Najbolje kreme za zaštitu osetljive kože lica 

Mnogo je razloga zbog kojih dolazi do osetljivosti kože na licu i telu. Kao najveći organ ljudskog organizma, koža reaguje na sve promene u životu, ne samo u fizičkom smislu, već i u psihičkom. U tom smislu na osetljivost kože mogu uticati i stres, ali i hormonske promene u periodu puberteta i klimaksa, te brojni spoljni faktori. 

Koji su simptomi osetljive kože?

Čak i ako neko na vreme počne da koristi „La Roche“, „Eucerin“ ili „Vichy“ odnosno namensku kremu nekog drugog proizvođača, može doći do pojave simptoma osetljive kože. 

Jedan od najčešćih jeste osip ili crvenilo, ali i perutanje i hrapavost. Uz to, osetljivu kožu vrlo često prati i osećaj peckanja i zategnutosti, te svrab. 

Svakako treba imati na umu i to da ukoliko neko pati od osetljive kože, onda se ona najčešće ne javlja samo na licu, već i na rukama, ali i na koži glave, pa čak i usnama. 

Kao što je ranije pomenuto, razloga za pojavu osetljive kože je mnogo. Neko se jednostavno rodi sa osetljivim kožom na licu ili drugim delovima tela, a kod nekoga do pojave suve i osetljive kože dolazi usled životnih okolnosti, odnosno uticaja spoljašnje sredine. 

Uopšteno rečeno, bez obzira koji je razlog za tu pojavu, najbitnije je odabrati odgovarajuću „Nivea“, „Bioten“ ili „Eucerin“ kremu za lice, odnosno preparat nekog drugog proizvođača koji će na najbolji mogući način i naravno na vreme zaštititi osetljivu kožu na tom delu tela i omogućiti joj da se regeneriše. 

Spoljašnji i unutrašnji uzroci suve i osetljive kože

Pored toga što različiti spoljašnji uticaji mogu dovesti do pojave osetljivosti kože, odnosno njene suvoće, mnogo su bitni i ni uzroci koji se smatraju unutrašnjim. Naime, obično u periodu trudnoće, ali i puberteta i i klimaksa dolazi do ove pojave. Baš zato se posebno u tom periodu preporučuje korišćenje namenske „Vichy“, „Eucerin“ ili „Nivea“, odnosno „Bioten“ ili kreme nekog drugog proizvođača. U slučaju da se sa njenim korišćenjem počne na vreme, ona će sigurno regeneraciji kože, odnosno njenoj zaštiti. 

Često do pojave suve i osetljive kože dolazi kod osoba kod kojih je dijagnostikovan hormonski disbalans iz bilo kog razloga. Takođe, ukoliko se osoba preterano znoji, odnosno ne unosi dovoljno tečnosti, te dođe do dehidratacije, to će se sigurno negativno odraziti i na kožu. 

Što se tiče spoljašnjih uzroka koji dovode do pojave osetljive i suve kože, oni su vezani uglavnom za korišćenje neadekvatnih hemijskih sredstava. Pod tim se misli na loše odabrane proizvode poput praška za veš ili sapuna, odnosno sredstva za skidanje šminke. Ipak, ukoliko se redovno koriste „Nivea“ ili „Eucerin“ krema za osetljivu kožu, recimo, odnosno krema nekog drugog proizvođača koja je namenjena takvom tipu kože, negativan efekat spoljašnjih uzoroka će svakako biti manji. 

Kako rešiti problem osetljive kože?

Pre nego što se počne sa korišćenjem odabrane kreme za lice ili telo, potrebno je analizirati uzroke koji su doveli do pojave suve i osetljive kože. Ipak, bez obzira koji uzrok da je u pitanju, najbitnije je analizirati svoje životne navike. Neretko se suva i osetljiva koža javlja ukoliko neko ne unosi dovoljnu količinu tečnosti, pa je to sitna promena koja će dovesti do poboljšanja kvaliteta kože. 

Isto tako treba obratiti pažnju i na to koje navike osoba ima prilikom tuširanja ili kupanja. Naime, ukoliko tom prilikom koristi izuzetno toplu vodu, a ako je u pitanju takozvana tvrda voda, onda je neizostavno važno takvu kožu negovati odmah posle kupanja. 

Uz pažljivo odabrane kreme za negu osetljive i suve kože, a koje proizvodi „Bioderm“, „Eucerin“, „Nivea“, „Vichy“i druge kompanije, vrlo je važno sa puno pažnje odabrati i odgovarajuće sredstvo koje se koristi za čišćenje lica. 

Valjalo bi odabrati i odgovarajuće sredstvo za tuširanje, gde se svakako preporučuje „Eucerin“ ulje za tuširanje sa pH vrednošću 5, koji će pomoći koži maksimalno, uzevši u obzir da je u pitanju proizvod koji je pažljivo osmišljen i koristi se primarno za sprečavanje isušivanja kože.

Promenom životnih navika i uvođenjem adekvatnih sredstava za negu i zaštitu osetljive kože, biće pružena mogućnost da do njene regeneracije dođe. Potrebno je samo pažljivo odabrati odgovarajuće preparate i naravno primenjivati ih redovno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *