Najpopularniji automobili u Evropi 2017

Kupovina automobila je dugoročna investicija, očekuje se da vlasnici u proseku voze automobil 10 godina pre nego što on završi na tržištima zemalja sa nižim BDP-om, kao što je između ostalog i Srbija.

Od novog automobila se očekuje dosta toga, da bude kofmoran, praktičan, ekonomičan i da su auto delovi dostupni, kao i da je jeftin za održavanje. Za mali servis Beograd je glavna destinacija, zbog velikog izbora delova i servisa, a šta tačno mali servis podrazumeva možete videti ovde.

Koji to automobili onda najviše ispunjavaju ova očekivanja? Saznajte koji su to najpopularniji aktuelni automobili u Evropi.

Prošle godine je na evropskom tržištu prodato 15,7 miliona automobila, što je povećanje od 3,1% u odnosu na 2016.

Prodaja dizela je opala više od 40%, a ako se ovaj trend nastavi pitanje je kakva budućnost očekuje auta sa dizel motorima. Bosch je nedavno objavio revolucionarno otkriće u upravljanju izduvnim gasovima dizel agregata, sa kojim se njihova emisija značajno smanjuje.

Pa ostaje da vidimo kako će se to odraziti za dizel automobile i da li će kupci povratiti poverenje – u šta sumnjamo.

Sa druge strane, prodaja elektrifikovanih vozila je porasla za 46% i sada sačinjava skoro 5% čitavog tržišta.

A evo i 10 najprodavanijih automobila u Evropi.

10. Opel Astra – 217.813

Možemo reći da se Astra nezasluženo nalazi na čak 10. mestu, u korist Golfa od kojeg je po mišljenju mnogih prosto bolji automobil. Astra poslednje generacije je znatno poboljšanje u odnosu na prethodnu i reč je o prilično dobrom automobilu.

9. Škoda Octavia – 230.116

Škoda nastavlja sa rastom prodaje na globalnom nivou, a ovo je četvrta godina za redom u kojoj su prodali više od milion vozila, od kojih je Octavia bila najprodavanija. Zanimljivo je da najprodavanije tržište nije Evropa, već Kina – gde je prodato 325.000 automobilskih jedinica.

8. Opel Corsa – 232.738

Pre nego što nova Corsa ugleda svetlost dana 2019, možemo da očekujemo dalji rast prodaje popularnog nemačkog modela. Prodaja je 2017. manja za 12%, a sumnjamo da će se u tekućoj godini uopšte naći u top 15.

7. Volkswagen Tiguan – 234.916

Tiguan je klasičan primer šta novi model može da uradi kada se ispune očekivanja. Rast prodaje od 30% je doveo Volkswagen Tiguan na 7 mesto najprodavanijih automobila u Evropi. Očekivani Tiguan Allspace će još više učvrstiti prodaju popularnog SUV modela.

6. Peugeot 208 – 244.615

B segment ostaje od velikog značaja za francuski brend, ali su ove godine odjeknule vesti o lansiranju fantastičnog 508 za koji se očekuje da će povratiti D segment u život.

5. Nissan Qashqai – 247.939

Nissan Qashqai je ubedljivo najpopularniji automobil japanske proizvodnje u Evropi. Ovaj krosover se dobro pokazao u društvu žestoke konkurencije i zasluženo drži 5. mesto, sa konstantnim rastom prodaje.

4. Ford Fiesta – 254.539

Uprkos novoj generaciji, Fiesta je zabeležila značajan pad prodaje u odnosu na 2016. Prodato je za 15% manja modela. Biće zanimljivo videti kako će se najprodavaniji model u Velikoj Britaniji pokazati u ostatku Evrope ove godine.

3. Volkswagen Polo – 272.061

Iako predstavljen 2009. Volkswagen Polo pete generacije je u poslednjoj godini proizvodnje ostvario drugi najbolji rezultat u okviru VW grupacije. Budući da je nova generacija predstavljena krajem prošle godine, možemo očekivati dalje povećanje prodaje.

2. Renault Clio – 327.395

Renault Clio je najpopularniji model B segmenta u Evropi. Nije iznenađenje da je najprodavaniji u Francuskoj (i to sedmu godinu zaredom), ali je zanimljivo da na drugom najvećem tržištu (Velika Britanija) ne ulazi ni u top 20.

1. Volkswagen Golf – 483.105

Na vrhu liste ubedljivo stoji vođa C segmenta – Golf. Popularni hečbek je toliko nadmašio prodaju konkurencije da to nije realno, pa u odnosu na drugoplasirani Clio vodi za 155.000 komada! Teško da će iko smaknuti Golf sa vrha i u tekućoj godini.

Mnogi od ovih modela se nalaze na tržištu polovnih automobila, a uvek ih treba proveriti pre kupovine.

 

Comments

  1. Prosto ne mogu da procenim da li se ljudi (usled ovog spiska) vise odlucuju za ekonomicnost, dizajn, cenu….

  2. Renault Clio moj najdraži već godinama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *