Malč – spektar boja u vašoj bašti

Šta je u stvari malč?

Malč je pokrivač tla, koristi se u baštama, parkovima kao i za pravljenje staza i trim staza.  Može biti organskog ili neorganskog porekla.  Organski malč se pravi od kore drveta, uglavnom se koriste četinari u tu svrhu, kao što su ariš ili crni bor, piljevina, slama, borove iglice, lišće itd..

U neorganski malč spadaju razne plastične folije, mlevena guma,  geotekstilna tkanina i drugi materijali, više ćemo se pozabaviti u ovom članku organskim malčem, zato što i  stručnjaci za hortikulturu i šumarstvo daju prednost upotrebi organskog malča u odnosu na neorganski. Malč se može postavljati tokom cele sezone, u debljini od 5 do 10 cm, a prečnik malčovanog zemljišta je 1 m. Mora se voditi računa da se ne pretera sa količinom zbog preteranog zadržavanja vlage u zemljištu, i takođe da malč bude udaljen od stabljike bar 5 cm, da ne bi došlo do truljenja korena zbog preterane vlage.

Evo nekih koristi od upotrebe malča u vašoj bašti:

1 . Sprečava eroziju tla prilikom velikih padavina, čak i ako teren ima određeni nagib

2. Malč zadržava vlagu u zemlji, stoga povećavaju se intervali između zalivanja biljaka

3. Sprečava rast korova, što samim tim znači i smanjenu upotrebu raznih pesticida čime ne zagađujemo zemljište i čuvamo i okolinu i svoje zdravlje

4. Kore četinara sadrže korisne materije što pogoduje biljkama štiteći ih od spoljašnjih uticaja

5. Štiti zemljište od smrzavanja ali sa druge strane od preteranog zagrevanja.

Malč u boji – dekorativni malč

Kada želimo da uredimo naše dvorište ili okućnicu jako su nam važni i estetski kriterijumi,  volimo da smo okruženi lepim bojama i da nam naše okruženje izgleda uredno, u tome nam zaista može pomoći dekorativni malč. Pejzažna arhitektura sve više stavlja naglasak na malčiranje zemljišta, što zbog gore navedenih koristi za biljke što malčirane površine deluju uredije i svakako dekorativnije.

Na našem tržištu se može naći obojeni i običan malč po povoljnim cenama. Obojeni malč nalazimo u raznim bojama, crveni malč, zatim zeleni, žuti, plavi, braon i crni. On se boji netoksičnim bojama tako da ne štete ni biljkama ni okolišu, ako je malč obojen kvalitetnijom bojom duže će se zadržati  i neće izbledeti, što onda i dovodi do varijacije u ceni malča, takav malč je skuplji. Zato treba obratiti pažnju pri kupovini, uvek je bolje kupiti od proverenog  proizvođača koji koristi kvalitetne farbe.  Najčešće možemo videti crveni malč, zato što se on lepo i lako kombinuje sa ostalim dekorativnim detaljima i komplementaran je sa zelenom bojom vaših biljaka i tako čine jednu divnu harmoniju. Crveni malč se jako lepo kombinuje sa belim oblutkom i to dvoje zajedno zaista stvara takav efekat u bašti da ostavlja bez daha. Tako uređena bašta izgleda mnogo živopisnije i lepše. Naravno i druge kombinacije dolaze u obzir, zavisno od ambijenta.  Zaista su višestruke koristi od korišćenja malča u našim baštama, ako želimo dobro našim biljkama, ako želimo baštu punu boja onda koristimo malč. Naravno u takvoj bašti imaćemo i manje posla, što će činiti dobro našim rukama i leđima,  a više vremena  moći ćemo samo da uživamo. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *