Neplodnost kod muškarca i muški sterilitet

Neplodnost je veoma čest problem sa kojim se suočavaju mnogi muškarci. Prema statističkim podacima u gotovo 40% slučajeva kada par ima problem sa začećem, u pitanju je muška neplodnost.

Prvi test koji lekari preporučuju kada dođe do sumnje jeste spermogram. Ovo je test prilikom kojeg se radi analiza ejakulata. 

Različiti su faktori koji utiču na svojstva ejakulata. Značajni su i faktori koji utiču na sazrevanje spermatozoida u testisima. Ti faktori mogu biti urođeni ili stečeni, npr. posle neke povrede, infekcije, ili hirurške intervencije.

 

Uticaji na reproduktivno zdravlje

Način života i životne navike mogu uticati na reproduktivno zdravlje. 

 • puši cigarete ili marihuanu,
 • konzumira alkohol često i nekoliko puta dnevno,
 • koristi različite droge,
 • uzima anaboličke steroide,
 • koristi određene lekove, kao što su lekovi koji su zamena za testosteron, ili lekovi za artritis, visok krvni pritisak, depresiju, rak, infekcije ili za bolesti digestivnog trakta,
 • ima neku hroničnu bolest, kao što su dijabetes, rak, bolest tiroidne žlezde,
 • nezdravo se hrani,
 • pati od gojaznosti,
 • je izložen različitim toksinima, kao što su pesticidi,
 • ima kriptorhizam ili nespušteni testis,
 • ima kilu u predelu prepona,
 • ima istoriju seksualno prenosivih bolesti, poput hlamidije ili gonoreje.

 

Hipogonadizam

Smanjeno lučenje hormona testisa je hipogonadizam. To remeti proces stvaranja spermatozoida u testisima. Hipogonadizam se može javiti zbog problema u radu testisa ili zbog problema u radu hipofize i hipotalamusa. 

Hipogonadizam se otkriva testiranjem  hormona, i proučavanjem simptoma. Kada se otkrije uzrok, reproduktivni endokrinologog će prepisati odgovarajuću terapiju. Ponekad se preporučuje vantelesna oplodnja.

 

Varikokela i muški sterilitet

Muškarci koji boluju od varikokele imaju proširene vene u mošnicama. Širenje vena uzrokuje povećanje temperature u testisima što utiče na proizvodnju sperme. Neki muškarci nemaju nikakve simptome, a drugi imaju bolove u predelu mošnica koji se intenziviraju posle dužeg sedenje ili stajanja.

 

Problem sa ejakulacijom – neplodnost

Neki muškarci imaju blokadu u ejakulacionom kanalu što sprečava spermatozoide da uđu u samu spermu.

Retrogradnu ejakulaciju imaju muškarci koji prilikom orgazma ne izbacuju spermu, već ona odlazi u bešiku. Mišić koji se nalazi između bešike i prostate i koji služi da spreči istovremeno ejakulaciju i mokrenje prilikom seksualnog odnosa, ne radi kako treba.

Infekcije, povrede, neurološki problemi, urođeni defekti ili vazektomija mogu takođe da budu uzrok problema sa ejakulacijom.

Moguća rešenja ovog problema su neke metode vantelesne oplodnje ili operacija. 

 

Muški sterilitet 

Sterilitet je problem sa brojnošću ili pokretljivošću spermatozoida. Ako muškarac izbacuje veoma malo sperme prilikom orgazma ili je ne izbacuje uopšte, ili ukoliko su njegovi spermatozoidi prespori ili abnormalnog oblika, njegova sperma neće biti u mogućnosti da oplodi jajnu ćeliju. U tom slučaju nema propratnih simptoma. 

 

Antispermatozoidna antitela

Kada telo muškarca proizvodi antitela koja usporavaju pokretljivost njegovih spermatozoida ili ih čak uništavaju kažemo da postoje antispermatozoidna tela. Ovo se  dešava uglavnom nakon vazektomije, torzije testisa, infekcije ili traume.

 

Nepoznat uzrok 

Nekada lekar ne može da utvrdi koji je uzrok neplodnosti. 

Većina uzroka steriliteta uspešno se rešava medincinskim procedurama ili terapijom. Više od polovine parova koji potraže pomoć, na kraju dođu do potomstva, bilo prirodno, bilo uz medicinsku pomoć. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *