Ujeo vas je pas? Saznajte koja prava imate

Na žalost na ulicama je sve više pasa lutalica zbog čega je često neprijatno hodati mirno ulicom, jer se dešava da prolaznici budu napadnuti, a ponekad i da ne uspeju da izbegnu ujedn.  Ovi psi po pravilu napadaju iz straha ili refleksno, misleći da su u opasnosti. To je posebno slučaj sa ženkama u periodu dok imaju mladunce.

Šta raditi kada vas ujede pas?

Ukoliko vas ujede pas morate se obratiti lekaru, bez obzira da li ste prošli dobro i povrede nisu naročito naznačene, jer se pre svega mora proveriti da li je pas vakcinisan protiv besnila ili ne i da u tom smislu i vi budete zbrinuti. Nakon dobijene lekarske pomoći, lekar će vas uputiti dalje u Institut za javno zdravlje ili sličnu ustanovu gde ćete opisati ceo slučaj i oni će pokušati da donesu konačnu odluku na osnovu ujeda, simptoma i cele situacije, da li se radi o besnom psu ili ne. I da li treba  primiti vakcinu protiv besnila.

Drugačiji zakoni važe kada je pas lutalica i kada je u pitanju kućni ljubimac tj. pas koji ima vlasnika, jer odšteta koju dobijate u prvom slučaju možete dobiti od grada, tj. opštine, a u drugom slučaju od vlasnika psa. Vlasnik se smatra odgovornim, pogotovo kada nije uradio ništa što bi moglo sprečiti napad ili nije na pravi način čuvao svog psa.

Kako naplatiti štetu?

Kada je reč o naplati štete od grada tj. opštine, to sada ide mnogo brže i lakše. Međutim, opravdano se postavlja pitanje zašto se ne radi dovoljno na preventivi, zašto se sa ulica ne uklanjaju psi lutalice i na taj način zaštite i građani, ali i budžet jedinice lokalne samouprave, odnosno države. Bilo kako bilo, dve su mogućnosti za naplatu odštete u ovim situacijama.

Prvi način je mirno rešavanje spora koji se dostavlja lokalnim samoupravama, a drugi način je da se podnese tužba nadležnom sudu za naknadu štete. Kao i svaka procedura pred državnim organima, i ova ide sporije nego što bismo očekivali, ali znajte da ovo često ne možete rešavati bez advokata, jer se dešava da vi kao oštećeni možete biti na neki način prevareni, odnosno da ne dobijete odštetu, niti će onaj koji je zaslužio biti kažnjen. Pošto smo naveli dva načina na koji možete rešavati slučaj ujeda psa i odštete za to morate se obratiti advokatu za pomoć koji će vam objasniti prednosti i mane oba načina.

Ukoliko se odlučite za prvi način, tj. mirno rešenje spora koji se postavlja Komisiji za procenu osnovanosti predloga i lokalnim samoupravama verovatno ćete brže zatvoriti ovaj slučaj, ali možete dobiti manji iznos odštete nego što bi to bilo ako biste predali slučaj sudu. Ali, sa druge strane, postupak pred sudom može da traje dosta dugo, mesecima, čak godinama. Ono što kao nagrada može proizaći iz tog dugotrojanog procesa nerviranja i čekanja jeste znatno veći iznos odštete. Trajanje suđenja je uvek kocka, zato je vrlo važno da budete okruženi profesionalcima, da budete upućeni u svakojaki ishod jer će sigurno i okrivljeni učiniti sve samo da izađe iz tog slučaja nepovređeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *