Koje saksije su najbolje za sobno cveće?

Voleli ili ne voleli cveće, u jednom trenutku nadjemo se u situaciji da u stanu imamo biljku i treba da je presadimo. Neko od Vaših prijatelja ili poznanika ne zna da ne gajite biljke u stanu, da za njihovu negu nemate dovoljno vremena, ni prostora, da Vam u stanu fali svetlost za njihovu vegetaciju, mimo svega ovoga, odlučuje se da Vam pokloni biljku. Pred Vama je pitanje: Šta sa ovom biljkom da radim? Prvo što treba da uradite je da je presadite u novu saksiju, kako bi nesmetano mogla da raste i da se razvija. Sada kreće potraga za saksijom u koju ćete presaditi svoju rodjendansku biljku. Treba da znate da postoje saksije različitih veličina, oblika, od različitih materijala i sa različitim dodacima. Koja je prava saksija za Vaše cveće?

Kakve sve saksije postoje?

Razvoj tehnike i tehnologije dovodi do napretka u svim oblastima, pa i u oblasti hortikulture, možemo reći da je to umetnost gajenja cveća. Cveću tako i treba da pristupite, da ga doživljavate kao umetničko delo, odaberete mu saksiju koja odgovara Vašem ukusu i stilu, ambijentu u kome gajite cveće, ali po najviše treba da odgovara osobinama biljke.

Na tržištu ima toliko različitih modela saksija, od različitih materijala, da je teško odlučiti se za onu koja je najbolja za sobno cveće. Plastične saksije su najpraktičnije i one se najčešće koriste, one su vrlo funkcionalne za sobno bilje, vizuelno su efektne, plastikom mogu da se imitiraju teksture skoro svih prirodnih materijala, lako se transportuju i uklapaju se u bilo koje okruženje. Plastika, za razliku od gline i terakote, zadržava vlagu, pa su plastične saksije idealne za biljke koje vole vlagu.

Stručnjaci kažu da se sobno cveće ne sadi u saksije tamne boje, zato što tamna boja privlači svetlost i toplotu, pa se zemljište u tim saksijama više zagreva, što loše utiče na koren biljke. Osim plastičnih, čest izbor su i saksije od terakote i gline, koje u svom sastavu imaju i gvoždje, pa su sposobne da „dišu“, a na taj način diše i biljka. Najveća njihova mana je što su lako lomljive, ali su vrlo dekorativne i unose dozu elegancije u svaki ambijent, pa je uz njih lako zavoleti cveće, možda od jednog rodjendanskog poklona stignete do botaničke bašte u stanu.

Saksije od terakote i gline su masivne, one su dobar izbor za biljke koje vole suvlje zemljište, pošto svaka saksija mora da ima kvalitetnu zemlju, kako bi biljka prirodno napredovala i razvijala se, iz tog razloga se uz saksiju uvek traži i odgovarajuća zemlja za cveće prodaja zemlje je, poput prodaje saksija, sve više je onlline organizovana, pa se preko internet prodavnica lako dolazi do odredjenih količina, bez obzira da li su na veliko ili malo.

Napunite saksiju kvalitetnom zemljom za cveće

Cveće se lako zavoli, od jedne saksije Vama dragog cveća, već za nekoliko meseci može ih biti skoro desetak, a onda čak i nekoliko desetina. Bez obzira da li se odlučujete za plastičnu ili keramičku saksiju, uz nju ide kvalitetna zemlja za cveće i perlit po mogućstvu, prodaja je tako rasprostranjena i nećete verovati koliko je sve to vrlo dostupno, da je gajenje cveća prava zabava i relaksacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *