Najmoderniji aerodromi na svetu i šta ih čini takvim

Aerodromi su izuzetno važan deo svakog našeg putovanja, ali i naših života ako smo redovni putnici. Oni nisu samo mesto polaska i dolaska sa određene destinacije, već predstavljaju i tačke susreta ili razdvajanja ljudi, što je svakako značajno emotivniji i važniji aspekt.

Svaki put kad letimo, provodimo najmanje nekoliko sati na aerodromu (ponekad i više ako let kasni), tako da je uvek pozitivno iznenađenje kad je aerodrom na kome se nalazimo prijatan, komforan, a dodatni bonus predstavlja i ukoliko je arhitektonski interesantan i lepo uređen.

Osim toga, važan detalj jeste i parking kod aerodroma, koji putnicima omogućava da bezbedno ostave svoje vozilo, dok su na putu. Zato vam u nastavku predstavljamo najmodernije aerodrome sveta koji svojom funkcionalnošću zadovoljavaju najviše standarde.

#1 Incheon International Airport – Južna Koreja

Međunarodni aerodrom Incheon jedan je od najprometnijih aerodroma na svetu i najveći je aerodrom u Južnoj Koreji. Otvoren je 2001. godine, a od 2005. godine, brojna međunarodna udruženja proglašavaju ovaj aerodrom svake godine za najbolji na celom svetu.

Godišnje kroz ovaj aerodrom prođe skoro 70 miliona putnika, a svaki od njih ima mogućnost da uživa u brojnom, zanimljivom sadržaju koji se tu nalazi. Aerodrom Incheon nudi pregršt sadržaja, među kojim su golf tereni, spa centar, privatne spavaonice, kockarnica, ali i zatvorene bašte.

#2 Madrid-Barajas International Airport – Španija

Četvrti terminal međunarodnog aerodroma u Madridu otvoren je 2006. godine, a odmah se istakao po spektakularnom dizajnu i aehitekturi. Arhitektura aerodroma ističe jednostavnost, prilagodljivost, robusnost i fleksibilnost, elemente koji su neophodni za jedan savremeni i moderno uređen aerodrom.

Glavni cilj ovako dizajniranog aerodroma jeste da prenese mir, spokoj, smirenost i relaksiranost putnicima koji kroz njega prolaze i lete do svetskih ili evropskih destinacija. Materijali koji su korišćeni u izgradnji aerodromske konstrukcije – nerđajući čelik i bambus, su ekološki prihvatljivi i maksimalno iskorišćavaju prirodnu sunčevu svetlost.

#3 Beijing Capital International Airport – Kina

Izgradnja Terminala 3 na međunarodnom aerodromu Peking završena je 2008. godine, a njegova prvobitna svrha bila je doček sportista Letnjih olimpijskih igara koje su iste godine i održane u kineskoj prestonici.

Celokupni dizajn ovog dela aerodroma inspirisan je tradicionalnom kineskom kulturom, a prožet je najmodernimjim arhitektonskim trendovima, koji ga čine izuzetno atraktivnim i posebnim. Aerodrom svojim oblikom podseća na ribu, sa delovima strukture u obliku vage, a njime dominiraju crvena i žuta boja kao simboli kineske zastave.

#4 Hamad International Airport – Katar

Za izgradnju Međunarodnog aerodroma Hamad u Kataru bilo je potrebno 16 milijardi dolara, a ovaj luksuzni i moderno uređeni aerodrom otvoren je 2014. godine. Zgrada aerodroma se prostire na 5500 hektara, a ovaj aerodrom poseduje veliki broj sadržaja koji je dostupan svim putnicima koji kroz njega prolaze.

Glavni aerodrom Katara ima sve, od hotela sa 200 soba preko bazena, pa sve do brojnih luksuznih radnji i restorana. Kupovina i zabava svih vrsta se podrazumevaju, pa pažljivo pakujte kofer jer ćete ovde sigurno nešto morati da kupite. Posebno je upečaljiva unutrašnjost aerodroma sa slikovitom arhitekturom i skulpturom žutog medveda visoke 23 metra, koja je posebno interesantna najmlađima.

#5 Jewel Changi Airport – Singapur

Jewel Changi aerodrom u Singapuru je aerodrom futurističkog dizajna koji podseća na grad budućnosti iz nekog filma. Pod ogromnom staklenom kupolom aerodroma, nalazi se rajski vrt sa vodopadima i prekrasnim životinjskim skulpturama.

Pored stotina brendiranih prodavnica i luksuznih restorana u Jewel Changi aerodromu, postoji čitav zabavni centar sa bioskopom, atrakcijama, platformama za gledanje i neobičnim igrama. U večernjim satima, na očaravajućim vodopadima održavaju se svetlosne predstave, pa je jednostavno nemoguće dosađivati se koliko god da čekate na let.

Za udobnost putnika koji putuju dugim letovima, na aerodromu u Singapuru postoji hotel, u čijoj unutrašnjosti se nalazi 130 soba koje se mogu rezervisati na nekoliko sati ili dana.

Ako se uzme u obzir uređenost i opremljenost najbojih svetskih aerodroma, činjenica je da na njima čak ni dugo čekanje na let ne predstavlja veliki problem, s obzirom na to koje su sve mogućnosti dostupne putnicima dok čekaju na ukrcavanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *