Najlepši gradovi na crnogorskom primorju

Crnogorsko primorje karakteriše izuzetno raznovrsna turistička ponuda.

Bilo da ste zainteresovani za letovanje ili ste istraživačkog i avanturističkog duha, željni da bolje upoznate lepote i istoriju ove države – možete se sjajno provesti.

U nastavku teksta smo za vas izdvojili nekoliko gradova koji se moraju naći na listi onih koje ćete obići u bliskoj budućnosti.

#1 Tivat – jedan od najmodernijih gradova na primorju

Tivat je počeo da se razvija kao grad tek krajem 19. veka, kada je osnovana vojna mornarica. Najmlađi je grad Boke Kotorske i jedini na crnogorskom primorju koji poseduje aerodrom, što ga čini dodatno privlačnim u očima turista. 

Po mišljenju mnogih, Tivat pre izgradnje luksuznog nautičkog naselja Porto Montenegro nije bio poželjna turistička lokacija u Crnoj Gori. Zato se „Jadranski Monte Karlo” često smatra glavnom atrakcijom Tivta.

Šetajući se promenadom Porto Montenegra uživaćete u pogledu – neverovatne jahte i brodovi su ovde usidreni. Ukoliko vas zanimaju lux apartmani u Tivtu za izdavanje, možete ih pronaći u samom kompleksu. A tu su i poslovni prostori, Hotel „Regent Porto Montenegro“ sa 5 zvezdica, Zbirka pomorskog nasleđa sa vrednim muzejskim eksponatima, Jaht klub… 

Blago kojim se Tivat može pohvaliti je i plaža Plavi Horizonti, koju odlikuje tirkizno-plavo i bistro more, kao i drveće maslina i borova koje pravi hlad kupačima tokom vrelih dana. Veoma sitan pesak pogodan je za lečenje reumatskih oboljenja, pa je poslednjih godina plaža sve zanimljivija starijoj populaciji. 

Hoteli, plažni barovi i restorani smešteni uz obalu garantuju dobar provod.  

Tivat je poznat i po kulturnom životu. Centar za kulturu Tivat organizuje koncerte, književne večeri, izložbe, najčešće u okviru letnjikovca Buća, ali i na drugim mestima.

Od Tivta do starog grada Kotora se stiže relativno brzo, za desetak minuta, dok je od Herceg Novog udaljen svega 20 km. Ukoliko volite dinamičan odmor i izlete, možete se odlučiti da posetite i ova dva veoma atraktivna primorska grada.

#2 Kotor – bajkoviti grad u dnu planine Lovćen

Stari grad Kotor postoji trinaest vekova i upisan je na Uneskovu Listu svetske kulturne baštine. Nezaobilazna je luka velikih kruzera, a turisti iz čitavog sveta obožavaju da se „izgube“ na njegovim kaldrmisanim ulicama. 

Specifičan duh crnogorske Venecije, kako ga zovu, čine srednjovekovne građevine, uske ulice, prelepi trgovi, stare crkve i palate. 

U gradu ima nekoliko trgova od kojih je najveci, ujedno i glavni – Trg od oružja, koji je bio i ostao zborno mesto Kotorana. U mletačkom dobu je služio za skladištenje i popravljanje oružja. Na ovom trgu se nalazi Toranj za sat, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.

Stari Kotor odlikuju i brojne palate: Bizanti, Buca, Pima Grgurina, u kojoj je Pomorski muzej.

Kada je reč o plažama, gradska plaža je mala i šljunkovita, sa postavljenim betonskim pločama. Najviše je koriste turisti iz Starog grada zato što je to jedina plaža do koje mogu da dođu bez upotrebe prevoza.

Nećete pogrešiti ako odlučite da provedete celi dan obilazeći Kotor. A kada se umorite, možete da se osvežite u nekom od brojnih kotorskih kafica, koji se uglavnom nalaze na gradskim trgovima.

#3 Budva – centar crnogorskog turizma

Budva je poznata po lepim plažama, bistrom moru i bogatom noćnom životu. 

Njeno srce je Stari grad, srednjovekovna gradska tvrđava unutar današnjeg istoimenog naselja. Smatra se da zidine Starog grada potiču još iz srednjeg veka, iz perioda Mletačke republike. Takođe, grad važi za najstariji urbani centar na Jadranu. Ima prošlost dugu čak 2.500 godina.

Trg pjesnika je glavni trg u Starom gradu. Tokom letnjih meseci ovde se redovno okupljaju pesnici, glumci i drugi umetnici, koji uzimaju učešće u književnim večerima i sličnim događajima.

Najistaknutiji deo Starog grada predstavlja tvrđava Svete Marije, poznata kao Citadela. Ovaj monumentalni objekat izgrađen je na uzvišenoj poziciji, sa idejom da bude sklonište u slučaju duge opsade. Danas se koristi kao letnja pozornica grada na kojoj se održavaju pozorišne predstave i druge manifestacije.

U Starom gradu se nalazi i nekoliko crkava, među kojima je najistaknutija Crkva Svetog Ivana Krstitelja, koji se smatra zaštitnikom Budve. Zvonik crkve važi za jedan od upečatljivih detalja u gradu.

Kada govorimo o plažama, u Budvi su najpoznatije: 

  • Slovenska -najduža i najpopularnija plaža u Budvi
  • Ploče –  poznata po dnevnim žurkama i glasnoj muzici
  • Jaz – šljunkovita, prostrana plaža, poznata kao jedna od najlepših u Evropi; dom je Sea Dance festivala
  • Mogren – peskovita plaža na koju se ulaz plaća, ali je i pored toga krcata tokom cele godine.

Takođe, jedan simbola Budve je i Skulptura plesačice (balerine), koja se već decenijama nalazi na početku plaže Mogren. Među meštanima kruže razne legende u vezi sa njom, ali se svi slažu da trljanje skulpture donosi sreću.

Bez obzira da li dolazite leti ili zimi, budite sigurni da ćete se uvek diviti lepotama Budve. 

#4 Perast – tajanstveni biser Boke Kotorske

Ovaj ljupki gradić uspeva da šarmira turiste iz svih krajeva sveta. Jedna je od obaveznih stanica za sve koji cirkulišu kroz Bokokotorski zaliv. 

Nalazi se u neposrednoj blizini Kotora, na samoj obali mora. Sa njega se pruža nesvakidašnji pogled na ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe.

Očaraće vas svojom lepotom i karakterom koji je nastajao hiljadama godina. Uprkos tome što ima samo jednu glavnu ulicu, krase ga brojne crkve, velelepne palate, kule i građevine koje potiču iz epoha baroka i renesanse, a primetni su i tragovi neolitske kulture koje su ostavili Iliri, Rimljani i rani hrišćani. 

Zbog svoje kulturno-istorijske važnosti, od 1979. godine se nalazi na  Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine. Oduvek je bio “mala prestonica” kulture i istorije na području primorja.

Odatle su potekli najbolji moreplovci, moćni i ugledni pomorski admirali, a još u 14. veku Perast je imao svoje brodogradilište i prvu pomorsku školu.

U Perastu nećete naići na peskovite plaže na kakve ste uglavnom navikli. Specifičan temperament ovom malom mediteranskom gradu daju izbetonirane plaže, koje su svakako prijatne za odmor i relaksaciju.

Ukoliko želite jedinstvenu priliku da obiđete najslikovitiji grad u Crnoj Gori, ali i ostale atrakcije koje krije Bokokotorski zaliv, možete rezervisati turu gliserom i uploviti u nezaboravne pomorske avanture.

Crna Gora je turistički dragulj kome se uvek možete iznova vraćati. Iznova ćete otkrivati nove draži ove zemlje i videti je iz drugog ugla, u novom svetlu.

Zato je ljudi više ne doživljavaju kao mesto gde se ide na letovanje kada ne stignete da isplanirate odmor na nekoj drugoj morskoj destinaciji, već kao jedinstvenu turističku atrakciju koju vredi posetiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.