Manjak vremena za učenje? Saznajte kako u tom slučaju položiti ispit

Veliki broj ispita, odlazak na letovanje, zimovanje ili jednostavno nemarnost, mogu uticati na to da se ispitni rok približi, a vi niste spremni. To se svakome bar jednom desi, da upadne u zamku manjka vremena i da mu se čini da je najbolja odluka odložiti ispit za neki naredni rok kada svako biti oprezniji i krenuti sa njegovim spremanjem na vreme.

Ipak i u takvim situacijama, kada je vremena malo, postoji rešenje. Možete se na razne načine organizovati i isplivati iz te situacije kao pobednik. Morate samo biti odlučni (ili snalažljivi) i taj preostali vremenski period dati sve od sebe.

Ključ svega je organizacija

Na početku morate doneti odluku na koje ispite izaći. Napravite analizu i odlučite se za one za koje imate najviše šansi da položite, s obzirom na vreme koje vam je do ispita preostalo. Ovde bitnu ulogu igra i raspored polaganja ispita, jer kada ga saznate možete tačno u dan da planirate i koliko vam je vremena do konkretnog ispita preostalo i na koji način da efikasno organizujete učenje.

Dalje, pod organizacijom podrazumevamo i organizovanje slobodnog vremena, ako ga tako možemo nazvati. Tačnije, slobodno vreme nećete imati i koristićete ga samo za obroke, spavanje i možda po neku šetnju koja će vam poslužiti kao odmor. Tako morate postupiti jer se ispit približio, a vi ste već u velikom zaostatku koji treba nadoknaditi. Ovde se podrazumeva da u toku jednog dana organizujete vreme tako da svakom ispitu, koji je u planu da polažete, posvetite određeno vreme i da ni jedan ne zapostavite.

Prijatelj koji će biti tu za vas

U ovakvim situacijama uvek je dobro imati neku osobu koja je svesna kroz šta prolazite i spremna je da vam pomogne. Tu mislimo na pomoć u učenju tako što će vas konstantno preslišavati, davati vam sugestije na koje delove treba više da obratite pažnju, i na kraju krajeva, osoba koja će vam pružiti svu potrebu podršku. Ovo je izuzetno važno i na psihološkom planu, jer ćete se sigurno bolje osećati i biti motivisaniji da se izborite sa teškom situacijom.

Saznajte ispitne kombinacije iz prethodnih rokova

Ovo može da pomogne, ali ne u svim slučajevima. Mnogi se oslanjaju isključivo na ovu soluciju i uče prema ispitnim kombinacijama koje su profesori davali ranije, ali moramo istaći da je ovo ipak igranje na kartu sreće. U najvećem broju slučajeva se ne nauče sve ispitne kombinacije, već se ide na to da će se dobiti baš ona pitanja koja je student uspeo da obradi.

Isto tako, veoma često se dešava, da baš iz ovog razloga, profesori potpuno promene ispitne kombinacije, i u tom slučaju i trud koji ste uložili može biti apsolutno uzaludan.

Korišćenje pomagala na ispitima

Ovo je svakako jedna od najškakljivijih tema, jer podrazumeva varanje. I na ovu opciju se dosta studenata odlučuje kada su svesni da nemaju vremena da spreme određene ispite, a moraju da ih polože. U takvim situacijama se najviše odlučuju za iznajmljivanje bubica za ispite, satova za prepisivanje, specijalnih olovaka koje sadrže kamere i ostalih spravica.

Ovo je svakako način da bez muke položite neki ispit, ali uvek morate biti svesni da preuzimate i rizik da budete otkriveni. Zato, ako se odlučite da koristite pomagala morate biti veoma oprezni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *