Vodič kroz uštede: Kako popraviti kućni budžet bez odricanja

Kasica prasica

Brz stil života, koji često stavlja organizaciju svakodnevnih troškova po strani, više no često dovodi do toga da se na kraju meseca pitamo na šta smo toliko potrošili i ne možemo da uđemo u trag novcu koji je čini se prosto nestao iz naših novčanika. U trenutku kada shvatimo da moramo to da promenimo, koncept štednje nam se čini kao proces koji zahteva mnogo odricanja.

Činjenica je, međutim, da se ušteda na mesečnom nivou može ostvariti i bez naročitih izmena po pitanju životnog standarda, dobrom organiacijom i planiranjem. Više o načinima na koje možemo popraviti kućni budžet bez značajnih odricanja pročitajte u tekstu koji sledi.

Planiranje nabavki

Prvi i najvažniji korak na putu ka zdravijem odnosu prema prihodima i rashodima vašeg domaćinstva jeste planiranje redovnih nabavki. Ovo se može činiti na nedeljnom ili mesečnom nivou, a u osnovi svega je uzimanje u obzir realnih potreba i dobra procena.

Budući da ste verovatno više no jednom bili u situaciji da bacate pojedine namirnice jer ih niste iskoristili pre isteka roka trajanja, naučite iz ovog iskustva i napravite plan namirnica koje procenjujete da možete iskoristiti u određenom periodu.

Bacanje hrane, a samim time i novca, možete izbeći i pripremajući obroke unapred, što je mahom dobro rešenje i za one koji su u toku radne nedelje zauzeti poslovnim obavezama i nemaju vremena da svakodnevno kuvaju.

Online kupovina

Savremeno doba nudi modernom čoveku brojne opcije kada je u pitanju način na koji može opremati svoje domaćinstvo. Poslednjih godina je uglavnom iščezlo nepoverenje povodom online kupovine, koje je u izvesnoj meri postojalo zbog nedovoljne informisanosti i nedostatka prakse po ovom pitanju.

Danas je online kupovina standardni vid nabavke, koji je kao stvoren za one koji žele da prate svoje troškove, budući da pruža mogućnost lakog upoređivanja cena i čitav proces kupovine odlikuje transparentnost. Mnoge online prodavnice nude i povoljnije cene u odnosu na one koje fizički postoje, jer nemaju dodatne troškove zakupa prostora i angažmana osoblja.

Kada se, u cilju uštede i naposletku lakše i brže kupovine, odlučite da ukažete poverenje nekoj od e-prodavnica, savet je da odaberete pouzdane web-lokacije kao što je platforma za online kupovinu Shoppster, jer na taj način možete biti sigurni u bezbednost svojih podataka, kao i u vezi sa pravima potrošača.

Jeftino ili povoljno?

Velika je razlika između pojmova jeftino i povoljno. Kada kupujete kućne aparate ili odeću, birajući jeftine proizvode mahom ostvarujete samo prividnu uštedu, budući da je njihova cena uglavnom u skladu sa kvalitetom, iako postoje izuzeci.

Povoljni proizvodi su oni čija će vam se kupovina isplatiti, odnosno koji opravdavaju cvoju cenu kvalitetom, a sama cena može eventualno biti redukovana u okviru određenih akcija i sniženja, što je uvek dobro iskoristiti. Ono o čemu valja voditi računa je da ne upadnete u zamku rasprodaja i kupujete one proizvode koji vam nisu potrebni, samo zato što su ponuđeni po ceni nižoj od standardne.

Uradi sam

Može se zaista mnogo uštedeti ukoliko se određene stavke preuzmu u svoje ruke i time se izbegne plaćanje određenih usluga koje nisu neophodne. Na prvom mestu su u pitanju gotovi obroci, kafa za poneti i slični naizgled mali ali učestali i nepotrebni troškovi. Obroke možete planirati i pripremati unapred ukoliko vam manjka vremena za njihovu svakodnevnu pripremu, a to će uglavnom biti i zdravija varijanta. S druge strane, ukoliko posedujete određena znanja i veštine ili ste prosto kreativni, mnoge stvari u svom domu možete sami sklopiti, popraviti ili izmeniti.

Kada je u pitanju neki namešaj manjeg gabarita, možete ga sami sklopiti nakon kupovine, umesto da plaćate prodavnici i tu uslugu. Poneki komad odeće možete sami zašiti umesto da ga odmah bacate ili nosite krojaču, a ukoliko želite da osvežite izgled svog doma, pre no što se upustite u dodatne troškove tim povodom, informišite se o načinima da ga preuredite sami na brojnim DIY blogovima, koji nude mnoga interesantna rešenja.

Postoje razni načini da doprinesete svom kućnom budžetu i počnete da ostvarujete uštedu na mesečnom nivou bez odricanja i velikih izmena životnog standarda na koji ste navikli. Dobra organizacija i promišljene kupovine, koje podrazumevaju i pametne odluke i procene kada raspoređujete svoje finansije, dovešće do pozitivnih promena na vašem računu i doprineti vašem osećaju sigurnosti na materijalnom planu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *