Progresivna stakla za naočare, rešenje za slabljenje vida posle 40

Problemi sa vidom javljaju se sve češće kod osoba starijih od 40 godina. Vrtoglavice, zamagljen pogled, otežan rad na računaru i raspoznavanje na blizinu i daljinu samo su neki od simptoma da je vreme za pregled kod očnog lekara. Savet je posetiti oftamologa sa pojavom prvih i najmanjih simptoma, kako bi se blagovremeno odredila potrebna dioptrija i započeo proces izbora multifokalnih stakala. 

Multifokalne naočare za vid predstavljaju važnu inovaciju savremenog razvoja i napretka tehnologije. Odlično su rešenje jer su jedinstvene, tačnije nije vam potrebam drugi par naočara za blizinu, treći za rad na računaru, već u jednom imate sve što vam je neophodno za odličan pogled u svakom trenutku. Posebno su popularne kod kupaca starijih od 40 godina, kada su intenzivniji problemi sa vidom.

 U nastavku dajemo sva pojašnjenja u vezi sa progresivnim staklima, ramovima, sočivima i svim drugim karakteristikama i pojmovima.

Šta su progresivna/multifokalna stakla i kome su namenjena

Progresivna, odnosno multifokalna stakla predstavljaju savremen način za poboljšanje vida. Namenjena su svim osobama koje imaju potrebe za prelaznim dioptrijama, odnosno korišćenjem naočara za više različitih namena, na primer za čitanje, rad na računaru, gledanje u daljinu i slično. Obično, potrebna su nakon 40 godine, kada i dolazi do oštećenja vida, odnosno potrebe za više pari naočara. Progresivna stakla formiraju se prema izvršenom pregledu za potrebnu dioptriju levog i desnog oka, koja je retko ista. Zatim se formira određeni nagib stakla i rama, pa je često potreban i određeni period navikavanja na nove naočare, što ne traje dugo.

Multifokalna stakla su najbolje rešenje, i mogu se koristiti u svim situacijama, jer u njima se nalazi više potrebnih dioptrija. Sa jednog nivoa potrebne dioptrije prelazi se na drugi, bez vidnih ispupčenja ili udubljenja na staklima, kao ni najmanjih vidljivih linija. Naprotiv, progresivna stakla imaju potreban oblik prema željama kupaca i bogatoj ponudi proizvođača, ali bez ikakvih neravnina i estetskog narušavanja izgleda. Takođe danas su naočare postale i važan modni i estetski detalj, a ne isključivo činilac boljeg vida. Dioptrije se smenjuju u vidu peščanog sata. Mogu biti klasična, odnosno u beloj boji, zatim sa antirefleksom i obojena, a ona se najčešće biraju prilikom kupovine progresivnih naočara za sunce. 

Ramovi za progresivna stakla

Kao što su progresivna stakla univerzalna i mogu se izrađivati u različitim oblicima – oblim, pravougaonim, četvrtastim, kružnim ili nekoj kombinaciji, isto tako se i ramovi mogu uklopiti i izraditi u bilo koji oblik naočara za vid. Naravno, sam oblik stakala i rama biraju korisnici prema modelu koji im lepše stoji, više im se dopada ili im finansijski bolje odgovara. Savet za kupovinu multifokalnih naočara jeste da se obrati posebna pažnja prilikom izbora rama. 

Značaj multifokalnih naočara proizilazi iz činjenice da se mogu koristiti u svim prilikama – poslovnim i privatnim aktivnostima, večernjim izlascima i svim drugim situacijama. Zato, poželjno je da idealan ram za progresivna stakla bude odabran tako da odgovara svakoj situaciji u kojoj će se multifokalne naočare nositi. Tako, obično se biraju neutralnije boje okvira, kao i materijali, da bi se jednostavno uklopile u svaku odevnu kombinaciju i priliku u kojoj se nose. U tome je razlog da se adekvatno odabere ram još i značajniji, jer multifokalne naočare su namenjene za svakodnevno nošenje, i važno je da ram bude dopadljiv korisniku. Više o izboru ramova za multifokalne naočare možete pogledati na ovom linku.

Razlika između multifokalnih stakala za naočare i multifokalnih sočiva

Multifokalna stakla za naočare omogućavaju univerzalnu primenu tokom dana i večeri, uz samo jedan par naočara. Ništa manje kvalitetna nisu ni multifokalna sočiva. Za razliku od progresivnih naočara koje se pored dioptrijskih svojstava biraju prema estetici, odnosno tome kako se uklapaju u oblik lica, očiju i celokupan izgled, prednost sočiva je što se i ne primeti da li se nose ili ne. 

Multifokalna sočiva imaju sva svojstva kao i naočare, odnosno izrađuju se u potrebnim prelazima dioptrije i omogućavaju jednaku vidljivost na blizinu, srednju ili veliku udaljenost. Ono što je jednostavnije kod multifokalnih naočara u odnosu na sočiva, jeste sama upotreba. Sočiva se moraju pažljivo koristiti, aktivno menjati i čuvati u predviđenoj kutiji sa uz tečnost za njihovo održavanje i kvalitetno čuvanje. Multifokalna sočiva omogućavaju jasan, čist i osvežen vid, uz osećaj opuštanja, bez grebanja i nelagodnosti. I naočare i sočiva daju odličan vid, razlika je u upotrebi, estetici i preferencijama korisnika.

Koliko koštaju progresivna stakla

Progresivna stakla predstavljaju jedno od najsavremenijih i najmodernijih rešenja u pogledu poboljšanja vida u svim prilikama. Izrazito su kvalitetna, estetski moderna i mogu se koristiti dugi niz godina, upravo zbog više stepena i nivoa dioptrije u vidu peščanog sata, što je na staklima potpuno nevidljivo. Zato, vredi svaki izdvojeni dinar za multifokalna stakla. To ne znači nužno da su progresivna stakla skupa, samo obično koštaju više u odnosu na standardna, što je i logično jer pokrivaju više različitih mogućnosti za nošenje. Tako, progresivna stakla se kreću od nekih 80 evra, pa naviše. Odobravaju se različiti popusti za određene modele, događaje i slično. 

Cena progresivnih stakala za multifokalne naočare zavisi od niza faktora. Prvobitno, od toga koliko prelaza dioptrije je neophodno kreirati, kao i kog stepena. Takođe, oblik, debljina i druga svojstva stakala utiču na njihovu cenu. Cena zavisi i od širine vidnog polja, dimenzija, ali i odabranog materijala, odnosno vrste stakla. Pored svega navedenog, cena se razlikuje i u zavisnosti od proizvođača, završnih slojeva obrade, brendiranja i slično. Zato, svoj idealan par može se odabrati uz sve predviđene faktore, ili isticanje samo nekih, od čega zavisi i cena stakala. Naravno, i ramovi imaju svoju cenu, pa pored stakla mora se odabrati i adekvatan oblik okvira, koji se svakako uklapa u svako multifokalno staklo.

Progresivne naočare su vrlo kvalitetan način trajnijeg poboljšanja vida u svim situacijama: prilikom rada na računaru, čitanja, gledanja televizije, šetnje i svih drugih uobičajenih aktivnosti korisnika. Odlikuje ih vrhunska svojstva stakala, univerzalna upotreba, moderni ramovi, brza adaptacija korisnika i sveukupan odličan osećaj prilikom nošenja, bez tenzije, nelagodnosti i neprijatnog osećaja. Multifokalna stakla, ramovi i sočiva omogućiće da svaki korisnik ima blistav, čist i sjajan vid u svim prilikama. 

Comments

  1. Da li progresivna stakla iz starih naocala mogu da se ugrade u novi ram?
    pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *