Mali vodič za kupovinu lepka za keramiku

S obzirom na to da se sve teže dolazi do dobrih keramičara, jer su svi otišli u inostranstvo, sve veći broj ljudi rešava da se sam upusti u postavljanje keramike. Kada to već neće raditi profesionalci, cena materijala je, kao i njihova cena „za ruke“ je trostruko skočila, a naša platežna moć je ostala ista, neretko smo primorani da se oprobamo i u veštini postavljanja keramike.

Pored toga što nam je za ovaj poduhvat potrebna volja i strpljenje, moramo imati u vidu da će nam biti neophodan i adekvatan alat i kvalitetan materijal. Za početak je dobro da saznamo nešto više o lepku za keramiku.

Opšte karakteristike

Za proizvodnju lepka za keramiku od alata vam je potreban mikser, a kao osnovni sastojak se koristi voda. Lepak u prahu se najpre razbija, zatim dobro umuti i sjedinjuje se sa vodom, čineći kompaktnu smesu. Međutim, svaka vrsta keramike zahteva posebnu vrstu lepka. Zato je neophodno da prodavcu naglasite da li ćete se baviti unutrašnjom, spoljašnjom, podnom, zidnom keramikom i spram toga izabrati odgovarajući lepak.

Što se tiče proizvođača, trebalo bi da se, uz konsultaciju sa prodavcem, opredelite za one renomirane. Međutim, videćete i sami da je formula za spravljanje lepka za keramiku kod svih ista, dok se aditivi, učvršćivači, cement, dodaju naknadno. Savet stručnjaka je da izaberete lepak koji će u svakom pogledu odgovarati onome za šta ste ga namenili.

Šta izabarati?

Postoji više vrsta lepkova za keramiku. Pored toga što birate šta želite spram ličnih potreba i namene, morate uskladiti izbor i sa time gde postavljate keramiku i na kakvu površinu. 1) Lepak za keramiku kod kog je deblljina sloja između 4 mm i 10 mm je odličan za neravne površine, a koristi se za postavlajnje i zidnih i podnih pločica. Za „amatere“ je vrlo ekonomičan i praktičan. 2) Odličan lepak za keramiku je i onaj koji ima sloj od 2 mm do 10 mm.

Vrlo je dugotrajan, jer je otporan na vlagu, mraz i nezapaljiv je. Takođe se može koristiti za postavljanje zidnih i podnih pločica. 3) Tako reći, univerzalan lepak za keramiku je pogodan i za spoljašnje i za unutrašnje postavljanje. Veoma je dobar za lepljenje pločice na pločicu, za postavljanje pločica za podno grejanje, za lepljenje preko deformisanih površina.

Dodatne specifikacije

Pored osnovnih karakteristika lepka za keramiku, postoje i pojedinačne, odnosno još uže specifikacije, koje vam mogu  biti od pomoći. Na primer, postoji poseban lepak za mermer; ili posltoji i lepak za kritične i vrlo deformisane površine, koji je superfleksibilan. Naročito obratite pažnju kada kupujete lepak za spoljašnju upotrebu i za lepljenje granitne keramike. Ponekad je zbog tehničkih i sirovinskih uslova nemoguće lepiti pločice direktno na materijal.

Kod spoljnjih radova razlog za to je vrlo mala hidroskopnost, nemogućnost da se samoprijanjanjem keramika osuši na površini na koju ih postavljamo i nedovoljna čvrstina. Posledica toga može biti njeno odvajanje. Vrlo je pogodno to što umućeni lepak za keramiku može tako dosta dugo da stoji, pa je možete polako i sopstvenim tempom postavljati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *