Njegovo Visočanstvo – kokos

Da li znate ko se smatra kraljicom među biljkama? Iako je njena postojbina Malajski arhipelag, palma kokosa se može pronaći i u delu oko ekvatora. Plodovi ove biljke ili, bolje reći kokosov orah se koristi ne samo u ishrani starijih, već ga konzumiraju i mladi, a zbog svog blagotvornog dejstva na populaciju nutricionisti ga itetkako preporučuju kao zdravnu i prirodnu hranu. Sadrži masti, ulje, vitamine kao i ugljene hidrate, a osim što je kokosov orah odličan za poboljšanje imuniteta, on služi i u borbi protiv virusa i bakterija, ali i kao regulator insulina prirodnim putem.

Proizvodi od ove biljke kao što su kokosovo ulje, mleko i brašno efikasni su u lečenju mnogih bolesti, bez obzira da li su u pitanju kožne bolesti ili neke druge zarazne.  Ukoliko imate problem respiratorne prirode, poremećaj crevnog sistema ili možda probleme prilikom menstrualnog ciklusa, neke virusne i bakterijske bolesti,  sigurno vam mogu pomoći neki od proizvoda kokosovog oraha.

Kokos – zdrava hrana

Osim što sadrži proteine, fosfor, cink i gvožđe, kokos je izvor vitamina B i zdravih masti. On predstavlja zdravu hranu, a samim tim što sadrži kiselinu koja se takođe luči u majčinom mleku, kokos može da bude itekako koristan u ishrani vaše bebe. Pošto služi za jačanje organizma i njegovu zaštitu, kokos je veoma značajan u ishrani dece.

Osim što ima pozitivna dejstva na zdravlje ljudi, kokosovo ulje ima uticaja na lepotu, a posebno može da posluži kod beba za njihovu negu, ishranu i rešavanje nekih problema koji se pojavljuju u ranom uzrastu.

Kokosovo ulje – simbol lepote i zdravlja

Simbol lepote i zdravlja dece i odraslih, kokosovo ulje dobro dođe i kao dodatak u vašoj kuhinji. Iako neko ima predrasude o korišćenju kokosovih proizvoda u ishrani dece, mnogi ljudi širom sveta koriste kokosovo mleko za ishranu beba starih oko 8 meseci. Takođe se kokosovo ulje može koristiti umesto bilo kog drugog ulja. Ne samo za kuvanje, kokosovo ulje može da se koristi i kao preliv za sladoled, ali i za mnoga druga jela. Neophodno je istaći da se pojedni proizvodi od kokosa koji se mogu naći u slobodnoj prodaju često dodatno zaslađuju, pa se preporučuje da sami pravite proizvode od kokosa, jer ćete tada biti potpuno sigurni da ste dobili željeni proizvod.

Blagodeti kokosovog ulja

Jeste li znali da mnogi nutricionisti kokosovo ulje smatraju super hranom? Zbog svog pozitivnog uticaja na zdravlje i kombinacije masnih kiselina koje sadrži, kokosovo ulje može doprineti boljem funkcionisanju moždanih ćelija, kao i gubitku masnih naslaga i kilograma.  Upravo te zasićene masne kiseline iz kokosovog ulja imaju snažno lekovito dejstvo na ljudski metabolizam, pa one postaju odličan izvor energije i mogu da spreče pojavu mnogih bolesti koje utiču na mozak.

Da kokosovo ulje ima uticaja na smanjenje viška kilograma pokazala su brojna istraživanja, a populacije kojima kokos predstavlja glavnu namirnicu u ishrani među najzdravijima su u svetu i oni uglavnom naseljavaju južni Pacifik. Stručnjaci su potvrdili da upravo ovo stanovništvo koristi preko 2/3 kalorija iz kokosa i kod njih ne postoji bojazan za neko srčano oboljenje. Ono što mi možemo da zaključimo iz dosadašnje priče jeste da je egzotična hrana preduslov za zdravo srce.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *