Koje su funkcije radnih cipela?

Glavni deo lične zaštitine opreme za svakog radnika kako bi mogao da očuva zdravlje svojih stopala jeste zaštitna radna obuća. Radna obuća, tj. radne cipele, dizajnirane tako da se nose na radnom mestu, omogućavaju zaštitu stopala, prstiju i gležnjeva od fizičkih opasnosti i povreda poput: gaženja oštrih predmeta, pada teških predmeta, vlažnih i klizavih površina, toplote i hladnoće; kao i izlaganje korozivnim hemikalijama. Radne cipele su napravljene sa zaštitinim pojačanjem na prednjoj strani kod prstiju i na đonu. Ovo zaštitno ojačanje najčešće je čelično kako bi se sprečila teža povreda, a samim tim radne cipele su izdržljivije i jače.

Prilikom kupovine radnih cipela treba se pridržavati sledećih stavki:

  1. Nemojte očekivati da će se suviše uska cipela tokom vremena raširiti;
  2. Izmerite stopala pre kupovine radnih cipela jer je jedno stopalo obično veće od drugog;
  3. Kupite onu veličinu ili onaj model koji više odgovara većoj nozi;
  4. Kupujte cipele kasno u podne zato što su tada stopala najviše natečena, te na taj način izbegavate kupovinu uskih cipela, a da to niste ni znali;
  5. Razmislite o kupovini uložaka otpornih na udarce, pogotovo ukoliko vaš posao zahteva hodanje ili stajanje po tvrdim površinama.

Povrede stopala na poslu nažalost su česte zbog čega dolazi do udaljenosti sa posla, otežanog obavljanja posla ili zabrinjavajućih problema. Zaštitne radne cipele upravo sprečavaju ovakve situacije, a o raznovrsnosti funkcija radnih cipela pisaćemo u nastavku.

Zaštita od letećih i padajućih objekata

U dinamičnom, radnom okruženju sa mnogo ljudi, vozila i mašina leteći i padajući objekti su uobičajena pojava samim tim i svakodnevna opasnost. Čelične radne cipele uspešno sprečavaju povrede stopala ukoliko na nogama padne neki teži predmet.

Zaštita od oštrih predmeta i ubadanja

Zamislite samo koliko bi cipele sa mekim đonom bile loša ideja za rad na gradilištu gde preti konstantna opasnost od oštrih predmeta. Kada je u pitanju posao poput ovog mora se birati obuća koja će pružiti zaštitu ukoliko stopalo bude izloženo oštrim predmetima bilo da takav predmet pada na stopalo ili ga radnik nagazi.

Zaštita od strujnog udara

Da bi se smanjio rizik od električne opasnosti potrebno je za rad odabrati zaštitnu obuću koja je od kože, gume i drugih materijala koji ne provode struju. Međutim, ukoliko opasnost predstavlja količina statičkog elektriciteta bira se antistatička obuća, odnosno ona od provodljivog materijala.

Zaštita od klizanja i pada

Klizanje, padanje i spoticanje može se dogoditi na bilo kom radnom mestu, a jedno od rešenja je postavljanje podne trake protiv klizanja kao i redovno čišćenje i održavanje površina. Odgovarajuća zaštitna obuća takođe dolazi u obzir pogotovo za radnike koji se često penju po merdevinama. Glavna odlika ovakvih radnih cipela jeste dobro gazište, dovoljno uska i podjednako udobna obuća koja će svakome poboljšati ravnotežu, a samim tim i kretanje po klizavim površinama ili stajanje na merdevinama.

Zaštita od opekotina

Opekotine na radnom mestu mogu se zadobiti od vatre, ali i od prskanja rastopljenih metala, hemikalija, pa čak i cementa. Da bi se ovakve povrede na radnom mestu izbegle koristi se odgovarajuća zaštitna obuća, odnosno radne cipele koje su napravljene od izdržljivih materijala sa obaveznom dodatnom zaštitom u vidu čeličnog ojačanja.

Zaštita od niskih temperatura

Za rad u hladnjačama, na snegu ili u vlažnim prostorijama veoma je važno nositi vodootpornu i izoliranu obuću od kvalitetnih materijala, koja će u isto vreme biti udobna i topla kako ne bi došlo do ozbiljnih stanja poput smrzavanja i hipotermije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *