Vodič za turiste – kako provesti vikend u Novom Sadu?

novi-sad-stari-grad

Novi Sad, prelepi grad na obali Dunava, bogat istorijom i kulturom, nudi nezaboravan vikend odmor posetiocima najrazličitijih interesovanja. Od impresivnih spomenika do živopisnih parkova i brojnih kulturnih dešavanja, naš vodič će vam pomoći da maksimalno iskoristite svaki trenutak u ovom izuzetnom gradu tokom vikenda.

Zabava i provod

Novi Sad nudi širok spektar zabavnih aktivnosti koje će zadovoljiti različite ukuse posetilaca. Jedno od omiljenih mesta za rekreaciju i zabavu je Štrand, popularna gradska plaža na obali Dunava. Posetioci mogu uživati u sunčanju i kupanju, a tu su i različiti vodeni sportovi, od odbojke na pesku do vožnje kanua. Šetnja kejom, vožnja bicikla ili rolerima takođe su sjajan način da se provede dan na otvorenom.

Za ljubitelje adrenalina i sporta, obezbeđeni su paraglajdinzi, a fanovi i oni koji žele da okušaju sreću, mogu provesti dan uz klađenje u kladionici, kako bi ispratili sva aktuelna sportska dešavanja i zabavili se.

Pored Štranda, posetioci mogu posetiti brojne kafiće i restorane duž Dunavske ulice, koji će im pružiti savršeno mesto za opuštanje uz ukusna jela i pića.

Novi Sad je domaćin i raznih sportskih događanja. Za ljubitelje sporta, poseta stadionu Karađorđe ili dvorani SPENS može doneti uzbuđenje gledanja fudbalskih utakmica ili sportskih događaja uživo.

Dodatno, alternativne umetničke scene i klubovi, poput Gerila Bara, nude raznovrsne muzičke žanrove i živopisnu atmosferu za noćni provod. Uživanje u pivskim baštama, posebno u Laze Telečkog, pruža dodatnu dimenziju opuštanja tokom večernjih sati.

Sve u svemu, Novi Sad nudi raznoliku ponudu aktivnosti koje zadovoljavaju potrebe svih generacija. Bez obzira da li se odlučite za sportske izazove, opuštanje na plaži, kulturna dešavanja ili noćni provod, ovaj grad ima sve što vam je potrebno za nezaboravan vikend pun raznolikosti i zabave.

EXIT Festival – muzička euforija na Dunavu

EXIT Festival, smeešten u Novom Sadu, izrasta izvan jednostavne muzičke manifestacije, postavljajući standard za vrhunska svetska muzička dešavanja. Ovaj višednevni spektakl postao je sinonim za globalno priznata imena, raznovrsne muzičke žanrove i nezaboravan provod.

Godišnje, obično krajem jula, Petrovaradinska tvrđava postaje epicentar muzičke scene, privlačeći stotine hiljada posetilaca iz celog sveta. Ova tvrđava, spektakularna i impozantna u svom arhitektonskom sjaju, pruža savršen ambijent za festival, omogućavajući jedinstvenu atmosferu.

EXIT nije ograničen na jedan muzički žanr, već predstavlja mozaik zvukova, od elektronske muzike do roka i hip-hopa. Festival ima više od 40 bina i zona, a svaka pruža svoj jedinstveni doživljaj. Takođe, EXIT se ponosi podržavanjem raznolikosti, predstavljajući umetnike iz svih krajeva sveta.

Što se tiče izvođača, EXIT privlači neke od najvećih svetskih zvezda. Imena poput The Cure, Arctic Monkeys, Carl Coxa i Davida Guette samo su neki od umetnika koji su stajali na EXIT-ovim binama..

Jedna od značajnih karakteristika EXIT-a je i društvena odgovornost. Kroz svoje projekte, festival aktivno podržava humanitarne i ekološke inicijative. EXIT je često nagrađivan za svoj doprinos zajednici i svetu.

Što se tiče prisustva publike, EXIT beleži kontinuirani rast od svojih početaka 2000. godine. Sa preko 200.000 posetilaca iz više od 70 zemalja sveta, festival ostaje jedno od najvećih muzičkih okupljanja u regionu.

Osim muzike, EXIT pruža i bogat program kulture i umetnosti, sa performansama, radionicama i izložbama. Takođe, razvijajući svoj kamp, EXIT je stvorio poseban svet za ljubitelje kampovanja, omogućavajući im da potpuno proslave ove dane i uživaju u autentičnom festivalskom iskustvu.

Svojom neosporivom energijom, širokim spektrom muzičkih žanrova i predanim pristupom društvenim pitanjima, EXIT Festival je izgradio reputaciju kao nezaobilazno mesto za ljubitelje muzike širom sveta, obećavajući nezaboravne trenutke i vrhunsku zabavu pod zvezdanim nebom Petrovaradinske tvrđave.

Petrovaradinska tvrđava – kulturno nasleđe

Petrovaradinska tvrđava, monumentalna i bajkovita, dominira horizontom Novog Sada s obale reke Dunav. Njen arhitektonski grandiozni sjaj i bogata istorija čine je nezaobilaznom destinacijom.

Ova impozantna tvrđava, koja datira iz 17. veka, izgrađena je s ciljem odbrane od Otomanskog carstva. Međutim, vremenom je postala više od strateške tačke, pretvarajući se u centar kulture, zabave i umetnosti. Petrovaradinska tvrđava predstavlja spoj različitih arhitektonskih stilova, od baroka do neoklasicizma, čineći je pravim biserom kulturne baštine.

Posetioce očekuje fascinantno putovanje kroz vreme dok istražuju lavirinte tvrđave, prošetaju kroz Beogradsku kapiju, ili zavire u najviši toranj – čuveni „Sahat kula„, odakle se pruža očaravajući pogled na Dunav i okolne pejzaže. „Sahat kula“ ili „Đački sat“. Sa svojim ogromnim kazaljkama, ovaj sat je postao simbol Novog Sada. Legendarna priča kaže da je Đački sat postavljen tako da bi đaci mogli da ga vide iz svojih učionica.

Tvrđava takođe čuva nekoliko muzeja i galerija, pružajući posetiocima dublji uvid u istoriju i umetnost. Tvrđava postaje još magičnija tokom večeri kada su zidovi osvetljeni, a atmosfera postaje mistična. Sa festivalima, koncertima, umetničkim instalacijama i brojnim drugim događanjima, Petrovaradinska tvrđava postaje epicentar kulturnog života tokom festivala, privlačeći posetioce iz celog sveta.

Sve u svemu, Petrovaradinska tvrđava nije samo istorijski spomenik, već i dinamičan prostor gde prošlost susreće sadašnjost kroz bogatstvo umetnosti, muzike i zabave. Posetiti ovu tvrđavu znači ući u srce Novog Sada i doživeti jedinstvenu sintezu istorije i savremenosti.

Ovaj grad na Dunavu ne samo da obećava bogato kulturno nasleđe, već i raznolikost iskustava koja zadovoljavaju svačiji ukus. Uživajte u nezaboravnom vikendu ispunjenom kulturnim doživljajima, prijatnom atmosferom i šarmom Novog Sada, ostavljajući vas inspirisanim da se ponovo vratite i otkrijete još toga u ovom prelepom gradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *