Sam svoj majstor ili odlazak u TV servis: Zašto ne biste trebalo sami da popravljate pozadinsko osvetljenje na televizoru?

Ako bi postojala statistika najčešćih kvarova na savremenim televizorima onda bi problemi vezani za pozadinsko osvetljenje na LED televizorima bili na samom vrhu te lestvice. Promene u bojama na ekranu koja se samo intenziviraju i ne prestaju ukazuju da postoji neki veći problem koji zahteva rešavanje. Posle ovoga na toj lestvici slede otkazivanje matične ploče i otkazivanje napajanja. 

Ima dosta ljudi koji vole da budu produktivnim u kućnim poslovima i majstorisanju. Za neke manje kvarove to može biti zaista i povoljno i izazvati kod vas lep osećaj ispunjenosti. Ali ipak treba da procenite šta je to za šta ipak treba potražiti stručnu pomoć zaposlenih u TV servisima.

Popravke koje je potrebno obaviti na savremenim uređajima zbog razvoja tehnologije i složenosti opšteg funkcionisanja mogu biti dosta komplikovane. Zato je najsigurnije da ih obavljate u ovlašćenim ili lokalnim TV servisima. 

Kada je potrebna popravka pozadinskog osvetljenja?

Kod najekstremnijih slučajeva pojaviće se potpuno crn ekran kada uključite vaš uređaj.  U stvari, u tim slučajevima ekran dobro radi ali nema svetla. I popravka je neminovna. Ali kako da znate da je vreme za odlazak u TV servis i pre toga? Doći će do promene u kvalitetu boja na ekranu, pa će tako na primer crvena boja postajati sve više roza, i tako će dolazite do bledenja svih boja i na kraju i te plave boje. Kada otkaže pojedinačna dioda dešava se manifestacija potpunog odsustva slike i taman ekran na tom mestu. 

Šta ako je garancija istekla?

Ako je period garancije na kupljeni uređaj istekao, a počnu da se dešavaju promene na diodama pozadinskog osvetljenja imate dve opcije. Ili da se informišete putem interneta kako da to sami uradite ili da potražite pomoć lokalnog TV servisa. Prvu opciju ne preporučujemo jer može biti veća šteta nego korist. Čak i pored dovoljno znanja iz oblasti elektronike uzimajući u obzir osetljivost ovih panela veliki je rizik od štete. Nemojte da vas brine ni to što je garancija istekla pa da to prevagne što birate da radite nešto sami, a ne da odete u TV servis.  

Iako je na primer prošlo par godina od kupovine bez obzira što je samo par dioda prestalo da radi, ne znači da samo njih treba da menjate već se menjaju cele trake jer je samo pitanje trenutka kada će i ostale otkazati. 

Da li da kupujete sami led diode i led trake za popravku pozadinskog osvetljenja?

Najbolje bi bilo da ovaj deo prepustite majstorima u TV servisima koji se time bave odnosno kojima je ovo primarno zanimanje. Znak da nešto nije u redu sa pozadinskim osvetljenjem je taj što će početi da se pojavljuju tamnije fleke u delovim gde počinju da otkazuju led diode. 

Ako odlučite da sami rešavate ovaj problem uz pomoć dostupnih informacija koje ćete naći na internetu onda to snosi određeni rizik. Pre svega da nećete dobro uraditi dijagnostiku i uvideti šta je pravi uzrok problema. Drugi problem kupovine ovih komada je taj što možete uzeti za nisku cenu loš kvalitet koji ćete posle toga ubrzo opet morati da menjate.

Stručnjaci kažu da ako se već javi problem čak i na pojedinačnim diodama uvek treba menjati celokupne led trake.

Da li je popravka pozadisnkog osvetljenja isplativa opcija?

To zavisi od mnogo faktora. Kada popravljate sami platićete možda manju cenu za materijal i nema plaćanja cene za ruke, ali je rizik od toga da ne uspete mnogo veći, pa se time i dupliraju troškovi što zbog potrošenog materijala koji je propao što zbog potrebe za kupovinom novog uređaja. Cena popravke pozadinskog osvetljenja za TV je prihvatljiva ako trenutno nemate dovoljno novca da kupite nov uređaj. Razlikuje se od radnje do radnje, ali i od toga da li je grantni rok istekao ili ne. Ipak, nemoj da vas iznenade više cene jer je ovo posao koji zahteva visoku preciznost i upotrebljivost visoko kvalitetnih materijala za rad. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *