ZNACI KOJI UKAZUJU DA JE BATERIJA VAŠEG VOZILA OSLABILA- OBRATITE PAŽNJU NA OVIH PET ZNAKOVA

Vozači, pažnja. U ovom tekstu donosimo vam pet znakova koji mogu ukazivati da sa izvorom električne energije vašeg vozila nešto nije u redu.  Odnosno da nivo baterije vašeg vozila više nije na istom nivou kao ranije. Kao što treba da budete obazrivi tokom vožnje, jednako treba da obraćate pažnju na znakove koje vam vaše vozilo šalje. Da znate da ih tumačite i da znate kada je vreme da se obratite majstoru. 

OSLABLJENA SVETLA FAROVA

Proverom jačine kratkih svetala koja dolaze iz farova automobila može se utvrdili da je došlo do oslabljenja baterije vašeg vozila. To najbolje možete proveriti kada je mrak i kada uperite farove automobila ka nekom zidu. Ako kratka svetla koja dolaze iz vaših prednjih farova tokom vremena počnu da tamne, to je znak koji ste tražili i vreme je da se obratite majstoru. 

STAROST AUTOMOBILA I PROTOK VREMENA OD POSLEDNJE ZAMENE AKUMULATORA

Ovo je važno kod onih starijih modela automobila kod kojih se svetlo farova ne gasi zajedno sa gašnjem automobila. Ovo često predstavlja problem, pogotovo kada svetla uključujemo tokom dnevne vožnje (što je po našim propisima obavezno). Zaboravimo da ih isključimo, odemo kod prijatelja. Kada hoćemo da ih ponovo upalimo, samo se čuje ,,verglanje“. To je znak da su svetla ispraznila akumulator i da će vam trebati punjenje. 

Treba voditi računa i kada je vršena poslednja zamena izvora eletrične energije na vozilu jer  se u odnosu na to može pretpostaviti da li je baterijala oslabila, ili je ono što se dešava našem automobilu posledica nečeg drugog. Prve teškoće mogu se javiti već posle dve godine korišćenja. 

TEŠKOĆE PRI POKRETANJU VOZILA

Ovo je možda jedan od najočiglednijih znakova da je izvor električne energije vašeg vozila ,,presušio“. Kada automobilu treba par sekundi da se pokrene nakon okretanja ključa, to može biti znak da je baterija pri kraju. Ovo se pogotovo može odraziti kada su spoljne temeprature ekstremno niske. Ukoliko ovo uočite, spremite da uskoro iz ličnog budžeta izdvojite novac.

RADIO AUTOMOBILA 

Ukoliko ste jedni od onih koji vole da slušaju muziku u automobilu dok negde čekaju, a pri tome je auto ugašen, buditi pažljivi. Ako je baterija starija od dve godine, postoji mogućnost da će je slušanje muzike duže od petnaest minuta bez pokretanja vozila i rada motora, istrošiti mnogo više nego što očekujete.

 POVREMENA PROVERA VOLTMETROM

Ova opcija možda nije dostupna svakome, ali svaki prosečan majstor, posebno električari poseduju ovaj uređaj. Ovaj uređaj koristi se za merenje struje, pa tako nije dovoljno samo da imate ovaj aparat, već je potrebno i da vam neko pročita i protumači to što se vidi na njemu. Iako je ovo dobar način da proverite napajanje struje vašeg vozila i najbolji pokazatelj oslabljenja baterije, ipak većini nije tako lako dostupan. 

POVOLJNI AKUMULATORI – CENA

Kada dođe do trenutka da ipak znakovi na koje smo ukazali prestanu da budu samo to i dođe do potpunog prestanka rada akumulatora, moraćete da kupite novi. Iako je kupovina novog uvek najbolja opcija ona može biti i najpovoljnija dugoročno gledano. Pored toga što kupujete nešto novo i dobijate izvesnu garanciju za to, specijalizovane radnje u kojima ga kupujete mogu vam dati i potrebne savete za njegovo održavanje. U njima možete naći povoljne akumulatore u odnosu na cenu i performanse koje daje, a sve u zavisnosti od vašeg automobila. Povoljnost i cena akumulatora će zavisiti i od marke odnosno proizvođača kojeg odaberete. Najpovoljnija opcija kupovine akumulatora kada zatreba, a nemate dovoljno novca da izdvojite za nov, jeste kupovina polovnog. Kratkoročno gledano to je u redu, ali nikada ne možete znati koliko će još raditi kada ga stavite na vaše vozilo. Zato pametno birajte. Nije cena akumulatora uvek odrednica kvaliteta, niti je to njegova marka. Slušajte savete stručnjaka kada je ovakva kpovina u pitanju i birajte ga u odnosu na vozilo za koje je potrebno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *