Četiri sjajna predloga za uzbudljiv team building

Iako je team building relativno nova pojava u poslovnom svetu, danas gotovo da ne postoji moderna kompanija koja ne teži povezivanju svojih zaposlenih na ovaj način. Jačanje komunikacije se u poslovnim timovima najuspešnije ostvaruje putem neformalnih druženja, a praksa je pokazala da se ona vrlo pozitivno odražavaju na obavljanje poslovnih zadataka i svakodnevne obavezi na radnom mestu.

Organizacija team buildinga u Beogradu nikada nije bila lakša, zahvaljujući raznovrsnom sadržaju koji grad nudi, a predloge koje vam donosimo u narednim redovima možete da realizujete i u bilo kom drugom gradu.

Upoznajte grad iz drugačijeg ugla

Uspešan team building podrazumeva određenu akciju i dinamiku, a idealno je ukoliko se odlučite za aktivnosti takmičarskog tipa. Vaš teren može biti čitav grad, koji ćete kroz ovu zanimljivu aktivnost upoznati i iz drugačijeg ugla.

Potrebno je da osoba koju ste izabrali za lidera podeli čitav tim u nekoliko podtimova. Svaki podtimu se dodeljuje po nekoliko zadataka koji su u vezi sa određenom lokacijom u gradu. Na primer, zadatak može da se sastoji u potrazi za ulicom koja nosi naziv po nekoj važnoj ličnosti iz francuske istorije. Nakon što pronađe ovakvu ulicu, tim treba da se fotografiše na datoj lokaciji kao dokaz da je izvršio zadatak.

Preporučljivo je da zadatke osmislite i jasno definišete unapred, kao i da vodite računa o samim lokacijama koje su uključene u ovu igru. Ukoliko živite u većem gradu, odaberite samo jedan njegov deo za ove aktivnosti, kako ne biste izgubili previše vremena i energije. Neka svaki tim dobije po nekoliko zadataka, a pobedničkom, odnoso onom koji prvi izvrši sve zadatke, omogućite da bira restoran u kome ćete završiti team building ili mu dodelite posebno dizajnirane pobedničke majice.

Spojite privatno i poslovno na jedan dan

Predložite vašem timu aktivnost u kojoj će moći da uživaju i članovi vaših porodica. Organizujte team building posvećen poboljšanju kvaliteta vašeg okruženja i nabavite materijal potreban za farbanje klupa ili sađenje neke zanimljive biljke.

Ukoliko vremenski uslovi ovih prvih jesenjih dana ne dozvoljavaju uživanje u prirodi, pronađite prostor u kome možete organizovati kreativne radionice za decu i odrasle. Na primer, naučite osnove vajarstva ili napravite dekorativne figure za dom i kancelariju.

Osim što ćete na ovaj način mobilisati svu svoju kreativnost, radićete sa svojim kolegama na stvarima potpuno drugačijim od onih na koje ste navikli, a i vašoj deci će biti zanimljivo da kreiraju i uče.

Unesite sportski duh u vašu kompaniju

Za ovakav team building možete da izdvojite i čitav jedan vikend na nekoj zanimljivoj lokaciji u prirodi. U skladu sa preferencijama vaših kolega odaberite sportove u kojima ćete se takmičiti, ali uvedite i neki nesvakidašnji u kome biste voleli da se oprobate, na primer, streljaštvo.

Pozitivan sportski duh i nadmetanje će stvoriti posebne veze između učesnika, a doživljaji, golovi i pobede će se prepričavati mesecima nakon igara.

Ovakav team building zahteva složeniju logistiku i nešto veće zalaganje, pa krenite na vreme da se ga organizujete vodeći računa o budžetu i svim neophodnim pripremama.

Organizujte turistički obilazak

Pronađite neko mesto koje još uvek niste imali priliku da obiđete: pećinu, tvrđavu ili muzej koji ima zanimljivu istoriju. Ukoliko su i vaše kolege radoznale kao i vi, predložite im turistički obilazak ovih mesta.

Kako bi team building bio zanimljiviji, ovog puta zaobiđite turističke agencije i profesionalne vodiče. Umesto toga, angažujte svoje kolege. Neka svako dobije zadatak da istraži određen aspekt mesta koje obilazite. Bogata istorija, geografski položaj, mitovi i legende pružaju dovoljno materijala da svako od vas bude turistički vodič na nekoliko minuta i upozna ostale sa zanimljivostima datog mesta.

Kako biste ovakve, ali i neke druge team building aktivnosti učinili zanimljivijim, pobrinite se i za detalje. Izradite specijalne majice za učesnike, napravite šaljive identifikacije ili odredite neku boju koja će da preovladava u vašim odevnim kombinacijama tog dana. Dobro isplaniran i kreativan team building može značajno da učvrsti veze između zaposlenih, a pozitivne efekte ćete primetiti i u samoj atmosferi koja vlada na radnom mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *