Šta smete da jedete kada vam je povećan holesterol? 

Obično kada vam lekari kažu da vam je povećan holesterol, oni vas prvo upozore na to šta ne smete da jedete, kako ne smete da se ponašate, šta ne smete da pijete, a takođe vam kažu i razloge zbog kojih ste možda i dobili povećan holesterol. I sve je to sasvim u redu i naravno da je poželjno da to znate, koliko god to vas bolelo.

Svi mi imamo predstavu o tome kako život treba da izgleda i svi mislimo da u nekom segmentu nešto dobro radimo. Visok holesterol je bolest današnjice, koji prestavlja kombinaciju nezdrave ishrane i smanjene fizičke aktivnosti. Kada se pojavi, onda se zapitamo da li smo sve radili kako treba. Dobra vest je da holesterol možemo da izlečimo, s tim da moramo da promenimo loše navike i da nastavimo sa zdravijim načinom života. Ovde dajemo spisak namirnica koje smete da koristite kad imate povećan holesterol.

Od mlečnih proizvoda – obrano mleko, jogurt, kefir, posne sireve 

Mnogi od nas su navučeni na mlečne proizvode i teško nam je kada čujemo da imamo holesterol, da sada izbacimo sve ono na čemu smo živeli. Međutim, ne morate sve da izbacite. Obrano mleko, jogurt, kefit, posni sirevi, kao i kiselo mleko su dozvoljeni. Naravno nemojte preterivati. Ono što bi u širokom luku trebalo da izbegavate jesu sledeće mlečne namirnice: punomasno mleko, šlag, pavlaka, kajmak i ovčije mleko. Dakle, kao što vidite postoji kompromis i samo treba da izbacite one jake namirnice, od kojih može samo da vam bude gore. 

Integralna verzija hleba 

Hleb takođe ne morate da izbacite iz ishrane, ali morate da nađete onaj koji vam odgovara. Dakle, crni hleb je dozvoljen, kao i raženi hleb, proja i pirinač su takođe dozvoljeni. Međutim, nisu dozvoljena peciva, lisnata testa, nije dozvoljen beli hleb i naravno nisu dozvoljene sve te grickalice od belog brašna. Na njih posebno pripazite, jer one nisu dobre ni kada je sve odlično u organizmu. 

Od povća možete jesti sve sem krompira 

Kada je povrće u pitanju ne morate da pazite, samo treba da izabacite krompir, a sve ostalo je sasvim u redu da konzumirate. Naravno, ne treba spremati povrće na ulju, masti i itd. Možete da ga kuvate, barite, pečete ili što je najbolja opcija jedete sveže. Mnogi ne vole povrće, ali povrće je toliko zdravo, a posebno je važno da jedete ono povrće kome je sezona. 

Voće – jabuke, limun, dunje, maline, kupine, kruške, narandže

Kada je voće u pitanju sitaucija je malo specifičnija. Dakle, jabuke su dozvoljene, kao i kruške, narandže,maline, kupine i jagode, a mogu da prođu i borovnice, kao i limun i mandarine. Međutim, u širokom luku treba da izbegavate banane, grožđe, smokve, bilo koju vrstu kandiranog i sušenog voća. U obzir ne dolaze ni orasi, lešnici, ni bademi. 

Dozvoljena je kafa, ali bez šećera, kao i čaj 

Ako pijete kafu, onda će vas obradovati činjenica da ne morate da je izbacite, kao ni čaj. Međutim, ova pića treba piti bez šećera i veštačkih zaslađivača. Prirodni sokovi su dozvoljeni, a izričito zabranjena sva gazirana pića, kao i alkoholna pića. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *