Zebra zavese jedna od novina na tržištu

Poslednjih godina primećena je tendencija rasta kupovine i ugradnje zebrastih zavesa u objekte različitih namena. Zbog svojih pogodnih karakteristika predmetne zavese ugrađuju se u objekte u kojima ljudi žive, ali i u objekte u kojima obavljaju svoju privrednu aktivnost. Sve češća primena je u ugostiteljskim objektima, objektima javnih i uslužnih namena. Putem zebra zavese može se dozirati jačina sunčeve svetlosti u prostoriji. Upravo pomenuta činjenica je jedna od glavnih razloga zašto se kupci odlučuju baš za ovaj proizvod.

Vrste zebra zavesa

Zebra zavese napravljene od materijala koji je razlišite debljine i teksture. Te razlike su raspoređene u pravilnim poprečnim linijama, pa se iz tog razloga zovu i zebra zavese. Razlika u gustini materijala upravo utiče na jačinu sunčanog prodora u prostoriju. Material je dvoslojno postavljen, tako da se može dobiti efekat smenjivanja. Podešavanje zebrastih struktura i doziranje svetlosti u prostoriju vrši se jednostavno, mehaničkim putem, ručno uz pomoć lančića koji se nalazi uz zavesu. Zebraste zavese široke su Koliko je širok i prozor. Postoji varjanta da zebrasta zavesa bude podeljenja na dva ili više jednakih, užih delova. Zavesa sastavljena iz delova je odličan izbor, zbog lakšeg malipunisanja. Prilikom postavljanja zavese najbitnije je adekvatno uzeti mere prozora. Kućište rolo zavese smešteno je na zid ili na plafon iznada prozora. Kućište moće biti iste ili druge boje u odnosu na boju zavese. Moguća je ugradnja i elektromotora kojim bi se brže upravljalo zavesom.

Moguće varjante zebra zavesa:

  • Otvorena zebra zavesa;
  • Poluotvorena zebra zavesa;
  • Zatvorena zebra zavesa.

Razlika izmedju rolo i zebrastih zavesa

Iako naizged deluje da se radi o istim zavesama, razlika je očigledna. I rolo i zebra zavese funkcionišu na isti način. Pričvršćuju se na isti način na zid ili plafon, imaju sličan mehanizam za manipulisanje, sastaljen od lančića i kućišta. Razlika se ogleda što se rolo zavese najčeće posaljaju u poslovnim rostorijama. Obično su jednobojne. Dok zebra zavese, statistički gledano najveći udeo zauzimaju u domaćinstvu. Zebraste su strukture, tako da vlasnik sam može podešavati jačinu svetlosti u prostoriji.

Hemijsko čišćenje, da ili ne?

Postoji velika dilema kako se i na koji način održavaju zebra zavese. Neretko se postavlja pitanje da li se iste šalju na hemijsko čišćenje. Održavanje zavesa je isključivo usisavanjem sa malom snagom. Nakon usisavanja potrebno je zavese očistiti vlažnom krpom sa malo detarženta. Zebra zavese se ne smeju slati na hemijsko čišćenje. Skoro ni jedan vlasnik hemisjkog čišenja neće pirhvatiti da zavesu čisti na ovaj način. Ovakav vid čišćenja skoro sigurno bi potpuno uništio zavesu.

Pranje u veš mašini, da ili ne?

Mlade domaćice uglavnom, sve što im padne pod ruku peru upravo u veš mašini, a da se pre pranja ne upoznaju sa karakteristikama proizvoda. Nije isključeno da će neko poželeti i zebra zavesu da stavi veš mašinu. Ovaj postupak bi uništio zavesu. Visoka temperature značajno bi oštetila zavesu, dok centrfuga bi istu izlomila i izgužva. Takođe, ukoliko bi se prala u mašini, zavesa bi morala da se skine sa mehanizma, a to je dugotrajan posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *