Kako urediti dnevnu sobu?

Dnevna soba je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, stoga je možemo nazvati glavnom prostorijom u našem stanu.  U njoj okupljamo prijatelje, odmaramo posle napornog dana, radimo, a neretko i spavamo i jedemo. Kod svakog uređenja stana najčešće pitanje koje postavimo sebi jeste kako urediti dnevni boravak.

Danas postoji mnogo opcija, vrsta stilova, dekoracija kojima možemo ukrasiti naš dnevni boravak, a ono što je najbitnije je da on bude prilagodljiv potrebama i željama nas samih. Prijatan i udoban osećaj je ono što treba da prati ovu prostoriju u vreme druženja sa prijateljima i porodicom.

Koje boje zidova izabrati

Sam ambijent dnevne sobe treba biti drugačiji u odnosu na ostale prostorije. Svaki detalj je bitan, od odabira boje zidova, preko biranja zavesa do odabira tepiha… Postoji nekoliko stvari koje je potrebno razmotriti pre nego što naneste određenu boju na zid vaše dnevne sobe. Savet je da se da akcenat na jedan deo sobe, opet od vas zavisi koji će to deo biti. Većina za to uzima cetralni zid, iza tv uređaja ili neko istaknuto mesto u prostoriji. Akcentovana boja se može ponoviti na još nekom detalju kao na primer, jastučićima sofe ili drugog dekorativnog detalja.

Izbor boje zidova dosta zavisi i od veličine same prostorije. Tako u manjim dnevnim sobama birajte svetlije nijanse zidova, a u većim slobodno eksperimentišite sa više nijansi, tamniji tonovi su takođe dobro došli. Svaka boja stvara različita raspoloženja i ima određen psihološki uticaj, tako zelena opušta i donosi mir, crvena je boja romantike i strasti…

Izbor nameštaja

Ono što nikako ne smemo da zaboravimo pre same kupovine nameštaja jeste precizno merenje dimenzija prostorije kako bi posle izbegli probleme do kojih može doći. Udobnost nameštaja je na prvom mestu kada je u pitanju uređivanje dnevnog boravka. Savet je da se biraju komadi nameštaja od prirodnih materijala poput, drveta, plute, trske… Boja nameštaja treba biti u skladu sa bojom zidova u dnevnoj sobi. Tako primera radi ukoliko imate bele zidove ubacite komad nameštaja poput sofe ili ugaone garniture u bordo ili braon boji. Uz zidove crvene boje, odlično ide crna garnitura, a kao jedna od najefektnijih kombinacija smatra se biranje plave boje nameštaja i žutih zidova. Komad nameštaja u kom ćete se definitivno odmoriti jeste ugaona garnitura, a uz nju treba uklopiti i odgovarajući sto od stakla, drveta ili već nekog drugog materijala koji vama najviše odgovara.

Kako izabrati rasvetu za dnevni boravak

Tip rasvete birajte u skladu sa dimenzijama dnevnog boravka ali i visine plafona. Masivni lusteri su podobni za visoke plafone, dok za niske plafone više odgovaraju plafonjerke i ugradna rasveta koju će vam stručni tim električara ugraditi. Mnogi delovi prostorije koji su udaljeniji od prozora su manje osvetljeni pa ih dodatno osvetlite. Rasveta u dnevnom boravku treba da dopire sa više strana, a to znači imati jedno centralno osvetljenje, mislimo na plafonsko i dodatne izvore svetla koje dopiru sa stolova, zidova, poda.  Za dnevni boravak birajte tople tonove rasvete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *