Pravilna ugradnja klime je vrlo važna po naše živote. Evo kako…

ugradnja klime spoljasnje jedinice na zgradi

Možda niste nikad o ovome razmišljali, ali ispravna ugradnja klime je itekako bitna po nas same. Ona ne samo da nam pruža optimalnu temperaturu u domu, već i utiče na kvalitet vazduha u prostoriji, u kojoj boravimo. Međutim, njena nepravilna ugradnja dovodi do problema, kao što su neadekvatno hlađenje, visoka potrošnja energije, ili čak do nastanka požara, što itekako može ugroziti naše živote. Stoga je adekvatna ugradnja klime uredjaja od visoke važnosti za pružanje bezbednosti u domu, energetske efikasnosti i kvalitetnog vazduha, koji nam je svima vrlo bitan. 

Shvatajući značaj toga, odlučili smo da vam navedemo važne aspekte kada je u pitanju pravilna ugradnja klime i pružiti vam korisne savete kako da svoju klimu učinite učinkovitom, funkcionalnom i sigurnom po vas i vašu porodicu

Nekoliko saveta za sigurnu ugradnju klime u vašem domu

Uređaj treba da bude u skladu sa veličinom prostorije 

Vrlo je bitno da izaberete klimu koja će odgovarati datom prostoru. Šta to znači? Preveliki uređaj će nepotrebno trošiti više energije, a samim tim će vam račun za struju biti viši, dok premali uređaj neće biti dovoljan da rashladi ili ugreje sam prostor. Odgovarajuća veličina klime zavisi od veličine sobe/kancelarije, broja ljudi koji u tom prostoru borave, opreme i drugih činilaca. Da bi ste izbegli mogućnost da pogrešite pri izboru klime, savetujemo vam da se konsultuje sa stručnim radnicima, koji će vam na osnovu svog iskustva i znanja reći šta bi bilo najbolje rešenje za vaš dom/poslovni prostor. 

Mesto gde će biti ugrađena klima je takođe važno 

Postavljanje klime bez pređašnje konsulacije sa iskusnim timom može vas kasnije koštati vremena, energije i para, na kraju krajeva. Zamislite da klimu postavite daleko od prozora ili tamo gde bi uređaj bio izložen sunčevoj svetlosti, blizu peći ili nekim drugim izvorima toplote… Sve bi to moglo kasnije stvoriti dodatne probleme, kao što su recimo povećana potrošnja električne energije ili smanjenje učinkovitosti uređaja. Kako biste sebi olakšali život sa klimom, možete se i konsultovati sa prijateljem koji ju je već ugradio ili pročitati iskustva o pravilnoj instalaciji ovog uređaja na internetu. 

Pravilno postavite spoljašnju i unutrašnju jedinice klime

Treći, ali ne manje bitan korak jeste pravilna instalacija celog uređaja, što igra ulogu u učinkovisti i trajnosti klime. Evo kako bi ugradnja klime trebalo da izgleda – unutrašnja jedinica bi trebalo da bude postavljena na zid, tako da bude oko 2-3 metra udaljena od poda, da bi se omogućilo ravnomerno hlađenje ili grejanje cele prostorije. 

S druge strane, spoljašnja jedinica klime treba da bude postavljena na čvrsto i ravno tlo, tako da ne bude izložena području koje je sklono visokoj vlagi ili kiši. Takođe proverite da li postoji dovoljno prostora oko spoljašnje jedinice radi nesmetanog protoka vazduha. 

Povežite klimu pravilno

Kada klimu povežete sa odgovarajućim električnim vezama znajte da ste tako omogućili njen siguran rad i učinkovitost. Dok, priključenje uređaja na pogrešan napon ili preopterećenje štekera može dovesti do ozbiljnih kvarova ili čak požara. Stoga je potrebno detaljno ili bar još jedan put proveriti kako je spojena klima, pre nego što odlučite da je pustite u rad. 

I tako dolazimo do poslednje stavke:

Testirajte i proverite da li je klima kvalitetno ugrađena

Nakon što ste završili sa instalacijom, proverite koliko je to dobro urađeno – da li je klima stabilna, da li su svi kablovi dobro povezani i pogledajte druge bitne stvari. Iako je poslednji korak, testiranje je vrlo važno, da biste bili sigurni da će vaša klima raditi sigurno, bez ikakve opasnosti po vas i vaše bližnje/kolege. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *