Ko sve može biti korisnik staračkog doma

Verovatno je to bilo jedno od prvih pitanja koja ste sebi postavili kada ste poželeli da neku osobu smestite u starački dom. Da, to pitanje je sasvim na mestu i sasvim logično. Obično čujemo sa strane da ne mogu svi da budu korisnici staračkih domova i da neko mora da ispunjava neke posebne uslove. Ukoliko do sada niste jasno pogledali pravila staračkih domova, onda je sasvim logično da sebi postavljate ovo pitanje. Zato u narednim redovima objašnjavamo ko može, a ko ne može da bude korisnik staračkih domova i zbog čega.

Sasvim pokretne i svesne osobe

Ne mora neka osoba da ima neke potencijalne smetnje niti ogromne smetnje da bi bila korisnik staračkih domova. To može da bude osoba koja je sasvim svesna svojih postupaka, osoba koja može samostalno da se stara o sebi, ali jednostavno osoba koja to želi. Tačnije, želi da postane korisnik staračkog doma. I to je sasvim u redu. Dakle, to je ono što odmah na početku treba da razjasnimo. Osoba ne mora da ima smetnje, niti da pati od neke bolesti, da bi bila regularan član staračkog doma. U nekim domovima više je takvih korisnika, nego onih koji imaju neke ozbiljne probleme. To je samo do želje neke osobe da bude u društvu drugih sličnih osoba i da na taj način ulepša sebi vreme.

Nepokretne osobe

Osobe koje su nepokretne takođe mogu da budu korisnici staračkih domova. Ovo je jedno od najčešćih pitanja, kada govorimo o staračkim domovima. Dakle, mnogi smatraju da niko ne želi da pristane na negu tih lica. Međutim, starački domovi upravo zato i postoje, zato što neko nije u mogućnosti da brine o starim licima i zato što je i tim ljudima potrebna pomoć. Dakle, provereno je  – sve nepokretne osobe, u bilo kom smislu nepokretne mogu da budu korisnici staračkih domova. Stručna lica, tačnije medicinsko osoblje u tim domovima je i te kako opremljeno i i te kako zna kako da se ophodi prema tim osobama i kako da postupa sa njima. Zna na koji način da im pristupi i naravno da zna to mnogo bolje od vas, koji sve i da hoćete to jednostavno ne možete da radite na taj način, jer jednostaavno nemate iskustva. Zatim, medicinsko osoblje će im se naći tu u svakom trenutku i onda vi zaista ne morate da brinete ni o čemu.

Osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti

Drugo najčešće postavljeno pitanje jeste da li osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti mogu da budu korisnici staračkih domova. Naravno da mogu. Starački domovi nisu napravljeni kako bi diskriminisali određene grupe ljudi, već kako bi pomogli svih ljudima, koji god problem da imaju i kako bi pre svega pomogli njihovim rođacima, koji ne mogu više da brinu o njima. Ono što je važno da napomenemo, da se u staračke domove primaju i osobe sa demencijom. Naravno, pre nego što smestite u starački dom neku stariju osobu, vi ćete morati da priložiti zdravstvenu dokumentaciju, odnosno zdravstvenu istoriju, kako bi zaposlene osobe znale o čemu se radi i kako bi znale da pristupe budućem korisniku staračkog doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *