Usmerite razvoj deteta na pravi način – odaberite edukativne igračke

edukativne igracke

Edukativne igračke su igračke koje su konstruisane tako da podstaknu psihički i fizički razvoj deteta. Razvija se fina motorika, taktilna percepcija, kreativnost, mašta i usmeravaju interesovanja na pravi način.

Odabir odgovarajućih igračaka od najranijeg uzrasta uči decu posebnim veštinama i mnogo lakše ih usmerava ka pravim interesovanjima i pomaže da razviju moždane vijuge na pravi način.

Proverite igračke koje služe za podsticanje dečijeg razvoja i podstaknite zdraviji razvoj deteta.

Kako odabrati odgovarajuće edukativne igračke?

Edukativne igračke se prave u raznim kategorijama pa se mogu odabrati za različite potrebe i uzraste deteta. Jedan od najboljih načina za podelu je prema uzrasnoj kategoriji pa tako:

Bebe i deca do 3 godine imaju krupne edukativne igračke koje su napravljene tako da zaokupe pažnju, zainteresuju zveckanjem, bojama i izazovu na dečiju reakciju. Zvečke, interaktivne knjige, plišane životinje…su samo neki od načina da usrećite svog mališana.

Ovakve igračke stimulišu čula, emocije, pokrete što predstavlja osnov razvoja u prvim godinama života.

Edukativne igračke za decu od 3 do 7 godina podstiču govor, maštu, razvijaju igranje uloga, logiku, kreativnost…. U ovoj uzrasnoj grupi su često složenije kocke, slagalice, bojanke, knjige sa složenijim sadržajem, ali i igračke kroz koje se uče veštine (gledanje na sat, vezivanje pertli, zakopčavanje odeće…)

Postoje i edukativne igračke za decu koja su školskog uzrasta i služe da prošire znanja iz oblasti koje ih interesuju. Tu su često prirodni eksperimenti, igre sa zanimljivom geografijom, slagalice, zanimljivi kvizovi…

Podela igračaka prema uzrastu je samo jedan od načina da pronađete odgovarajući model jer u okviru svake vrste postoje uže kategorije prema polu i interesovanjima deteta.

Zašto su edukativne igre važan deo odrastanja?

Može vam se činiti da su ovo igračke koje će brzo detetu dosaditi, ali edukativni karakter će ih podstaći da im se iznova vraćaju. 

Napravljene su kao čvrste, stabilne i interesantne što će i najmlađima omogućiti mesece i mesece zabave i igranje iznova, čak i kada deca je deca prerastu.

Svaka stimulacija se pažljivo uključuje što je važno za razvoj mozga. Deca su danas okružena složenim tehnologijama koje nisu prilagođene uzrastu i nivou razvoja. To ih okupira, ali i otupljuje na normalno okruženje. Zato je važno da od najranijeg doba odaberete igre koje će pomoći da se dete razvije na najbolji mogući način.

Budite obazrivi pri odabiru prodavnice igračaka

Nisu sve edukativne igračke zaista prilagođene za igru i treba ih nabaviti u prodavnicama koje imaju kvalitetne proizvode sa svim sertifikatima da su prilagođene za odgovarajući dečiji uzrast.

Ovde ne govorimo toliko o promašenim interesovanjima, koliko o bezbednosti deteta što mlađa deca mogu da imaju ozbiljan problem ako koriste igračke koje nisu čvrste i bezbedne za radoznale dečije prstiće.

Deci su interesantne različite igračke i obraduju se svakom poklonu. Zato je na vama da se potrudite da pronađete one koje će biti zanimljive i biti dobre za psiho-fizički razvoj. Jedan od izbora su i edukativne igračke koje se već nalaze u kategoriji dobrih i zdravih za razvoj deteta. Zato pažljivo birajte i usmerite pažnju deteta na pravi način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *