.

– Dalje – jednako važno kao što je držanje ribe u ledu, ako ne i više – neka riblje meso bude suvo. Bakterije odgovorne za kvarenje ribe napreduju u vlazi, tako da će se riba pre povariti ako je na njoj puno vode. Na kraju, dobro prekrijte ribu: vazduh u frižideru i hladnjaku je veoma suv, i ako ne želite višak vlage na površini ribe, ne bi bilo dobro ni da se ona sasvim presuši.

– Stručnjaci savetuju da je najbolji način isprati filete ribe i dobro ih osušiti papirnatim ubrusima, a zatim ih stavite jedan sloj u kesicu plastičnu. Pritisnite da vazduh izađe, stavite vrećicu na vrh police ili fioke, a oko nje pakovanja leda (kesice sa ledom ili table leda). Ako nemate ledene table (koje možete napraviti na tacni od plastike ili u nekoj činiji) možete uvek pitati u ribarnici za nekoliko vrećica slomljenog leda.

Još neki načini čuvanja ribe

Ako baš ne volite plastične vrećice, možete jednostavno uviti ribu u aluminijske folije koje ćete ubaciti u kutije. Ova metoda ima dva nedostatka, naime, riba neće biti u dodiru sa ledom direktno, a treba napraviti dosta mesta u zamrzivaču za te posude sa poklopcima. Ako često kupujete svežu ribu, za to će vam trebati kompleti činija, a tada pazite da one odgovaraju prostoru sa fiokama u vašem hradnjaku.

Na proleće se na lokalnom tržištu značajno primeti bogata lovna sezona – to znači da smo u prilici da kupimo super svežu ribu za goste i porodicu. Iako je najbolji način za uživanje u ribi – spremati i jesti je odmah nakon kupovine, neizbežno se dogodi da ribu kupite recimo, u subotu i ne stignete do nedelje ili ponedeljka da je spremite. Mlade domaćice moraju znati da je nikako ne smeju tek tako držati u frižideru, pored mleka i nekog povrća. Čak i nasvežija riba će se pokvariti na 3 °C, što je temperatura većine kućnih frižidera. Kategorisani restorani zato moraju imate profesionalno urađene rashladne komore.

Istina, ako je i sutradan spremite, neće vam ništa biti ako je pojedete.

Ali nije sjajno ako planirate da napravite „ceviche“ (jelo iz Južne Amerike koje se pravi od sirove ribe koja je marinirana u limunovom soku) ili “suši”, za čije spremanje riba mora da bude što svežija.

Bez obzira koju metodu odaberete, sve dok (dobro obrisano) meso ribe čuvate na hladnom u zamrzivaču, nema šanse da se pokvari i mnogo je bolje nego da ste ribu samo stavili na policu u frižider. Dakle, sledeći put kada poželite da kupite neku lepu ribu na pijaci ili u supermarketu, kupite je, čak i ako znate da nećete stići da je spremite isti dan. Iskoristite neki od saveta koje smo vam napisali i biće to savršen ručak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *