Šta sve treba da znate o domu za stare?

Procedura smeštaja određene osobe u neki dom za stare nije komplikovana. Ipak, kada se odlučite na taj korak, treba da znate šta vas sve može očekivati i kakva dokumentacija je potrebna. Na pitanje da li izabrati privatni ili državni dom vam ne možemo odgovoriti, jer to sve zavisi od situacije u kojoj se nalazi osoba koju želite da smestiti u dom, ali i od toga u kakvoj ste vi finansijskoj situaciji. Naravno da su privatni domovi za stare značajno skuplji, ali samim tim možete da očekujete bolju uslugu.

Naravno to ne znači da državni domovi za stare ne pružaju dobru uslugu, već znači da jednostavno nemaju novca da obezbede mnogo dodatnih aktivnosti i slično. Sa druge strane ponekad je rizik smestiti osobu u privatni dom za stare, ukoliko niste dobro proverili da li taj dom poseduju svu dokumentaciju za rad, kao i licencu koju izdaje nadležno ministarstvo.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Prijem u dom za stare ne zahteva mnogo dokumentacije. Prilikom prijave, popunjavaćete samo jedan obrazac u kojem ćete biti upitani da navede osnovne podatke. Ono što morate da dostavite domu za stare to su uglavnom lekarski nalazi, najskoriji koje imate, zatim zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu. Uz to se dostavlja i lična karta one osobe koja je odgovorna za osobu koju treba smestiti u dom. Zapravo, dokumentacija je zaista minimalna. Lekarski nalazi se traže da bi zaposleni u domu za stare mogli da utvrde u kakvom se stanju nalazi pacijent i da vas obaveste da li oni imaju sve potrebne uslove za takve pacijente.

Da li svi mogu da budu korisnici doma?

Svi domovi za stare ostavljaju ovu opciju otvorenom. Naime, većina domova za stare prima sva lica, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje. To znači da domovi za stare primaju i lica sa Alchajmerovom bolesti  i raznim drugim oblicima demencije. Međutim, postoje domovi za stare koji imaju tačno utvrđeno koga mogu da prime, a koga ne. To sve zavisi od uslova u kojima se oni nalaze. Zato treba proveriti koji domovi za stare obezbeđuju uslugu koja je vama potrebna.

Koliko košta usluga doma?

Prosečna cena usluge doma za stare bi bila oko 400 evra. Ovde je reč o privatnim domovima za stare. Cene se uglavnom kreću između 200 i 500 evra, dok najčešća cena jeste oko 400 evra. Imajte u vidu da cena može da varira u zavisnosti od toga u kakvom je stanju pacijent. Takođe, cena zavisi i od kapaciteta, mogućnosti i usluga koje dom pruža. Cene u domovima za stare mogu da idu i preko 700 evra, ali to su već domovi koji su mnogo više opremljeni i imaju daleko detaljniju uslugu.

Šta pokriva mesečna cena doma?

Korisnik će za nekih otprilike 400 evra dobiti sve najosnovnije stvari i nešto više od toga. Naime, obezbeđena mu je soba, u kojoj će verovatno biti sa još jednim ili više korisnika. Naravno, obezbeđeni su glavni obroci, kao i užina. Ono što je još uračunato u cenu to je medicinska nega, davanje terapije, povremeni pregledli lekara i aktivnosti socijalnog radnika. Lična higijena može takođe ući u cenu, ali i to zavisi u kakvom je stanju pacijent.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *