Team building: zašto je pozitivna atmosfera na radnom mestu važna?

Pozitivna atmosfera na radnom mestu donosi ogromne blagodati – kako zaposlenima, tako i samom poslovanju kompanije. Zaposleni koji vole svoj posao, osećaju se prijatno u prostoru u kom obavljaju svoja radna zaduženja i imaju odličnu komunikaciju s kolegama, svesrdno će doprineti boljim rezultatima, ali i reputaciji kompanije.

Budući da atmosfera na radnom mestu najviše zavisi od ljudskog faktora, razumljivo je da samo složan, usaglašen i sposoban tim zajedničnim snagama ostaje na visini zadatka.

Vlasnici kompanija upoznati su sa ovom činjenicom, zbog čega je u svetu već duže vreme prisutan (i još uvek popularan) team building. Izraz u bukvalnom prevodu znači “građenje tima” i zapravo predstavlja – upravo to. Građenje tima u kom je svaki pojedinac siguran da može da se osloni na kolege, ali i da istovremeno pruži podršku i pomoć.

Koje prednosti pruža team building?

Međutim, prednosti team building-a sežu mnogo dalje od pukog “uskakanja u vatru” kako bismo pomogli jedni drugima tokom haotičnog radnog dana. Evo koje sve benefite on donosi.

#1 Gradi poverenje

Poverenje je ključno ako želite da imate uspešan i efikasan tim. Kada svaki član tima ima poverenje u ostale članove, oseća se bezbednije i lakše se bori sa stresnim situacijama. U ovakvoj prijatnoj i zdravoj atmosferi, zaposleni postaju proaktivniji u svojim idejama, lakše usvajaju sugestije i donose efikasnija i originalnija rešenja za probleme.

#2 Povećava produktivnost

Svest da možete da se oslonite na radne kolege, čini vas opuštenijim i otvorenijim za usvajanje novih znanja i razvijanje novih veština. Kroz prijatnu komunikaciju s drugim članovima tima, koji imaju različita zaduženja, možete se oprobati u novim veštinama koje će vam dobro doći u situacijama kada se rokovi približavaju, a raspodela posla nije ujednačena. To će učiniti vaš tim efikasnijim, a za veću količinu posla biće potrebno manje vremena.

#3 Podstiče kreativnost

Još jedna prednost usvajanja novih znanja na radnom mestu je pokretanje kreativnog razmišljanja. Kroz razvijanje novih veština, u stalnom kontaktu s novim informacijama, spontano se rađaju nove ideje i perspektive. Proticanje kreativnih sokova na radnom mestu, ne samo što doprinosi efikasnom ispunjavanju zaduženja, već vas obogaćuje za nove ideje koje mogu biti od koristi i u privatnom životu.

#4 Poboljšava komunikaciju

Komunikacija je jedan od najvažnijih faktora u timskom radu. Svakodnevno rešavanje zadataka zahteva jasnu i otvorenu komunikaciju. Konstruktivna diskusija, dogovaranje poslovne strategije, pa čak i neobavezan razgovor na pauzi od posla, omogućava da bolje razumete zaduženja drugih članova tima, upoznate njihove prioritete i karakterne osobine.

#5 Stvara zdravo takmičenje

Timske aktivnosti u kojima se članovi međusobno takmiče su se pokazale kao sjajan način izgradnje tima. Na ovaj način se učvršćuje timski duh, dolazi do rešenja problema zajedničkim snagama i produbljuje osećaj timske pripadnosti unutar svakog pojedinca. Timski rad omogućava da svaki član doprinese zadatku svojim idejama i ujedno zbliži sa kolegama.

Prilika da poželite dobrodošlicu novim kolegama

Postoji na desetine namenskih aktivnosti za team building, s ciljem da članovi tima razviju međusobnu komunikaciju i poverenje. Takođe, ove aktivnosti često umeju da podsete da se stres koji donosi posao ne odnosi samo na nas same – već da svi prolaze kroz trnovite taskove. U tome je i čar team building-a: kada vas tim ohrabri da radite nešto zajedno i učini da se osećate prihvaćenim i uvaženim. Ovo je naročito važno ako ste novi ili vam nedostaje samopouzdanja. Isto tako, ako ste već dugo “ušuškani” u sjajnom timu i želite da pružite podršku novim kolegama, team building će im pomoći da se što pre uklope u vašu uigranu ekipu i energično krenu u rešavanje zadataka.

Ako vaš tim nije u mogućnosti da otputuje na duže (i skupe) relacije, uvek postoji način da se sjajno zabavite u okolini! Primera radi, raspitajte se da li u vašem (ili okolnom) gradu postoji Room Escape. Igre bekstva iz sobe su idealan izbor timske aktivnosti – budući da je u prostorijama za bekstvo potrebna komunikacija, timski rad i veštine rešavanja problema. Osim sjajne zabave i upozavanja novih kolega, Room Escape je odlična prilika da poboljšate odnos i sa onima koji vam dosad nisu bili “po volji”.

Team building je odličan način da zaposleni vide drugu stranu svojih kolega koju obično ne vide na poslu. Ove zabavne aktivnosti ipak nemaju za cilj samo zabavu van kancelarije – one su zapravo bitan deo posla i sjajan način da vlasnici kompanije uvaže, upoznaju i motivišu svoje zaposlene. Kroz zabavu i opuštenu atmosferu učimo da više cenimo jedni drugi, uvažavamo međusobne sličnosti i razlike i jedni drugima prenosimo kvalitetne ideje i vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *