Na šta obratiti pažnju kad iznajmljujete stan

Vremena kada su se stanovi podrazumevali, dobijali od firme, udruženja, koji su se generacijama prenosili, su davno prošla. Nekada je iznajmljivanje stana bilo sramota, a porodice su stalno težile svom domu. Težnja je i danas ista, ali iznajmljivanje više nije tabu.

To što iznajmljujete stan ne znači da treba da spuštate svoje kriterijume. Ponuda je velika, a vi imate pravo da se raspitate o svim detaljima pre nego se rešite za neku opciju. Kada je u pitanju iznajmljivanje apartmana u Beogradu imaju raznoliku ponudu, ali ni manji gradovi ne zaostaju u ponudi.

Postoji veliki broj sitnih manipulacija kojima stanodavac može da zamaskira probleme stambene jedinice, zato se ne libite da sve proverite i više puta. Na šta obratiti pažnju kada iznajmljujete stan pročitajte u ovom tekstu.

Merač struje

Ukoliko odvojeno plaćate račune i rentiranje stana, raspitajte se o meraču struje. Morate znati kolika vam je potrošnja i da li su računi u skladu sa njom kako ne bi došlo do malverzacija.

Parking zona

Ukoliko zgrada u kojoj iznajmljujete stan nema garažu, valjalo bi obratiti pažnju na parking i zonu vaše lokacije. Bitno je da se raspitate o svim mogućnostima parkiranja jer ako se doselite u kraj u kom nakon napornog dana morate i parking da tražite predugo, ni stan vam neće biti drag.

Funkcionalnost prozora i vrata

U starijim stanovima često problem pravi stolarija kojoj je vek trajanja istekao. Proverite da li svi prozori dihtuju i da li se sva vrata pravilno zatvaraju i otvaraju. Prozori i vrata zimi mogu da prave veliki problem ukoliko ulazi vlaga, zato ne smete zaboraviti da proverite ovu stavku. Ako ste ljubitelj prirodnog drveta, evo nekoliko saveta kako da ga najpametnije iskoristite.

Broj utičnica

Jednostavno, ne treba vam nefunkcionalan stan u kome ne možete da koristite više aparata u isto vreme. Ovo pravilo je posebno važno za kuhinju. Sigurno ne želite da donosite odluke da li vam se više koristi ketler ili mikrotalasna i time udvostručite vreme za svaki posao koji treba da obavite u kući.

Buđ – jedan od glavnim problema

Neki stanovi zbog sistema gradnje imaju predispozicije za buđ, a ona donosi mnogo problema. Nemogućnost da je se otarasite, jak neprijatan miris kao i estetski ružan momenat su razlozi zbog kojih morate zaviriti u svaki ćošak stana da biste se uverili da je nema. Prekomerna vlaga može doneti dosta zdravstvenih neprilika, zato posebno obratite pažnju na kupatilo i kuhinju.

Labavo, tuš i protok vode

Bitno je proveriti sve što može praviti problem u kupatilu, počevši od pravilnog oticanja vode do funkcionalnosti tuša i čistoće koja u ovom delu stanu mora zadovoljiti određene kriterijume. Ne libite se da pustite vodu i da proverite svaki deo kupatila jer sigurno ne želite stalnu posetu vodoinstalatera i prepirke sa stanodavcem ko će platiti popravku.

Zidovi i moguća buka

Poželjno je da upoznate barem prve komšije i da utvrdite zidovi kojih soba dele zidove sa vašim stanom. U zavisnosti od toga može se javiti buka koja nekim ljudima nije prihvatljiva.

Mogućnost redekoracije

Ako ste našli stan koji vam odgovara, ali biste da mu doprinesete svojim sitnim dekoracijama, proverite da li se stanodavac slaže sa svakom promenom koju ste zamislili. Bilo da volite minimalistički stil i da želite da mu nešto oduzmete ili da želite da dodate slike i prekrečite zidove – konsultujte se na vreme.

Na šta obratiti pažnju pre potpisivanja ugovora

Na ugovor treba obratiti posebno pažnju i očiglednih razloga. Nije isto kliknuti dugme na Instagramu da prihvatate sve uslove korišćenja i ovaj potpis koji vam mnogo promena može doneti, stoga obavezno proverite sledeće stavke:

  • Početak i datum isteka najama stana,
  • Cena stana i cena sigurnosnog depozita,
  • Razlozi zbog kojih stanodavac može da raskine ugovor,
  • Da li postoje novčane nadoknade ukoliko odete iz stana pre isteka najama stana,
  • Šta se dešava u slučaju bilo kakvog oštećenja ili kvara u stanu,
  • Da li je dozvoljen podzakup.

Kada prođete sve korake koje smo naveli, možete da počnete da planirate svoju selidbu. Ne zaboravite da ste vi kao u svakom drugom poslovnom odnosu – mušterija koja je uvek u pravu. To je mesto gde ćete provoditi mnogo vremena, bilo sami ili porodično, zato ne zanemarujte svoje potrebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *