PVC prozori i vrata za najbolju izolaciju u vašem domu

Leti ulazi toplota, zimi se uvlači hladnoća. Slabo im je dihtovanje. Svako će prepoznati – reč je o lošoj stolariji.

Ako Vam je dozlogrdilo plaćanje visokih računa za grejanje, buke koja se prenosi od spolja, i promaje koja se oseća, pravo je vreme da uložite u ugradnju savremenih prozora i vrata.

Koja stolarija ima primat kod kupaca u odnosu na ostale izolatore?

Na našem tržištu ima različitih varijanti dobrih izolacionih prozora i vrata, ali zašto je PVC stolarija toliko rasprostranjena? PVC stolarija je

  •  Napravljena od polivinil hlorida
  •  Čvrsta je
  •  Jeftina 
  •  Trajna

 Jednostavan odgovor zar ne? Da vam detaljnije objasnimo u čemu su prednosti u odnosu na konkurente:

Drvena stolarija je prva varijanta od koje su se počela praviti prozorska okna i vrata. Iako se sistem unapređuje pa pružaju bolje dihtovanje, drvo kao i uvek ima iste mane. Zahteva održavanje, deformiše se i bubri pod uticajem vremena, a napadaju je i štetočine. PVC vrata i PVC prozori nemaju te nedostatke. Polivinil hlorid ne trpi uticaj vremenskih prilika, izdržljiv je, lak, ne menja se, a i ne zahteva nikakvo dodatno ulaganje u održavanje tokom dugih godina upotrebe.

Aluminijum stolarija i Aluminijum – Drvo stolarija su dve varijante koje imaju slične osobine kao PVC ali su znatno skuplje.  Ono što mnogi kupci ne znaju je da ALU stolarija mora imati termo prekid da ne bi dolazilo do stvaranja vlage kojoj je sklona, a to se dodatno plaća. Skuplja je i zato što se za ovaj vid stolarije izrađuju posebna stakla, a i potrebna joj je dorada u vidu zaštite od korozije. U morskim područjima ovakvu stolariju nećete naći jer propada usled visoke koncentracije soli u vazduhu.

ALU – Drvo, je unapređena varijanta klasične ALU stolarije. Dovodi do bolje izolacije, ali i dalje nema isti učinak kao PVC. PVC prozori su jeftinija varijanta koja neće imati problem sa rđanjem. I osim početnog podešavanja tj.štelovanja, dihtovaće odlično dugi niz godina. Nešto je kraćeg životnog veka u odnosu na ove dve varijante, ali je trajna, i do 40 godina, što je zaista fenomenalno.

Hladnu jesen i prve pahulje posmatrajte kroz nove  PVC prozore iz topline vašeg doma

Nekako mnogo više primećujemo lošiju izolaciju prozora i vrata zimi, zar ne? Koliko god se trudili, toplota odlazi van. 

PVC prozori omogući će vam da znatno bolje uštedite u odnosu na sve druge varijante.

Sa PVC prozorima ostvarićete znatno bolje uštede u odnosu na sve druge varijante. Ramovi su napravljeni sa komorama koje obezbeđuju zvučnu i temo-izolaciju, a duplo ili troduplo staklo dobru izolaciju čitave površine.

PVC vrata polako preuzimaju prvo mesto ispred večito aktuelnih drvenih varijanti. Razlog tome nalazimo u tome što su ljudi sve više upućeni u brojne prednosti ove stolarije. PVC vrata nisu ni krta ni slaba i prave se od izdržljivih profila sa čeličnim ojačanjem. Imaju sve osobine koje ulazna vrata jednog doma treba da imaju.

Sobna  PVC vrata su tražena jer su lakša od drvenih varijanti, otpornija su na mehanička oštećenja i samim tim i trajnija.

PVC stolarija i estetika

Beli PVC prozori i bela PVC vrata čine veliko osveženje u odnosu na izgled konkurenata I izuzetno su praktični. Pitate se i kako? Na njoj se ogrebotine vide mnogo manje, pa je i utisak da je stolarija nova mnogo duži. Lako se održava pa ramovi ostaju beli bez mnogo truda.

PVC stolarija se izrađuje i u drugim bojama kao i u imitaciji raznih materijala kao što je na primer drvo. Prikaz je tako realan da samo pažljivim gledanjem po neko uvidi da je reč o plastici.

Kakav je raspon u ceni PVC stolarije?

Raste broj naših banaka koje nude povoljne kredite za zamenu stolarije. Podsticaj su doblili od Nemačke razvojne banke ( KFW) koja je dala zajam Republici Srbiji u cilju podizanja energetske efikasnosti i smanjenje emisije CO2. Iz tog razloga mnogim domaćinstvima se pruža mogućnost za zamenu stolarije.

Rastom tražnje povećava se i broj firmi koje se bave proizvodnjom stolarije, a pre svega PVC kao najeftinije i najtraženije varijante. Ne morate da menjate širinu postojećih okvira u zidu, firme rade ramove po meri i sa onoliko krila koliko vi želite. Birajte iskusnija preduzeća koje imaju iskustvo i preporuke kupaca. Jedno od takvih firmi sa višegodišnjim iskustvom je Format Alde iz Beograda. Stolarija se postavlja da traje decenijama pa treba uložiti u kvalitet.

Cena PVC stolarije po m2 varira od debljine samih ramova. Za spoljne prozore i vrata birajte kvalitetnije varijante, dok unutrašnja vrata i neki pregradni unutrašnji okviri mogu biti i od tanjeg profila.

Kod PVC vrata cena zavisi od toga da li je reč o 

  • spoljašnim (ulaznim i balkonskim) 
  • unutrašnjim vratima. 

Prva varijanta je skuplja i bliža ceni ALU stolarije jednostavno zato što je ovakva stolarija izrađena sa više unutrašnjih komora, negde i 5-6, za najbolje rezultate.

Firme u glavnom imaju svoje sajtove. Tu imate prikaz cena PVC stolarije po m2, ali imajte na umu da konačna cifra može biti viša. Ako je reč o zameni stare stolarije saznajte čija je obaveza skidanja i o kom iznosu je reč ako to rade majstori. Nešto od pripreme možete da uradite i sami i time uštedite.

Ako u pretragu ubacimo faktore “ PVC prozori cena” videćemo da i ovde na cenu utiču 

  • dimenzije prozora 
  • debljina rama kojim se izrađuju.

Fiksni prozori su najeftiniji i cena im polazi od 40 eura i raste čak i preko 130 eura po kvadratnom metru za dvokrilne prozore većih dimenzija.

Cena nije konačna i na nju treba dodati troškove montiranja, troškove za spoljašnji lim i unutrašnju plastičnu dasku na simsu, a ako se odlučite za komarnike I roletne na cenu dodajte i između 30 i 50 eura.

Možda je ukupna cifra visoka, ali imajte na umu buduće niže troškove za grejanje, niže troškove leti za korišćenje klima. Ulaganje u novu stolariju se isplati,a naročito ako izbor bude PVC stolarija koja ima vrhunske  karakteristike.

Kao neko sumiranje za kraj nameće se zaključak da će još dugo vremena PVC stolarija biti vodeća među energetki efikasnim izborima. Ne samo da je trajna nego pruža i dobru izolaciju, a cena je daleko pristupačnija. Njeno postavljanje se isplati kroz toplije domove zimi, svežije prostore leti, a kada zatvorite prozor – tišina i ništa ne remeti mir vašeg doma.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *