Poslovi na kojima su najčešće angažovane žene

Možda će nekome ovakva konstatacija zasmetati, u pogledu toga da je sve ravnopravno, ali kako kod nas, tako i u celom svetu brojni poslovi se i dalje dele na muške i ženske, a pored toga, brojne profesije radije biraju žene od muškaraca i obrnuto. I u tome nema ničega lošeg ili strašnog, jer kao što postoji ravnopravnost, tako postoji i pravo izbora.

A ko će šta odabrati, to zavisi samo i isključivo od osobe koja u određenom trenutku bira. Statistika pokazuje da su na njima najviše angažovane žene, ali u ovim poslovima se svakako uključuju i muškarci, pa osim samo njihovog predstavljanja, možda nekome od vas tekst pomogne da se prisetite još neke profesije koja bi mogla da vas privuče, ako se nalazite u nedoumici.

Sudski tumač i prevodilac

Prevodilačke agencije danas jako dobro i uspešno posluju. Iako većina danas dobro poznaje strane jezike, prevod pravnih, zvaničnih spisa i dokumenata, prevod diploma na primer, ne može se samostalno uraditi, već se to poverava sudskom tumaču koji na kraju i overava preveden dokument. A nekako već po difoltu, za ovu profesiju se najčešće odlučuju žene. Sudski tumač je naizgled mirna, statična profesija, ali zahteva dosta rada, istraživanja, učenja, što sa sobom povlači i određenu dozu izazovnosti posla, pa je možda upravo to jedan od razloga što su sudski tumači najčešće žene. Uz sve to, prevodilačke agencije nude jako lepe uslove za rad, uglavnom prijatno okruženje, pa je toga teško se odreći. 

Žene se najčešće angažuju na poziciji sudski tumač za ruski jezik, engleski jezik i nemački jezik.

Medicinska sestra

Jedan od poslova koji u najvećoj meri pripada ženama jeste posao medicinske sestre. Od kada postoji školovanje za ovu profesiju devojke su se u najvećoj meri za nju odlučivale, a tako je čini se i danas. Odgovornost, brižnost i nežnost koje poseduju i odgovaraju ovoj profesiji. Danas se ovde radi o jako dobroj profesiji, budući da se može raditi u državnoj, privatnoj praksi ili negde van granica naše zemlje gde su uslovi više nego odlični.

Na primer, samo jedna privatna hirurška bolnica zapošljava na desetinu medicinskih sestara, tehničara, što pokazuje koliko je uvek potrebno kadra, kako bi se zadovoljile sve potrebe. Ne samo privatna hirurška bolnica, već bilo koja privatna poliklinika, klinika, državni dispanzeri, bolnice, centri, pa sve do brojnih privatnih angažmana koji se mogu pronaći svakodnevno. Upravo ovakva rasprostranjenost i mogućnost da se posao nađe, učinilo je danas ova profesija bude i sve više muška, ali je nekako i dalje „u vlasti“ žena.

Stjuardese

Među nabrojanim, stjuardese imaju najzanimljiviji i posao koji izaziva uvek veliki adrenalin, naročito ako rade u velikim avio kompanijama kao što je Air Serbia. Ali uz sve ovo, zbog svojih brojnih prednosti, stjuardese imaju i najlepši posao. Naravno, ovo nije posao koji se može nazvati ženskim, ali se za njega u najvećoj meri žene odlučuju. Stjuardese nisu tu da samo pregledaju avio karte, da vas smeste na vaše mesto, posluže i objasne pravila ponašanja u toku leta, njihov posao je daleko teži od toga, jer one su tu da smire situaciju i održe red kada nastanu napadi panike, haotične situacije i problemi u toku leta. S toga se radi o jednostavnom, već vrlo teškom, napornom poslu, poslu koji traži mnogo odricanja, ali i pruža mnogo lepih stvari i iskustava, a možda je sve to ujedno razlog zbog kojeg se žene za njega odlučuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *