Saveti za izbor najbolje boje za fasadu

Prilikom početka izgradnje kuće poslednja stvar o kojoj razmišljamo je izbor boje za fasadu, što je greška. Iako još pre početka radova imamo u glavi neku viziju kako bi sve to trebalo da izgleda, obično kada počnu radovi, još od samog kopanja temelja, preko zidanja, tesarskih i molerskih radova, zbog ogromne količine posla i svog stresa koji ga prati, lako se smetne s uma da treba da odlučimo i o boji kojom ćemo okrečiti kuću. Tek kada dođemo u fazu krečenja kuće, koja je zapravo i poslednja faza spoljnih radova, počnemo da razmišljamo o izboru boje za fasadu i tada dolazimo do problema. 

Izbor boje za fasadu može da bude prilično zabavan za one koji imaju u sebi kreativnu crtu, dok, s druge strane, većina ljudi ostane potpuno zbunjena i frustrirana pred ogromnim izborom koji se nudi u radnjama boja i lakova. Međutim, čitav proces može biti prilično pojednostavljen uz praktikovanje nekoliko korisnih saveta iskusnih majstora i inženjera. 

Na prvom mestu birajte kvalitet

Kada biramo boje za fasadu uglavnom se fokusiramo na nijansu, a ne na kvalitet. To je potpuno pogrešno i treba da imamo na umu da su spoljni zidovi tokom cele godine izloženi spoljnim uticajima, dakle suncu i kiši i da treba pre svega da se fokusiramo na to da odaberemo trajnu boju. Treba imati na umu da se na našim prostorima, zbog finansijskih mogućnosti, kuće spolja kreče uglavnom na nekih 15 do 20 godina. Uzevši to u obzir, treba da se fokusiramo na izbor najkvalitetnije boje za fasadu za koju smo sigurni da neće bledeti ili se ljuštiti nakon samo par godina, a tek onda da razmišljamo o nijansama.

Bela je uvek sigurna opcija

Mnogi se pri izboru nijanse kojom će da okreče kuću odlučuju za belu jer im je to najsigurnija i najpraktičnija odluka. I zaista, ako znate da nećete moći da krečite kuću kroz par godina, najbolje je da odaberete belu boju, a verovali ili ne, čak i bela dolazi u više od deset nijansi.

Boje birate i u zavisnosti od stila gradnje

Boje za fasadu se biraju i na osnovu arhitektonskog stila građevine. Sigurno je da nećemo kuću koja datira sa početka prošlog veka okrečiti u neku jarku boju, dok, s druge strane, neku modernu kuću možemo obojiti čak i u sivu ili neku neobičnu boju i da to izgleda savršeno. 

Pored stila gradnje, pri izboru boje za fasadu treba uzeti u obzir i okolinu. To znači da, ako je kuća u zelenilu, treba da odaberemo neku nijansu koja će se savršeno uklopiti u sve tonove prirode.

Boje za fasadu se moraju slagati sa stolarijom

Pri izboru boje za fasadu treba da imamo na umu i boju stolarije, vrata i prozora. Ako ih ne uklopimo dobro, može se desiti da nam kuća, iako je savršeno isprojektovana i sagrađena, izgleda kičasto. 

Isto pravilo važi i za sve elemente, keramiku ili kamen koje imamo na stubovima ili na tremovima. Treba da ih uklopimo tako da se lepo ističu, a ne da odudaraju (zamislite roze fasadu sa sivo – braon nosećim stubovima za terasu). 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *