Kako se fibromijalgija prepoznaje

Fibromijalgija je hronično stanje koje se dijagnostikuje na osnovu karakterističnih simptoma i isključivanjem drugih mogućih uzroka tih simptoma. Evo kako se fibromijalgija prepoznaje:

Difuzan bol: Ključni simptom fibromijalgije je difuzan, široko rasprostranjen bol u mišićima, tetivama i vezivnom tkivu. Ovaj bol može biti prisutan širom tela i često se opisuje kao „boleća tačka“ koja traje najmanje tri meseca.

Osetljivost na pritisak: Osobe sa fibromijalgijom često su osetljive na pritisak na određenim tačkama, poznatim kao „fibromijalgične tačke“ ili „tender points“. Postoji 18 ovakvih tačaka na telu, i lekar će ih koristiti kao deo dijagnostičkog procesa.

Umor: Umor i osećaj iscrpljenosti su uobičajeni kod osoba sa fibromijalgijom. Ovaj umor obično nije olakšan odmorom i može biti ozbiljan.

Problemi sa spavanjem: Nesanicu, prekide sna i nemogućnost postizanja dubokog sna često prate osobe sa fibromijalgijom. Loš san može dodatno pogoršati simptome.

Kognitivni simptomi: Osobe sa fibromijalgijom mogu doživeti kognitivne probleme kao što su zaboravnost, poteškoće u koncentraciji i „magleni mozak“.

Osećaj jutarnje ukočenosti: Jutarnja ukočenost mišića i zglobova često se javlja kod osoba sa fibromijalgijom.

Dugotrajni simptomi: Da bi se postavila dijagnoza fibromijalgije, simptomi moraju biti prisutni najmanje tri meseca.

Važno je napomenuti da nema specifičih testova ili laboratorijskih nalaza koji jednoznačno potvrđuju fibromijalgiju. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, fizikalnog pregleda, razgovora sa pacijentom o simptomima i isključivanja drugih mogućih uzroka tih simptoma.

Ako sumnjate da imate fibromijalgiju ili imate simptome koji odgovaraju ovom stanju, važno je da se konsultujete sa lekarom, obično reumatologom, koji će izvršiti odgovarajući pregled i postaviti dijagnozu.

Da li su bolovi u celom telu znak da posumljamo na fibromijalgiju

Bolovi u celom telu, posebno difuzni bolovi u mišićima i vezivnom tkivu, mogu biti znak fibromijalgije, ali sami po sebi ne garantuju ovu dijagnozu. Fibromijalgija se dijagnostikuje na osnovu kompleksnog skupa simptoma i isključivanja drugih mogućih uzroka tih simptoma.

Da biste posumnjali na fibromijalgiju, trebalo bi da obratite pažnju ne samo na bolove u celom telu već i na druge karakteristične simptome kao što su osetljivost na pritisak na određenim tačkama (fibromijalgične tačke), umor koji nije olakšan odmorom, probleme sa spavanjem, jutarnju ukočenost, kognitivne probleme i druge simptome koji su prisutni najmanje tri meseca.

Važno je napomenuti da bolovi u celom telu mogu biti posledica različitih drugih stanja i bolesti, uključujući reumatoidni artritis, lupus, hipotireozu, ili druge neurološke ili mišićno-skeletne probleme. Zbog toga je važno da se konsultujete sa lekarom, obično reumatologom, kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i plan lečenja ako sumnjate na fibromijalgiju ili imate slične simptome. Lekar će izvršiti detaljan pregled, razgovarati sa vama o simptomima i možda naručiti dodatne testove kako bi isključio druge moguće uzroke bolova.

Da li se treba obratiti reumatologu ili neurologu

Kada sumnjate na fibromijalgiju ili imate simptome koji sugerišu na ovu bolest, obično je najbolje da se prvo konsultujete sa reumatologom. Reumatolozi su specijalisti za bolesti vezane za mišiće, kosti i vezivno tkivo, i oni često dijagnostikuju i upravljaju fibromijalgijom.

Reumatolozi imaju specifično znanje i iskustvo u prepoznavanju i lečenju različitih reumatskih bolesti, uključujući fibromijalgiju. Oni su obučeni da izvrše detaljan pregled, postave dijagnozu i razviju plan lečenja koji može uključivati terapiju lekovima, fizikalnu terapiju, vežbe i druge terapeutske metode za upravljanje simptomima.

Iako je reumatolog često prvi izbor kada se sumnja na fibromijalgiju, u nekim slučajevima možda ćete se konsultovati i sa neurologom, posebno ako postoje drugi neurološki simptomi ili ako postoji sumnja na druga neurološka stanja koja bi mogla biti uzrok simptoma.

U svakom slučaju, važno je da se obratite stručnjaku za medicinsku procenu i dijagnozu, bilo da je to reumatolog ili neurolog, kako biste dobili odgovarajuću pažnju i upravljanje vašim simptomima. Vaš glavni lekar može vas uputiti specijalisti ako je to potrebno kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *