Saveti za uređenje eksterijera raznovrsnim biljkama
Uređenje dvorišta bez raskošnog odabira cvetnih vrsta ili zimzelenih biljaka odavao bi utisak praznine. Posvetite podjednaku pažnju uređenju dvorišnog vrta sa područjem oko ugostiteljskih objekata. Biljke nas ispunjavaju, čineći nas svežijim i vedrijim. Njihova raskošna boja, griupacija i miris podstiču kreativnost uređenja. Birajte dekorativne vrste oko kojih nemate previše obaveza, osim zalivanja i prihranjivanja. Posadite biljke i one će vam svojom lepotom vratiti duplo više zadovoljstva. Izaberite provereno poreklo odnosno nabavku cveća od sigurnih proizvođača sadnica, uz savete za buduće održavanje biljaka.
Ukoliko oplemenjujete ugostiteljski objekat posetite rasadnik cveća
Sledite savete cvećara i ljubitelja prirode za opremanje ugostiteljskih objekata. Većina kafića i restorana poseduje letnju baštu na otvorenom, stoga se odabir cvetnih ili zimzelenih vrsta prilagođava vremenskim uslovima i klimi. Ukoliko imate nedoumica, posetite rasadnik cveća u kojem se nalaze brojne sadnice jednogodišnjih ili višegodišnjih biljnih vrsta.
Biljke se prilagođavaju različitim vremenskim uslovima, odnosno dnevnom i noćnom ritmu razvoja. Postoje biljke prilagođene isključivo unutrašnjim uslovima gajenja, dok lisnate zimzelene biljke odlično podnose sve vremenske uslove. Imajte na umu da sadnja biljaka na otvorenom ima izloženost antropogenim zagađivačima.
Ukoliko se odlučite za sadnju biljaka od sukulenata do hidrofilnih vrsta, posetite rasadnik prilagođen uslovima za razvoj najrazličitijih vrsta. Savetuje se odabir bilja koje odlično podnose ambijent ugostiteljskih objekata, popularan izbor su palme, dracene, drvo života ili fikusi. Kada su bašte objekata osunčane, birajte sukulentne odnosno kaktuse, pojedine vrste cvetaju pa su primamljive svojim izgledom. Najlepši je odabir muškatli jarko crvenih boja, kadifa ili sufrunija.
Birajte biljke na osnovu uslova sredine
Prilikom odabira biljaka za ugostiteljski objekat, birajte skladan odnos boja koje će
dodatno oplemeniti ambijentalnu sredinu. Svaka biljka zahteva određene uslove sredine koje
utiču na njen dalji razvoj. Birajte izdržljive biljke za vaš objekat, bilo da je reč o otvorenom ili
zatvorenom ambijentu. Pojedine sobne biljke ne toleriše suvišnu toplotu u prostoriji pa za
opstanak zahtevaju često provetravanje. Ipak, većina biljaka koristi svoju sposobnost upijanja
štetnih mirisa i nečistoća iz vazduha, čime se smatraju ekološki prihvatljivim.
Prilagodite izbor saksije dezenu unutrašnjeg prostora. Najčešće se biraju duboke saksije
sa dezenom sličnom boji zida ili nameštaja kafića. Spoljni izgled saksija je prilagođen prirodnoj
sredini, pri čemu su bele saksije ili žardinjere nepogrešiv izbor. Sadnjom viših zimzelenih tuja,
posadite šarenolike perene oko stabla, čime se dobija efektni cvetni izraz.
Vodite računa o zelenilu okruženja
Ukoliko u okruženju nema previše zelenila, odaberite prekrivače površina u vidu lozica ili vrtnog cveća poput ruža penjačica. Izradite zelenu barijeru koja će štititi goste od buke i prašine sa ulice. Učinite prijatnim boravak u vašem objektu sadnjom visokih tuja koje možete dodatno orezivati i oblikovati. Neka uređenje spoljašnjeg izgleda kafića bude više prirodan sadnjom puzavičastog zelenog bilja ili medonosne cvetne vrste plave kiše.
Definišite spoljašnji izgled bašta restorana jednogodišnjim biljnim vrstama, prilagodite cvetanje biljaka sezonama. Tokom proleća posadite cvetne perene, koje će smeniti raskošne petonije dok će jesenji ciklus zatvoriti šarenoliki izbor jesenjih ruža. Posadite lavandu ili ruzmarin, odlična sinergija umirujućih mirisa uticaće na prijatnu atmosferu. Tamjanika ili bosiok učiniće mesta privlačnim, naročito bezbednim u sezoni komaraca.