Sve što treba da znate o renoviranju stana

Listate stranice magazina o uređenju enterijera i zamišljate sebe u nestvarno lepim stanovima sa fotografija? O kako bi to bilo lepo.

Međutim, nikad do sad niste ni pomislili da biste vi zapravo i mogli da živite u svom domu iz bajke – to nije rezervisano za “normalne ljude”. Ili ipak jeste?

U narednim redovima pročitajte sve što treba da znate o renoviranju stana, pre, tokom i posle izvođenja radova, te uvidite da ste samo na korak od svog idealnog doma.

Budžet – koliko novca vam je potrebno?

Veliki broj ljudi veoma brzo nakon pomisli da bi mogli da potpuno preurede svoj dom, jako brzo odustane od te ideje upravo zbog novca koji je za to potreban. Međutim, šta ako bismo vam rekli da je moguće nabaviti sredstva koja neće predstavljati preveliko opterećenje na vaš budžet i samim tim i kvalitet života.

Odgovor je u keš kreditima. Keš krediti su nenamenski krediti, odnosno krediti kojima se može finansirati bilo šta – pa čak i renoviranje i opremanje stana. Sve što je potrebno je da okvirno odredite spisak radova i nameštaja koji vam je potreban, njihovu cenu i samim tim ukupan novac koji trebate prikupiti. Nakon što ste to uradili, izračunajte keš kredit uz pomoć online kalkulatora – na taj način ćete tačno znati koliki kredit vam odgovara kao i uslovi njegove otplate.

Za sve postoji jeftinija opcija

Ukoliko mislite da vam je za dom iz snova ipak potrebno previše novca, razmislite još jednom. Za sve postoji jeftinija opcija, koja podjednako lepo izgleda. Moguće je urediti svoj stan po uzoru na stan sa Menhetna, ali sa mnogo manje troškova. Sve što treba jeste da istražite različite prodavnice koje nude povoljan nameštaj, stolariju i sve ostalo što vam je potrebno za novi dom. 

Angažovanje profesionalaca ili samostalno renoviranje

U zavisnosti od radova za koje ste se odlučili i njihove kompleksnosti, zavisi i to da li ćete moći samostalno da ih obavljate ili ćete morati da izdvojite novac za profesionalce. U nekim slučajevima angažovanje profesionalca će biti neophodno – za radove poput menjanja instalacija, zamena parketa ili radova u kupatilu.

Međutim, većinu radova moguće je samostalno obaviti. Na primer, iako se prilikom postavljanja novog parketa ili pločica preporučuje da to uradi profesionalac zbog njegove dugotrajnosti, uz malo truda i malo više izdvojenog vremena, to možete učiniti i sami. 

Takođe, krečenje stana možete samostalno obaviti i novac koji biste dali moleru možete iskoristiti za neko drugo ulaganje u svoj životni prostor.

Za renoviranje stana potrebno je vreme

Ono što vam je svakako potrebno prilikom renoviranja stana je – strpljenje, strpljenje, strpljenje

Koliko će renoviranje trajati zavisi od promene u svom domu koje planirate, kao i od početnog stanja vašeg stana. Pojedini radovi zahtevaju više vremena i ne mogu se raditi istovremeno sa drugim poslovima.

Na primer, prilikom postavljanja parketa, potrebno je da se završni sloj osuši, te u ovom periodu ne bi trebalo po njemu da se hoda i samim tim da se vrše drugi radovi.

Takođe, dok traju pojedini radovi, možda neće biti moguće da stan bude funkcionalan za život, te se pripremite da u tom periodu nađete privremeni smeštaj. Ovo verovatno neće dugo trajati, ali će omogućiti brže i efikasnije izvođenje radova, kao i funkcionalniji život za vas i vašu porodicu.

O čemu treba voditi računa prilikom odabira nameštaja?

Kako biste uštedeli vreme tokom izvođenja radova u stanu, potrebno je da počnete sa osmišljavanjem i pronalaskom nameštaja koji će se naći u vašem stanu.

Bilo da opremate dnevnu sobu, spavaću sobu ili neku drugu prostoriju u stanu, kako bi svi elementi u stanu bili usklađeni, potrebno je da odredite stil uređenja enterijera. To može biti moderan, retro, klasičan, minimalistički, rustičan, skandinavski ili neki drugi stil, pa čak i kombinacija više njih.

Ovo je važno odrediti kako biste prilikom odabira elemenata imali određenu smernicu i kako bi se svi elementi međusobno uklopili. Takođe, važno je voditi se i funkcionalnošču elemenata – salonski nameštaj možda jeste estetski primamljiv, ali verovatno nije dobra opcija ukoliko želite da večeri provodite ušuškani na kauču – u tom slučaju potrebno vam je nešto udobnije.

Između estetike i funkcionalnosti potrebno je napraviti balans – dovoljno lep nameštaj da budete zadovoljni izgledom prostoriija, ali i dovoljno udoban kako bi provođenje vremena u domu bilo što komfornije, udobnije i lepše.

Stvar je u detaljima

Prilikom uređenja stana zapamtite – stvar je u detaljima! Iako je dekoracija poslednja na listi prilikom renoviranja stana, njena uloga je velika. Zato prilikom kupovine nemojte da zanemarujete dekorativne i ukrasne elemente poput činija, vaza sa cvećem, ćupova i ostalih predmeta koji će dati lični pečat vašem životnom prostoru i učiniti ga toplijim i unikatnim.

Ponekad je dovoljno samo par detalja koji će dati potpuno drugu dimenziju vašem prostoru, te istražujte, eksperimentišite i pronađite one detalje koji će to na najbolji način učiniti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv, te da smo vas motivisali da skupite hrabrosti i izdvojite vreme za pustolovinu zvanu – renoviranje i uređenje doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *