Kvake – funkcionalnost i ukras na svakim vratima!

Deo okova, sastavni deo brave – kvake predstavljaju nezaobilazni deo funkcionisanja vrata, mehanizma za njegovo otvaranje i zatvaranje. Istorijski zapisi kažu da su postojale još u Egiptu pre 5.000 godina. Od tada do danas se mnogo toga promenilo u njihovom dizajnu, ali dobra zamena za njih nije pronađena zato i krase vrata svakog doma!

Šta je to što se danas proizvodi i nudi u prodaji, kakve opcije imate pri kupovini, da li postoji nešto što bi trebalo ispoštovati pri odabiru?

Kakve kvake postoje na tržištu?

Najbolji odgovor bi bio – kakve god vi poželite! Razlikuju se po dizajnu, boji, materijalima, kvake koje su za ulazna vrata, za sobna, za prozore i balkonska vrata…

Najizdržljivije su metalne kvake i ima ih raznih: od gvožđa, bakra, aluminijuma…odlikuje je manji stepen habanja, dobro funkcionisanje decenijama, lakše neutralisanje bakterija…

Ono što je važno kod kvaka je da se proizvode u posebnim verzijama – za desno i levo otvaranje vrata, a na vama je da odaberete model koji je najbolji za mesto postavljanja.

Kod ulaznih vrata, brava i kvake se biraju od kvalitenijih materijala jer pored estetike čine i prvu barijeru ulaska u vaš dom i moraju biti otporna na fizička oštećenja.

Za unutrašnja vrata se češće biraju metalne kvake koje su od mekših materijala, ali i drvene, plastične, keramičke ili čak i staklene.

Iako funkcionišu besprekorno manje su otporne na fizičku silu, ali zato dekorativno ukrašavaju plot vrata i „upadnu u oči“ čim se ugledaju.

Okrugle ili standardne kvake – pitanje je sad?

Sve dok ne posetitie prodavnicu okova nećete znati o kakvoj vam dilemi govorimo! Nude se na desetine modela, a većina će se učiniti kao odgovarajuća. Česta je dilema da li uopšte uzeti klasične kvake ili osvežiti enterijer sa zanimljivim okruglim varijantama?

Brava za ulazna vrata se najčešće uzima sa modelom običnih kvaka, ali za unutrašnji prostor izbor je ogroman!

U slučaju odabira brave sa okruglim kvakama, obavezno ih testirajte u svojoj ruci, da li omogućavaju lako funkcionisanje, kakav je osećaj pri otvaranju? Morate paziti i na dimenzije, da li odogovaraju prosečnoj veličini šake, da li su lake za okretanje?

Tek kada ovo proverite krenite u konačan odabir jer ćete tako pronaći i estetski lepe, ali i funkcionalne brave sa zanimljivim kvakama.

Kako izabrati prave?

Konačan izbor će zavisiti od vašeg ukusa. Kod manjih prostora – poput stanova, obično se jedan model bira za ceo stan, ali ako pronađete zanimljive brave koje će činiti zanimljiv kontrast, onda će i njihovo postavljanje dati zanimljiv efekat!

Prepustite se mašti i dozvolite da vaša kreativnost izađe na površinu. Kvake birajte i u odnosu na boju vrata, ali i u odnosu na unutrašnji prostor koji zatvaraju. Možete odabrati kao uklopive sa čitavim enterijerom, a mogu biti zanimljiv detalj koji privlači pažnju.

Izbor kvaka za vrata je deo „slatke“ potrage za detaljima koji daju lični pečat prostoru! Odvojite vreme za razmišljanje jer će dilema sigurno biti. Gledajte da na prvom mestu kvake moraju da dobro funkcionišu, a onda birajte boju i druge detalje. To je put ka pametnom odabiru jer će krastiti vrata decenijama i bez problema u funkcionisanju! Zato predlažemo sajt poznate firme Sarka doo i pogledate veliki zbor različitog asortimana za kuću, poslovnuprostoriju ili neki drugi objekat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *