Kompletno uputstvo za održavanje i biranje zimskih guma

Kao što se u već zaboravljenoj nekada popularnoj seriji Igri prestola čuje često izreka “Zima dolazi” tako isto nikada nije kasno da počnete sa pripremama za zimu. Jedna od glavnih stvari koje su vezane za zimu i upravljanje vozila su zimske gume. Glavno pitanje koje se sada postavlja je to da li su vaše dorasle izazovu bilo da li su nove ili već imaju par zimskih sezona iza sebe. U ovom članku ćemo govoriti kako da pravilno odrzavate svoje zimske gume kao i najbolji način pripreme guma za zimu.

Da li vaše zimske gume imaju dobar pritisak?

Tokom zimske sezone veoma je bitno da bar jednom mesečno proveravate pritisak u vašim zimskim gumama. Pad temperature dovodi i do pada pritiska vazduha u gumama. Ispumpana guma će uvek imati loše performanse nevezano za stanje na putu i vremenske prilike, ali će to biti mnogo više izraženo tokom zimskih (ne)prilika zbog niskog trenja. To čini održavanje pritiska u gumama ključnim za njihovo održavanje.

Ako niste sigurni koliko treba da iznosi pritisak u zimskim gumama, obavezno proverite uputstvo vezano za vaše vozilo i pronađite tačnu informaciju.

Da li je vaš sistem praćenja pritiska u gumama ispravan?

Pored vašeg truda da redovno proveravate pritisak u gumama nekad se desi da dođe do naglog pada u određenim situacijama. Ako vaše vozilo poseduje sistem za praćenje pritska u gumama, proverite da li je ispravan, jer ako nije, može da vam daje pogrešne informacije. Taj sistem vas automatski obaveštava da je pritisak pao na opasan nivo.

Da li je šara na gumama dovoljno duboka?

Možda ste čuli za proveravanje dubine šare uspomoć novčića. Međutim, to nikada nije bila precizna metoda provere. Neizmerno preciznija i bolja opcija je da koristite specijalni merač za šare koji postoji u prodaji ili neki od drugih tipova preciznih merača. Po zakonu Republike Srbije dubina šare ne sme da bude manja od 4 milimetra. Nove zimske gume imaju šaru duboku 8 milimetra kada su u pitanju putnička vozila i 10 milimetra ako su u pitanju teretna vozila.

Proverite da li ste lepo stavili kapicu na ventil

Ako proveravate pritisak u gumama učestalo kao što smo preporučili, često ćete skidati kapice sa ventila svojih guma. To povećava rizik od gubitka samih kapica, a to može dovesti do toga da se skuplja vlažnost unutar ventila koja se potom zaledi i dovodi do propuštanja vazduha iz gume.

Da li imate gume koje odgovaraju vašim potrebama?

Proces biranja guma koje precizno odgovaraju vašim potrebama može biti mukotrpan i težak. To je rezultat razvoja tehnologije koja je dovela do nastanka više tipova guma počevši od klasičnih zimskih preko guma za sve sezone sa različitim nivoima performansi, pa do guma za sve vremenske prilike.

Gume su važan sastojak za sigurnost tokom vožnje. Četiri parčeta gume koje nisu veće od vaše šake su jedina stvar koja povezuje vas i asfalt (prekriven snegom ili ne) i vas. Svaka sila prilikom ubrzanja, kočenja i skretanja prenosi se sa vašeg vozila na gume, te je zato veoma bitno da izaberete dobre gume i da ih pravilno održavate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *