TRI STVARI KOJE TREBA DA ZNATE O ZIDNIM SENDVIČ PANELIMA

Ako ste jedni od onih koji poseduju industrijski, poljoprivredni ili stambeni objekat onda vam je pojam zidnih sendvič panela poznat. Ali ako tek ulazite u neke od tih voda onda treba da znate par stari o ovom proizvodu jer će vam sigurno trebati u nekom trenutku.

Da počnemo od početka – odnosno definicije. Reč je o građevinskom materijalu koji pruža visoku toplotnu izolaciju na koji način direktno utiče na smanjenje potrošnje energije, koji se lako montira i koji je vrlo praktičan. 

GDE SE KUPUJU I POD KOJIM USLOVIMA?

Možete ih kupiti u svim ozbiljnim i dugogodišnjim firmama koje se bave prodajom svih vrsta građevinskog materijala. U odnosu na objekat, potrebnu količinu i bužetske mogućnosti u saradnji sa stručnjacima iz odabrane firme napravićete najbolju ponudu. Pored kupovine konkretnih zidnih sendvič panela u ovim specijalizovanim radnjama imaćete mogućnost da kupite i ostale proizvode iz dodatne opreme po potrebi. 

I ne brinete ako ih u vašem gradu nema. Većina kvalitetnih ponuđača ima i svoje online prodavnice, tako da se sa ponudom možete upoznati koristeći svoje pametne uređaje i internet. 

Oni će vam ponuditi katalog, ali imaćete mogućnost i da zatražite personaliovanu ponudu kada su cene u pitanju. Ali i da se paneli iseku po meri koja je vama kao kupcu potrebna.

POSTOJE SA PUR, PIR I SA MINERALNOM VUNOM

Pre svega da objasnimo šta znače skraćenice PUR i PIR. Postoji nekoliko tipova zidnih sendvič panela kada je vrsta ispune u pitanju i to oni koji su sa poliuretanom (PUR), oni sa poliizosijanuratom (PIR) i oni sa mineralnom vunom (MW).  Ono što je zajedničko poliizocijanuratnim i onima od mineralne vune je to što su vodootporni. 

Oni sa mineralnom vudom su rasporastanjeni u praktičnoj upotrebi, a njihova glavna karakteristika je što pored toga što su dobri izolatori predstavljaju i nezapaljiv materijal. 

Razlikuju se i prva i druga klasa zidinih sendvič panela, a to utiče i na njihovu cenu. 

Treba ih razlikovati i po tipu gradnje jer postoje oni sa vidljivim šrafom u spoju i oni koji imaju skriveni šraf u spoju. 

GLAVNE PREDNOSTI OVOG GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

Kada govorimo o dobrobitima prvo treba pomenuti da se se njihovom upotrebom postiže odlična toplotna i zvučna izolacija. Samim tim oni direktno doprinose energetskoj efikasnosti

Prednost PUR-a je što je napravljen od poliuretana, materijala koji je poznat po svojoj izuzetno maloj težini, ali velike strukturne snage što mu omogućava da ima odlične termoizolaicione sposobnosti. Zbog njegovih karakteristika moguće je postići vioske mogućnosti izolacije sa relativno tankim zdinim sendvič panelima. 

Namenjeni su izgradnji montažnih zidova kao što im i samo ime kaže, ali i montažnih baraka, rashladnih komora, nekih kliznih kapija, izložbenog prostora i tome slično. To nam govori da su idealni za projekte koji zahtevaju dobru izolaciju, lagani su i praktični za rukovanje, ali sa druge strane da imaju dovoljnu stabilnost i čvrstinu. 

Na zahtev kupaca dostupne su i razne boje zidnih sendvič panela. 

Pogodni su i vrlo praktični kada se radi o kratkom roku za izgradnju nekog komercijalnog ili industrijskog objekta. Nema dodatnog čekanja oko završnih radova, a dobro uigran tim u vrlo kratkom roku može ih kvalitetno i kompletno postaviti. Uz to valja napomenuti da se mogu vrlo lako preneti sa jedne lokacije na drugu u slučaju da postoji potreba za tim. Znači laka montaža i demontaža su još jedna njihova prednost. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *