Šta treba da znate o značaju isticanja zastava Srbije?

Zastava Srbije

Zastava Republike Srbije je jedno od tri obeležja naše države, njihov izgled i sadržina propisani su Ustavom i Zakonom. Obeležavanje skorašnjeg Dana državnosti dokaz je da se poslednjih godina razvija svest o značaju državnih obeležja, posebno zastave kao simbola pripadnosti ovom narodu,  pa je lepo bilo videti kako se na raznim fasadama vijori srpska zastava.

Nekada je teško bilo do nje doći, medjutim, danas je prodaja zastava Srbije dobro organizovana i vrlo rasprostranjena,  kako u suvenirnicama, radnjama sportske odeće, knjižarama, još razvijenija je internet prodaja. Široka dostupnost uvlači u zamku da se ne zna u čije će ruke doći, pa smo imali  priliku da vidimo isticanje zastave na različite načine i steknemo utisak o tome da naši sugradjani, koji su u obavezi da istaknu zastavu, nisu upoznati sa zakonom koji reguliše izgled i upotrebu zastave Srbije. Problem nije  u širokoj i rasprostranjenoj prodaji zastava Srbije, već o nebrizi i nemaru da se poštuju državna obeležja pa pravi način.

Da li regulisana prodaja zastava Srbije može da dovede do bolje svesti o značaju njenog isticanja?

Isticanje zastave Srbije jeste znak jake veze našeg naroda za simbole ove države. Kako bi ta jaka veza bila predstavljena dostojanstveno, zato što ona takva i jeste, treba dostojanstveno da ističemo zastavu, poštujući Zakon o izgledu i upotrebi zastave Srbije. Mnogi se, nažalost, o taj zakon oglušuju, tumače onako kako im odgovara, dok mnogi nisu ni upoznati sa njim. Postavlja se pitanje: Da li regulisana prodaja zastava Srbije može da dovede do toga da se upotreba zastave podvede pod zakonske okvire? Mišljenja smo da može, a edukacija kupaca je vrlo važna, zato na sajtovima za prodaju zastava Srbije treba postavljati tekstove  koji se bave ovom temom. Istražujući sajtove  mogli smo da se uverimo da su mnogi već prepoznali ovu potrebu, da su kupci obavešteni o razlici u isticanju državne i narodne zastave, kao i načinu na koji se ističe, što predstavlja vrlo odgovorno ponašanje. 

Razlike u isticanju zastave

Kada je reč o isticanju zastave Srbije, prvenstveno treba da se naglasi da se državna zastava ističe jedino na glavnim ulazima u zgrade državnih organa na  državne praznike, kao i na kulturnim i sportskim svečanostima od državnog značaja, na dan izbora za državne organe i u dane žalosti na pola koplja, u ostalim prilikama ističe se narodna zastava koja je bez grba, posebno na proslavama, svečanostima i drugim kulturnim i sportskim manifestacijama koje nisu od državnog značaja. Prodaja zastava Srbije je tako organizovana da su svakom kupcu dostupne obe, državna i narodna, zato je najbolje pri kupovini objasniti za koju će se namenu koristiti, kako ne bi došlo do kršenja zakona prilikom isticanja.

Ograničenja prilikom upotrebe zastave

Zakonom su regulisana i ograničenja prilikom upotrebe zastave koja propisuju da se na zastavi ne može ništa ispisati, dopisati, niti se ona može menjati. U prodaji se zastava Srbije ne sme naći kao uzorak ili model ili bilo kakav znak za obeležavanje robe ili usluga. Ukoliko je zastava oštećena ona se povlači iz upotrebe, oštećena se ne sme isticati na javnim mestima, bilo da je reč o državnoj ili narodnoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *