Kako obići Njujork sa ograničenim budžetom?

Kada ste student, vaš avanturistički duh najviše dolazi do izražaja. Međutim, većina studenata je često suočena sa visokim troškovima a malim primanjima. Želja za putovanjima i “osvajanjem sveta” nije manja što je novčanik tanji, ali ipak veoma često moramo suočiti naše želje sa relanošću situacije. U ovom tekstu pokušaćemo da pomognemo svim onim studentima koji žele da obiđu Njujork, jedan od najpopularnijih svetskih gradova među turistima.

Putovanje sa ograničenim budžetom jeste nezgodno, ali ima i svoje prednosti. Ovakvo putovanje naučiće mladu osobu kako da se snađe, kako da mudro odabere i izvuče najbolje iz svake situacije.

Američki san i Velika Jabuka

Sjedinjene Američke Države mnogi doživljavaju kao mesto ostvarenja svojih snova, a “american dream” je postala svetski poznata fraza za bezbrižan i miran život, bez trzavica. Mada studenti još nisu spremni da se skrase i smire, SAD ih mami trendovima, standardom i mogućnostima… A prvo odredište koje nam obično padne na pamet kada pomislimo na Severnu Ameriku, je upravo Njujork.

U gotovo svakoj popularnoj seriji, bar u jednoj epizodi među kulisama se nazire Njujork. Slavni influenseri pune stranice društvenih mreža svojim objavama sa neodoljivih lokacija, po kojima je ovaj grad prepoznatljiv. Iako je Los Anđeles oduvek privačio umetnike, Vašington ambiciozne, a Las Vegas avanturiste, Njujork je zauvek ostao metropola koja odiše evropskim šarmom u srcu SAD-a.

Koliko god Njujork bio šarmantan i neodoljiv, toliko i put do ovog grada, kao i boravak u njemu, može postati izuzetno skup. Za sve one sa ograničenim budžetom i one koji ne žele da se zadužuju zarad jednog putovanja, postoje cake koje možete iskoristiti da otputujete u “Veliku Jabuku” čak i ako vam je džep plići i svakako bez griže savesti…

Fleksibilno putovanje

Po pitanju samog putovanja, nemojte biti previše striktni. Budite otvoreni i fleksibilni kada su u pitanju polasci, poletanja i sletanja. Avionsku kartu možete rezervisati po vrlo povoljnim cenama, nekoliko meseci unapred. Zbog toga je veoma važno da svesno ulažete vreme u istraživanje najboljih ponuda i popusta.

Vreme je novac, a u ovom slučaju pokušavamo da potrošimo malo više vremena, da bismo uštedeli malo više novca. Kada stignete u Njujork, koristite javni prevoz i to najviše metro. Na ovaj način ćete izbeći saobraćajnu gužvu, brzo i lako ćete stići od jedne destinacije do druge, a metro linije rade 24 časa.

Kulturno uzdizanje, noćni život i šoping

Za ljubitelje umetnosti posebna poslastica – u Njujorku mnoge galerije ne naplaćuju ulaz. Posetite neke od preko 200 Chelsea Art galerija i uživajte u umetničkim delima potpuno besplatno.

Šopingholičari se najlakše zanesu kada je budžet u pitanju. Umesto da neplanirano potrošite mnogo novca u preskupim tržnim centrima, predlog je da posetite popularne pijace. Primera radi, ponedeljkom, sredom i petkom otvoren je Union Square’s Greenmarket, gde ćete osećati pravu atmosferu Njujorka. Tokom prazničnog perioda, vredi posetiti i posebne markete, koji su otvoreni samo u to doba godine.

Noćni izlasci u Njujorku kao da su drugo ime za luksuz. Ipak, pravi poštovaoci dobre muzike mogu odahnuti, jer Bruklin i The Brooklyn Academy od Music, u kafeu BAM nude besplatne nastupe džez muzičara.

Kvalitetan smeštaj van grada i fantastični “street food”

Kada je u pitanju smeštaj, istina je da u Njujorku zaista možete naići na sve i svašta. Ideja uštede novca i putovanja sa ograničenim budžetom ipak ne znači da bi trebalo da ugrozite svoju bezbednost ili da pristajete na uslove koji su higijenski ispod prihvatljivog nivoa.

Ono što će istaći svi koji se bave nekretninama je: lokacija, lokacija, lokacija! Mada u ovom slučaju ne kupujete nekretninu, nego tražite smeštaj, znajte da smeštaj u samom Njujorku može biti papreno skup. Zahvaljujući već spomenutim metro linijama, lako ćete stići u centar Njujorka i iz Bruklina i okoline. Brojni hoteli i moteli nude i popuste, a na raspolaganju su i jeftine sobe, gde sa cimerima delite kupatilo i kuhinju.

Njujork je poznat po brzoj hrani, ili tzv. “street food”, pa ćete time što ćete zaobilaziti pretenciozne restorane, zapravo iskusiti prave njujorške specijalitete. Hot dog, pica i burgeri prodaju se skoro na svakom ćošku. Peciva, sendviče i deserte poput poznatog čizkejka, možete pronaći u delijima duž Louer Ist Sajd i Aper Vest Sajd. Restorani u Njujorku sa razumnim cenama obroka nalaze se i u Maloj Italiji, Čajnataunu i Ist Vilidžu. Neomjte izbegavati ni sofisticirani Menhetn. U toku happy hour-a (16-19h), pića se služe po pristupačnim cenama.

Zaključak

Mnogi odlazak u Njujork planiraju za period kada postanu bogati i slavni. Međutim, dobar posao nakon studentskih dana, znači više novca, ali i mnogo manje vremena za putovanja i istraživanja. Studentski dani su ipak period kada ćemo lakše sebi oprostiti neprospavanu noć, spremniji smo na avanture i željni novog iskustva.

Njujork nije rezervisan samo za ljude sa dubljim džepom koji sebi mogu ispuniti svaki hir. Uz malo više planiranja, dobru strategiju i preraspodelu budžeta, studentski put u Njujork može biti nezaboravno iskustvo, koje novcem ne biste mogli ni da kupite. Putovanje u paru ili u grupi može da izađe još jeftinije, budući da možete naići na dodatne pogodnosti kada su u pitanju put i smeštaj.

I za kraj ono najbolje – ako ste student, jedan od načina da proputujete Sjedinjenim Američkim Državam, doživite nezaboravna iskustva i pri tome obogatite svoj CV i zaradite, jeste putem programa kompanije West Point NS. Ova agencija sa dugogodišnjim iskustvom, omogućava mladim ljudima povezivanje sa proverenim sponzorskim kompanijama iz Amerike, kao i rad i boravak u SAD-u.

Zato, dosta je bilo čekanja, vreme je za pakovanje kofera i nezaboravnu avanturu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *